21 Mart 2009 Cumartesi

YUFKALI TALAŞ BÖREĞİ

Malzeme:
4 ad. yufka
200 gr.kuzu eti
2 ad.kuru soğan
1 çay bardağı bezelye
1 tatlı kaşığı kekik
1 ad.havuç
2 ad.yeşil biber
tuz,karabiber
sıvıyağ

Üzeri için:
1 çay bardağı yoğurt
çörek otu

Kuşbaşı et küçük doğranıp yağda kavrulur. Üzerine küp doğranmış havuç ve soğan ilave edilir birlikte kavrulur. Rendelenmiş domates,karabiber ve tuz ilave edilir. Domates suyunu çekince küçük doğranmış yeşil biberler ilave edilir. Konserve ya da haşlanmış bezelye ilave edilir. Havuçlar yumuşak bir hal almadığı takdirde üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilip pişirilmelidir. Ocaktan aldıktan sonra ılıtılır. Üzerine kekik ilave edilir. Yufkacıdan aldığımız yufkalar açılır fırça yardımıyla sıvıyağ ile üzeri yağlanır. Dört tarafından bükülerek yufkaya kare şekli verilir. Kare şeklini alan yufka dört eşit kareye bölünür. Herbir kare yufkanın ortasına hazırladığımız harçta bir çorba kaşığı kadar konur. Köşelerden kapatılarak kare şekli verilir. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. Üzerine fırça ile yoğurt sürülür ve çörekotu konur. 200 C derecedeki fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. sıcak servis yapılır.

20 Mart 2009 Cuma

ŞEHRİYE SALATASI


Malzeme:
1 su bardağı arpa şehriye
1/2 demet nane
4 ad.yeşil soğanın yeşil kısmı
1 çorba kaşığı mısır
1 ad.taze kırmızı biber
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kuru dereoto
tuz
2 su bardağı su

Şehriyeden 1 çorba kaşığı şehriye (şehriye pilavı gibi pişirilir) yağda rengi koyulaşana kadar kavrulur. Kalan şehriye ilave edilip birlikte kavrulur. tuz, karabiber ve kimyon ilave edilerek üzerine sıcak su konup pişirilir. Yeşillik ve kırmızı biber yıkanıp doğranır. Demlenen şehriye ahşap kaşıkla karıştırılır. Şehriye soğuduktan sonra üzerine yeşillik, mısır ve kırmızı biber konur karıştırılır. Salata tabağına aldıktan sonra üzerine nar ekşisi gezdirilip servis yapılır.

19 Mart 2009 Perşembe

TAVUKLU YEŞİL SALATA


Malzeme:
6 yaprak yerli marul
1 ad.haşlanmış tavuk butu
1 tatlı kaşığı mısır
3-4 parça pancar salatası
1 domates
2 ad.kornişon
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
tuz
Marullar yıkanır sirkeli suda 20 dakika bekletilir. Sudan alınıp süzdükten sonra salata tabağına doğranır. Üzerine domates yıkanıp doğranır. Pancar turşusu, doğranmış kornişon üzerine konur. Mısır serpilir. Haşlanmış tavuk üzerine didilir. Zeytinyağ ve limon suyu gezdirilip servis yapılır.

18 Mart 2009 Çarşamba

İKİ RENKLİ KURABİYE *2


Malzeme:
250 gr.margarin
2 yemek kaşığı şeker
3 su bardağı un
1 yumurta akı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı pudra şekeri

Üzerine;
1 yumurta akı
1 çorba kaşığı şeker

Oda sıcaklığındaki yağ ve şeker karıştırılır. Üzerine un elenir, yumurta akı vanilya ve kabartma tozu ilave edilir. İyi bir hamur yapana kadar yoğrulur. Un ikiye ayrılır birine kakao ilave edilir ve yoğrulur. Hamurlar 15 dakika oda sıcaklığında dinlendirilir. Hamurlar dinlendikten sonra 20'er parçaya bölünür. 10 cm.uzunluğunda yuvarlanır. Bir kakaolu ve bir sade hamur alıp şekil verilir önce yumurta akına sonra da toz şekere bulanır. Yağlı kağıt konan fırın tepsisine dizilir. 150 C derecede 15-20 dakika pişirilir.

Daha önce de iki renkli kurabiye yapmıştım. Tülay, yumurta akına bulayıp toz şekere batırdığın zaman daha şık oluyo demişti. Gerçekten de öyle tadı da daha güzel sanki ;-))

ARJANTİN PİLAVI


Malzeme:
1 su bardağı pirinç
3 diş sarımsak
1 su bardağı sade su
1 çorba kaşığı zeytinyağ
tuz
Islamak için;
2 su bardağı sıcak su
tuz
1/2 limon suyu
Pirinç yıkanır. Üzerine limon suyu ve tuz ilave edilerek soğuyana kadar sıcak su ile ıslatılır. Pirincin suyu süzülür ve süzgece alınır. Bir tencereye yağ konur içerisine sarımsaklar rendelenir ve kavrulur. Bir bardak sıcak halde sade su konur. Süzgeçte bulunan pirinç ilave edilir az tuz ekilir. Suyu çekilene kadar pişirilir. Suyu çekildikten sonra üzerine kağıt havlu konur 10 dakika kadar demlendirilir. Demlendikten sonra ahşap kaşıkla karıştırılıp servis tabağna konur ve servis yapılır.
Özgüncümün tarifi bu, hafta sonu Ankara'ya geldi yaptım ve birlikte yedik.

TARHANA ÇORBASI

Malzeme:
1 çay bardağı tarhana
1 ad.domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı zeytinyağ
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sirke
2 su bardağı etsuyu
2 su bardağı su
tuz-kimyon-karabiber

Kuru nane yağda az kavrulur üzerine sulandırılmış salça ve küp doğranmış ya da rendelenmiş domates ilave edilip 2-3 dakika karıştırılarak pişirilir. Sıcak halde etsuyu, kimyon, karabiber ve tuz ilave edilir. Sade soğuk su ile tarhana sulandırılıp azar azar tencereye akıtılır, bir yandan da karıştırlır. Kaynadıktan 10 dakika sonra içine sarımsak rendelenip sirke ilave edilir. Ocaktan alınır. Arzu edilirse üzerine kızarmış ekmek parçaları ile sıcak olarak servis yapılır.

ELMALI PAY


Malzeme:
1 yumurta
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
4 ad. elma
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı şeker
1 çay bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı şeker
Elmalar soyulup rendelenir. Şeker ilave edilerek ocakta pişirilir. Soğuduktan sonra tarçın ve dövülmüş ceviz ilave edilir. Diğer taraftan yumurta, yağ, şeker, yoğurt ve kabartma tozu karıştırlır. Un ilave edilerek hamur yapılır. Hamurun yarısı yuvarlak cam tepsiye ya da kelepçeli tepsiye yayılır. Hamurun üzerine pişirdiğimiz elma yayılır. Kalan hamur elmanın üzerine rendelenir. 175 C dereceye ayarlanan fırında 40-45 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra arzu edilirse üzerine pudra şekeri serpilerek soğuk servis yapılır.
Annemin tariflerinden hoş lezzette bir paydır bu.

KIRMIZI LAHANA SALATASI


Malzeme:
1/2 kırmızı lahana
3-4 parça pancar turşusu
3 ad.çeri domates
1 çorba kaşığı mısır
2 ad.kornişon
1 tatlı kaşığı kapari
2 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 limon suyu
tuz
Kırmızı lahana doğranıp tuzlanır. 10 dakika sonra elle ovulup bol su ile yıkanır ve salata tabağına alınır. Üzerine pancar turşusu dilimlenir. Çeri domates mısır konur. Kornişon doğranır. Limon suyu ve zeytinyağ gezdirilip servis yapılır.

ŞEHRİYE PİLAVI


Malzeme:
1 su bardağı arpa şehriye
1 çorba kaşığı zeytinyağ
8-10 yaprak maydanoz
3-4 sap dereotu
1/2 taze kırmızı biber
3 ad.taze soğanın yeşil kısmı
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı mısır
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
Şehriyeden 1 çorba kaşığı alınır ve yağda rengi değişene k adar kavrulur. Kalan şehriye ilave edilir birlikte kavrulur. 2 su bardağı sıcak su, karabiber, kimyon ve tuz ilave edilerek pişirilir.
Maydanoz, dereotu yıkanıp ince kıyılır. Kırmızı biber ve soğan küçük doğranır. Suyunu çeken şehriye üzerine kağıt havlu konup demlendirilir. 5 dakika sonra ahşap kaşıkla karıştırılır. Tabağa alınır. Hazırlanan yeşillik, kırmızı biber ve mısır üzerine serpilip sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

12 Mart 2009 Perşembe

YUFKA BÖREĞİ



Malzeme:
3 ad.yufka
150 gr.beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
50 gr.tereyağ ve margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 şişe maden suyu
Maydanoz yıkanır, süzgeçte süzülür ince kıyıldıktan sonra rebdelenen şbeyaz peynir ile karıştırılır. Diğer taraftan tereyağ ve margarin eritilir ocaktan alınır. Eritilen yağa sıvıyağ karıştırılır. Yufka açılır. Fırça yardımıyla üzerine yağ sürülür. İkinci yufka üzerine yerleştirilir ve 2.yufkanın üzerine de yağ sürülür. Üçüncü yufka ikinci yufkanın üzerine açılır ve 16 eşit parçaya bölünür. Herbir parçaya 1 yemek kaşığı kadar peynir koyup bol sarılır. Derin bir kabın içerisine
dizilir. Üzerini kaplayacak kadar su ve maden suyu konur 30 dakika bekletilir.
30 dakika sonra suyun içinden tek tek alınan böreklerin fazla sıkmadan suları sıkılır. Börek ebatlarında önceden keşilen naylonlara sarılır ve buzdolabı poşetine yerleştirilerek buzlukta bir gece bekletilir. Ertesi gün buzluktan çıkarılan börekler tek tek sarılı poşetlerden çıkarılıp yağlı kağıtlı fırın tepsisine dizilir. 190 C derecedeki fırında yaklaşık 1,30 saat kadar pişirilir.

KIYMALI BEZELYE

Malzeme:
500 gr. bezelye
200 gr.yağsız kıyma
2 ad.havuç
1 ad.patates
1 kuru soğan
2 sap yeşil soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 domates
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı şeker
tuz-kimyon-toz kekik


Bir tencereye kıyma, tuz,karabiber, kimyon,yağ ve az su konup suyu çekilene kadar arasıra karıştırarak pişmeye bırakılır. Daha sonra sulandırılmış salça ve küp doğranmış kuru soğan ilave edilir. Yeşil soğan ince doğranıp birlikte kavrulur. Küp doğranıp yıkanan havuçlar ilave edilip karvulur. Patates soyulur yıkanıp küp doğradıktan sonra tencereye ilave konur bir-iki çevrilir. Üzerine yazdan hazırladığımız bezelye (ya da konserve bezelye) ilave edilir. 1-2 dakika birlikte karıştırılır. Üzerini ancak örtecek kadar sıcak su ilave edilir. Şeker konur ve pişene kadar kaynatılır. Piştikten sonra üzerine toz halde kekik serpilir sıcak servis yapılır.

PAPATYA SALATASI *2


Malzeme:
2 ad.iri patates
1 ad.yumurta
1 ad.havuç
5-6 sap maydanoz
1 yemek kaşığı mısır
5 ad.kornişon
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
5 ad.yeşil zeytin
1 çay kaşığı hardal
1 ad.yeşil soğan
karabiber-tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı zeytinyağ

Patatesler soyulur sirke ilave edilen suda pişinceye kadar haşlanır. Kornişonlar küp doğranır. Yumurta lop haşlanır. Havuç kazılır, küp doğranıp haşlanır. Yeşil soğanlar ince doğranır.Maydanoz ince kıyılır. Sarımsaklar rendelenir,mayonez ve yoğurtla karıştırılır. Yeşil zeytinler küçük doğranır. Zeytin, yeşil soğan haşlanmış küp havuçlar, maydanoz ve mısır karıştırılır 1 tatlı kaşığı yoğurtlu mayonezden konur ve karıştırılır. Haşlanan patates blenderden geçirilip püre haline getirilir. Hardal, tuz ve yağ ilave edilip karıştırılır. Püre halindeki patates papatya şeklindeki salata tabağına döşenir. Üzerine hazırlanan mısırlı karışımın tamamı ilave edilir. Karışımın üzerine sarımsaklı yoğurtlu mayonez döşenir. Yumurta beyazı ve sarısı ayrı ayrı rendelenir tabağın ortasına sarısı kenarlarına da beyazının rendesinden konup servis yapılır. Konuklarınıza sunacağınız hem lezzetli hem de şık bir salatadır.

PATLICANLI RADİKA SALATASI


Malzeme: 1 ad.radika 2 ad.yeşil soğan
1 domates
6 ad.çeri domates 2 yemek kaşığı közlenmiş patlıcan 1 ad.taze kırmızı biber 7-8 yaprak yeşil nane 7-8 sap maydanoz 2 yemek kaşığı zeytinyağ 1 limon suyu tuz -sirke

Radika yaprakları ayıklanıp yıkanır sirkeli suda bekletildikten sonra süzgece alınıp süzülür. Közlenmiş patlıcana kabuğu soyulmuş ince doğranmış domates, yıkanmış kıyılmış nane ve maydanoz, 1 yemek kaşığı zeytinyağ ile ince doğranmış ve tuzlanmış soğan ilave edilip karıştırılır. Radika doğranır ve patlıcan ile karıştırılıp salata tabağına alınır. Az tuzlanır. Çeri domatesler 4 parçaya ayrılır, kırmızı biberler küçük doğranır salatanın üzerine serpilir. Limon suyu ve zeytinyağ gezdirilip servise sunulur.

HIRİSİ (KEŞKEK ÇORBASI) TARSUS USULÜ


Malzeme:
1 kg.kemikli koyun eti
300 gr dövme buğday
100 gr nohut
6 su bardağı su
100 gr tereyağ
Tuz, kimyon, karabiber


Buğday ve nohut akşamdan yıkanıp bol su ile ıslatılır. et tencereye konur. Nohut ve buğday süzülür ve etlere ilave edilir üzerine 6 su bardağı su konur tuz, kimyon ve karabiber eklenir. Ahşap kaşık ya da spatula ile sürekli karıştırmak suretiyle biribiriyle özleşene kadar pişirilir. Etten ayrılan kemikler alınmalıdır. Yaklaşık 1-1.5 saat kadar karıştırarak pişirdikten sonra üzerine kızdırılmış tereyağ ve kimyon ile servis yapılır.
Tarsus'ta kazanlarda pişen Hırisinin üzerine önceden küp şeklinde doğranarak kavrulan kuyrukyağı ilave edilerek servis yapılır. Çok lezzetli ve kalorisi oldukça yüksek bir yemektir.

AMASRA SALATASI


Malzeme:
10 yaprak yerli marul
2 yaprak kıvırcık
3 yemek kaşığı kırmızı lahana turşusu
8-10 yaprak taze nane
5-6 parça pancar turşusu
1 yemek kaşığı mısır
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı sirke

Kıvırck, yerli marul ve nane yıkanır, sirkeli suda 30 dakika ıslatılır. Sonra süzgece alınıp süzülür. Bıçak kullanamadan elle marullar bölünür ve salata tabağına alınır. Üzerine az tuz ekilir ve karıştırılır. kırmızı lahana turşusu, mısır, pancar ve yeşil nane bütün olarak üzerine serpilir. Limon suyu ve zeytinyağ gezdirilerek servis yapılır.

AVOKADO SALATASI


Malzeme:
1 ad.avokado
4 ad.çeri domates
1 ad.yeşil soğan
2 sap dereotu
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Avokado yıkanıp kabuğu soyulur. Halka şeklinde salata tabağına dilimlenir. Üzerine taze soğan ince doğranır. Domates yıkanır 4'e bölünür üzerine serpiştirilir. Dereotu yıkanıp kıyılır salatanın üzerine konur. Tuz ekilir. Limon suyu ve zeytinyağ gezdirilip servis yapılır.

İZMİR KUMRUSU

Malzeme:
5 su bardağı un
2 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 kahve fincanı ılık su
20 gr. yaş maya
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
çörekotu-susam

Süt ılıtılıp maya sütle eritilir. 10 dakika sonra süte şeker, sıvıyağ ve yoğurt ilave edilir. 1 bütün yumurta ve diğer yumurtanın sarısı , tuz un ilave edilerek yoğrulur. Yumuşak bir hamur yapılır.








Hamurun üzeri kapatılır ve ılık bir yerde mayalandırılır. Mayası gelince uzun şekiller verilerek yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. Tepside 35 dakika bekletilir. Üzerine Ayırdığmız yumurta akı sürülür. Çörekotu ve susam ekilir. Bıçak yardımıyla üzerine 3-4 çizik atılır. 180 C derecedeki fırında pişirilir.
Arzu edilirse ızgarada ya da tavada pişirilen sucuk, sosis, salam ve biberler içine yerleştirilir. Kaşar peyniri ve domates dilimleri ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun

11 Mart 2009 Çarşamba

ETLİ ISPANAK BAŞI


Malzeme:
500 gr.ıspanak başı (ıspanak böreği yaparken ayırıp derindondurucuya koyduğumuz ıspanak başları
150 gr. tantuni doğranmış koyun eti
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 ad.domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 ad.kuru soğan
3 diş sarımsak
1/2 fincan nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı yağ,
1 ad.yeşil biber
1 ad.taze kırmızı biber
tuz-kimyon-karabiber
Tencereye koyun eti az su ile orta ısıdaki ateşte suyu çekilene kadar bırakılır. Yağ ilave edilir. Soğan küp doğranır, sulandırılmış salça ile birlikte tencereye konur. Su çekilince ıspanak başları ilave edilir. Ispanaklar sararınca üzerine soyulmuş , küp doğranmış domates ve sıcak su konur. Yıkanmış mercimek, tuz, kimyon, karabiber ilave edilerek pişirilir. Pişmeye yakın sarımsak soyulur rendelenir nar ekşisi ve kuru nane konur ve 7-8 dakika daha pişirilip sıcak servis yapılır. Arzu edilirse üzerine yoğurt konur.

YOĞURTLU KARNABAHAR SALATASI (SULTAN SOFRASI SALATASI *12)


Malzeme:
1 ad.karnabahar
1 kase süzme yoğurt
3 diş sarımsak
tuz-kırmızı biber
dereotu
Kernabaharlar çiçekleri ayrılıp yıkanır. Kaynar halde üzerine su dökülür 5 dakika kadar bekletilir. Sarımsaklar soyulur ve rendelenir. Süzme yoğurt sulandırılır 1 yemek kaşığı ayrılır tuz ve sarımsak ile karıştırlır. Karnabaharın suyu süzülür ve servis tabağına alınır. Üzerien sarımsaklı yoğurt döşenir. Ayrılan yoğurt ile kırmızı biber karıştırılır ve tabağın ortasına konur. Dereotu ile kenarları süsleyerek servis yapılır.

RADİKA SALATASI


Malzeme:
1 ad.radika
2 yemek kaşığı mısır
1 taze kırmızı biber
2 sap taze soğan
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı sirke
tuz
Rakika yaprakları ayrılır. Yıkanır ve içerisinde sirke bulunan suda 30 dakika ıslı bırakılır. Sudan alınıp süzülmeye bırakılır. Diğer taraftan kırmızı biber yıkanıp ince doğranır. Yeşil soğan ayıklanıp yıkanır , ince doğranır. Radika 3 cm.kalınlığında doğranarak salata tabağına alınır ve tuz ekilir. Üzerine yeşil soğan, kırmızı biber, mısır ve mayonez konur. Nar ekşisi ve zeytinyağ gezdirerek servis yapılır.

10 Mart 2009 Salı

YEŞİL FASÜLYE SALATASI


Malzeme:
150 gr.yeşil fasulye
1 ad.taze kırmızı biber
1 ad.domates
3 diş sarımsak
1 kahve fincanı fındık
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz


Fasulyelerin uçları kesilerek yıkanır. Ortadan uzunlamasına ikiye bölünür. 1 lt.suya tuz koyup kaynatılır. Fasulyeler kaynayan suya atılıp haşlanır. Yumuşak bir hal alınca sudan alınıp süzülür ve soğuması için bir tarafa bırakılır. Diğer taraftan domates yıkanıp soyulur ince doğranır. Kırmızı biber yıkanır ince doğranır. Sarımsak soyulur ince kıyılır. Fındıklar tavada az kavrulur. Soğuyan fasulye bir tabağına alınır. Üzerine domates,kırmızı biber, sarımsak fındık ve tuz ilave edilip karıştırılır. Salata tabağa alınır üzerine sirke ve zeytinyağ gezdirilip servis yapılır.

SALÇALI MAKARNA


Malzeme:
1 paket makarna
2 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
kaşar rendesi
dereotu
Haşlamak için;
3 lt. su
1 kahve fincanı süt
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
tuz
Su kaynatılır, süt , sıvıyağ ve tuz ilave edilip makarna haşlanır. (Suyu az gelirse üzerine kaynar halde su eklenmelidir.) Makarna haşlandıktan sonra süzgece konur ve üzerine bol soğuk su dökülür. Diğer taraftan sarımsak rendelenir yağda kavrulur. Salça sulandırılıp ilave edilir. Suyunu çakince makarna konup karıştırılır. Kaşar rendesi ve derotu ile sıcak servis yapılır.

8 Mart 2009 Pazar

ZENGİN SALATASI

Malzeme:
10 ad.kuru kırmızı biber
1 yemek kaşığı köftelik bulgur
1 küçük kuru soğan
1 ad.limon suyu
1 kahve fincanı ceviz içi
1 kahve fincanı yer fıstığı
4 tane badem
1/2 demet maydanoz
1 kahve fincanı zeytinyağ
tuz-kimyon

Biberler yıkanır ve akşamdan ıslatılır. Sabah şişen biberler süzülür tuz ilave edilir ve rondodan geçirilir. Bulgur yıkanır biberle karıştırılıp 20 dakika bekletilir. Soğan küp doğranır tuzlanır 2 dakika bekletilir ve ovulup yıkanır. Biberlere eklenir karıştırılır. Maydanozdan bir kaç yaprak ayrılır ve kıyılır biberle karıştırılır. Ceviziçinden süslemek için ayrılır ve kalan ceviz ve fıstıklar havanda çok ezmeden dövülür limon suyu ile birlikte bibere ilave edilip karıştırılır. Kimyon eklenir. Zeytinyağından 1 yemek kaşığı ayrılır, kalan yağ karıştırılır ve servis tabağına alınr. Üzerini ceviz badem ve maydanoz ile süsledikten sonra zeytinyağ ilave edilir Servis yapılır.


Annemin mutfağının ve yemeğe gelen konuklarına ikram ettiği vazgeçilmez salatalarındandır. Bu annemin yaptığından farklı bir tarif. Zengin salatası*1 annemin taridir. AFİYET OLSUN

YOĞURTLU KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI


Malzeme:
1 ad.közlenmiş bostan patlıcan
4 kaşık süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
kırmızı toz biber-karabiber-kekik
kırmızı pul biber-nane -kimyon
domates-tuz
Közlenmiş patlıcan püre haline getirilir. Sarımsak rendelenir ve yoğurtla karıştırılır. Közlenmiş patlıcan ve yoğurt karıştırılır. Servis tabağına alınır. Üzeri domates ve baharatlarla süslenir. Yağ gezdirilip servis yapılır.

PAPATYA SALATASI


Malzeme:
3 ad.iri patates
2 ad.yumurta
1 ad.havuç
5-6 sap maydanoz
1 yemek kaşığı mısır
5 ad.kornişon
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
5 ad.yeşil zeytin
1 çay kaşığı hardal
1 ad.yeşil soğan
karabiber-tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
Patatesler soyulur sirke ilave edilen suda pişinceye kadar haşlanır. Kornişonlar küp doğranır. Yumurtalar lop haşlanır. Havuç kazılır yarısı halka yarısı küp doğranıp haşlanır. Yeşil soğanlar ince doğranır.Maydanoz ince kıyılır. Sarımsaklar rendelenir,mayonez ve yoğurtla karıştırılır. Yeşil zeytinler küçük doğranır. Zeytin, yeşil soğan (bir miktar tabağın kenarını süslemek için ayrılır), haşlanmış küp havuçlar, maydanoz ve mısır karıştırılır 1 tatlı kaşığı yoğurtlu mayonezden konur ve karıştırılır. Haşlanan patates rendelenir. Hardal, tuz ve yağ ilave edilip yoğrulur. Avuç içine ceviz büyüklüğünde bir parça alınır köfte gibi yuvarlanır ve havuz şekli verilir. Servis tabağının ortasına konur. Diğer parçalar aynı şekilde ceviz büyüklüğünde alınır ve oval havuz şekli verilerek ortadaki patatesin kenarına dizilir. İçlerine hazırlanan karışım doldurulur. Herbirinin üzerine sarımsaklı mayonezli yoğurt konur. Haşlanan yumurta sarısı ve beyazı ayrılır ve ayrı ayrı rendelenir. Yumurtanın sarısı ortadaki patatesi üzerine beyazı kenralardaki patateslerin üzerine serpilir. Haşlanmış halka havuç ve maydanoz ve yeşil soğan tabağın kenarına serpiştirilip servis yapılır.
Meryem, Meral,Semiha Ablalar, Ebrular ve Ceren & Barış geldiğinde (7 mart 2009)yaptım oldukça beğeni aldı.

LOLOROSSO SALATASI

Malzeme:
1 ad.lolorosso
5-6 yaprak tereotu
1 tatlı kaşığı mısır
1 ad.havuç
1 ad.taze kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kapari
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sirke
tuz

Lolorosso ve tereotu yıkanır 15 dakika sirkeli suda bırakılır. Süzgece alınıp süzülür. Havuç kazılıp halka doğranır. Lolorosso bıçak kullanmadan iri bölünür,salata tabağına alınır.Tereotu da bıçak kullanmadan bölünür tabağa ilave edilir. Üzeri havuç küçük doğranmış yıkanmış kırmızı biber,mısır ve kapari ile süslenir. Tuz ekilir.Yağ ve nar ekşisi gezdirilip servis yapılır.

KARNABAHAR SÖĞÜŞ SALATA


Malzeme:
10-15 çiçek karnabahar
2 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı pancar turşusu suyu
tuz
8-10 ad.süslenmiş kürdan
Karnabahar çiçekleri yıkanır ve suyu süzülür. Yoğurdun içine tuz, sarımsak rendesi ve pancar turşusu suyu ilave edilip karıştırılır. Servis tabağının ortasına yoğurt konur, kenarlarına karnabaharlar dizlir. Karnabaharların üzerine süslenmiş kürdanlar batırılırp servis yapılır. Konuklarınıza şık bir masada sunacağınız beğeni toplayacak bir servis olacaktır.

6 Mart 2009 Cuma

TAVUK DOLDURMA

Malzeme:
3 ad. tavuk göğsü
2 kaşık közlenmiş patlıcan
2 kaşık doğranmış kırmızı taze biiber
1 çay bardağı kaşar rendesi
1 çay bardağı süt
1 kahve fincanı zeytinyağ
tuz- karabiber-muskat-köri

Sos için;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı un

1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz



2 diş sarımsak
Közlenmiş patlıcan yağda kavrulan una ilave edilir birlikte kavrulur.Küçük doğranmış kırmızı taze biber ilave edilir. Tuz, karabiber ilave edilir süt azar azar dökülür bu arada sürekli karıştırılır. Sütü iyice çekince altı söndürülür. Kaşar rendesi ilave edilir ve bir tafara bırakılır. Tavuk göğüsleri bıçakla kese şeklinde kesilir. Tuz ve karabiber ile ovulur. Krema torbası yardımıyla tavuklar közlenmiş patlıcan ile doldurulur. Cam fırın tepsisi az yağlanır ve doldurulan tavuklar tapsiye konur üzerien yağ gezdirilir. 200 C dereceye ayarlanan fırına 30 dakika sürülür (fırın önceden ısıtılmamalıdır). Tavuk pişerken rendelenen sarımsak yağda kavrulur un ilave edilir birlikte kavrulur. Sulandırılmış salça ilave edilir(salçanız tuzlu ise tuz ekilmemeli). Boza kıvamına

gelince ocaktan alınır. Pişen tavuklar 1,5 cm.kalınlığında kesilir. Servis tabağına alınır.Üzerine sos gezdirilir. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapılır.




AFİYET OLSUN

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI


Malzeme:
1 su bardağı pilavlık bulgur
2 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağ
4 ad.domates
1 ad.yeşil biber
1 ad.soğan
tuz
Soğan soyulup küp doğranır. Yağ tencereye konur soğan kavrulur. Soyulmuş küçük doğranmış domates ilave edilir. Domates suyunu çekince kaynar halde su ilave edilir. Yıkanıp süzülen bulgur ve tuz eklenir. Suyunu çekince üzerine kağıt havlu kapatılıp demlendirirlir. Karıştırılır ve sıcak servis yapılır.

4 Mart 2009 Çarşamba

SEBZELİ PİLAV * 2

Malzeme:
1 su bardağı pirinç
2 ad.yeşil biber
1 ad.kırmızı taze biber
1 ad.domates
1 ad.kuru soğan
1 diş sarımsak
4-5 sap maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 su bardağı etsuyu
tuz

Islamak için;
2 su bardağı sıcak su
1/2 limon suyu
tuz
Pirinç yıkanır sıcak su,tuz ve limon suyu ilave edilerek su soğuyana kadar ıslatılır. Diğer taraftan
Biberler ince doğranır. Domates soyulur ortadan ikiye kesilip suyu sıkılır ve küp doğranır. Yağ kızdırılır küp doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsak kavrulur. Biberler de ilave edilir. Kaynar halde et suyu ilave edilir. Pirincin suyu sizilip sudan geçirilir. kaynar haldeki etsuyuna ilave edilir. Tuz eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. Suyu çekilince ocak söndürürlür, kağıt havlu konup tencerenin kapağı kapatılır. Pilav demlendikten sonra karıştırılıp servis yapılır.

EKMEK KADAYIFI


Ekmek Kadayıfı
Malzeme :
1 ad.küçük boy ekmek kadayıfı
6 bardak su
Şurubu;
4/5 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzerine ;
250 gr.kaymak
Tane ceviz
Ekmek kadayıfının kızarmış tarafı alta gelecek şekilde 35 cm. çapındaki kenarı yüksek bir tepsiye konur. Üzerine 6 bardak su dökülür ve 30 dakika bir kenara bırakılır. Suyu iyice çeken kadayıfın üzerine kağıt havlu bastırarak suyun fazlası alınır.
Diğer taraftan bir tencereye şeker, su ve limon suyu koyup ahşap kaşıkla karıştırarak şekerin erimesi sağlanır. Şurup koyuca bir kıvama gelene kadar yaklaşık 25 dakika kadar kendi halinde kaynatılır.
Şurup koyulaşınca ekmek kadayıfının üzerine dökülür ve tepsi orta ısıdaki ocağa konur. Kadayıf iyice ağdalaşıp şuruptan kabarcıklar oluşuncaya kadar tepsiyi çevirerek 30-35 dakika pişirilir. Ateşten aldıktan sonra ılınmaya bırakılır.
(Kadayıf ılınınca hemen tabağa alınmalı. Aksi halde tepsiye yapışır ve kadayıf dağılır.)
Tepsinin üzerine tabak kapatılarak alt üst yapılır. Soğuduktan sonra üzerine kaymak ve tane ceviz koyarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

DEREOTLU MAKARNA


Malzeme:
1 paket makarna
1/2 dereotu
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
Haşlamak için;
3 lt.su
1 kahve fincanı süt
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
tuz


Su kaynatılır, süt, sıvıyağ ve tuz ilave edilir. Suyu çekilene kadar haşlanır (makarna çok diri ya da hamur gibi olmamalıdır. Su az gelir ise ilave edilmelidir. Bazı makarnalar fazla su alır ). Makarna haşlandıktan sonra süzgece alınmalı üzerine bol soğuk su dökmeli.
Diğer taraftan tencereye yağ konur salça sulandırılıp ilave edilir. Suyu çekilinde makarna eklenir. Üzerine yıkanmış kıyılmış dereotu konup servis yapılır.

SEBZELİ MAKARNA * 1

Malzeme:
1 paket fiyonk makarna
1 ad.havuç
1 ad.domates
2 yemek kaşığı bezelye
2 ad.yeşil biber
3 yemek kaşığı zeytinyağ
3-4 sap maydanoz
1 ad.kuru soğan
2 diş sarımsak
kaşar rendesi-tuz
Haşlamak için;
2 lt.su
1 kahve fincanı süt
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
tuz
Su kaynatılıp süt ve yağ konur. Makarna ilave edilip haşlanır. (Makarna fazla diri ya da hamurlaşmamalı o yüzden suyu az gelirse kaynar halde su ilave edilmeli )Üzerine 1 su bardağı suğuk su ilave edilir. Diğer taraftan bezelye haşlanır. Havuç kazılır ve küp doğranarak haşlanır. Domates rendelenir.
Biber küçük doğranır. Soğan rondodan geçirilip yağda kavrulur. Üzerine rendelenmiş sarımsak, haşlanmış havuç ve bezelye ilave edilir. Domates rendesi, tuz eklenip, domates suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapatılır. Sebzelerin suyu çekilince makarna bol soğuk su ile yıkanır ve sebzelere ilave edilir. Birlikte karıştırılır. Üzerine maydanoz yaprakları konur. Kaşar rendesiyle servis yapılır.

TAVUKLU & SEBZELİ BULGUR PİLAVI

Malzeme:
1 su bardağı bulgur pilavı
2 parça tavuk but
5-6 ad.yeşil fasülye
1 ad. taze kırmızı biber
1 ad.yeşil biber
1 ad.domates
1 ad.kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
4 yemek kaşığı zeytinyağ
2 su bardağı etsuyu
1 çay bardağı haşlanmış nohut
tuz

Tavuk haşlanıp didilir. Tencereye yağ konur üzerine didilmiş tavuk, rondodan geçirilmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, ince doğranmış kırmızı ve yeşil biber ilave edilip kavrulur. Karabiber, kimyon, kırmızı toz biber ilave edilip karıştırılır. Rondodan geçirilen domates ilave edilir. Domates suyunu çektikten sonra kaynar halde etsuyu ilave edilir. Yıkanıp süzülen bulgur eklenir.
Haşlanmış nohut ilave edilir. Yaklaşık 8 dakika sonra suyunu çeken pilavın üzerine kağıt havlu koyup kapağı tekrar kapatılır. 10 dakika dinlendirdikten sonra karıştırılarak yemeklerle birlikte servis yapılır.
AFİYET OLSUN

3 Mart 2009 Salı

SEBZE PÜRESİ *1

Malzeme:
2 ad.havuç
1 ad.kuru soğan
2 ad.yeşil soğan
1 ad.patates
1 ad.domates
kimyon-tuz-karabiber-köri
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 demet dereotu
3 lt.su


Yağ hariç tüm malzeme ayıklanıp yıkanır ve doğranır.Düdüklü tencereye konur. Su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra üzerinde oluşan köpük gevgir ile alınır ve düdklünün kapağı kapatılır. 30 dakika kısık ateşte pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra düdüklünün basıncının bitmesi beklenir. Kapağını açtıktan sonra sebzeler süzülür. (Süzülen su sebze suyu olarak çorbalarda kullanmak üzere kalıplara konup buzlukta dondurulur bkz. genelbilgiler & püf noktaları)
Süzülen sebzeler blenderden geçirilir.
Püre tencereye konup yağ ilave edilir ve kısık ateşte 2-3 dakika ahşap kaşıkla hızlıca karıştırılır, ocaktan alınır.
Yanında taze soğan ve domates dilimi ile servis yapacağınız gibi etlerle birlikte de servis yapabilirsiniz.


AFİYET OLSUN

SEBZELİ & TAVUKLU MAKARNA



Malzeme:
1 paket fiyonk makarna
1 parça tavuk
4-5 ad.yeşil fasülye
1 ad.domates
1 ad.yeşil biber
1 ad.taze kırmızı biber
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz-karabiber-paprika (az acı kırmızı biber)
Haşlamak için;
2,5 lt. su
1 kahve fincanı süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Su kaynatılarak içerisine süt,tuz ve yağ konur makarna ilave edilip haşlanır ve süzgeçe alınır. Üzerine soğuk su dökülür ve bir tarafa bırakılır. Tavuk haşlanıp ve didilir. 2 yemek kaşığı yağ tavaya konur. Didilmiş tavuk kavrulur. Fasülyelerin uçları alınıp uzunlamasına ikiye bölünür, küçük küçük doğranır ve tavuklara ilave edilir. sarımsaklar soyulur,rendelenir ilave edilir. Domates rendelenir ilave edilir. Daha sonra kırmızı biber ve yeşil biber küçük doğranarak ilave edilir.Tuz, karabiber, paprika ilave edilir. Domates suyunu çekene kadar pişirilir.
Bir tencereye 2 kaşık yağ konur ve kızdırılır. Haşlanmış makarna ilave edilip yağda çevrilir. Makarna servis tabağına alınır. Üzerine hazırladığımız sebzeli tavuk konur. İstenirse ketçap ve mayonez gezdirerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN