30 Eylül 2009 Çarşamba

VISHNESHCO VEYA VİSHNOVKA


Malzeme:
2 kg.vişne
70 cl.vodka
limon veya portakal dilimi



Vişnelerin sapları ayıklanır ve bol suda yıkanır. Yıkanan vişneleri süzgeçte süzdükten sonra büyükçe bir kavanoza konur ve üzerine votka ilave edilir. Kapağı sıkıca kapatılır ve yaklaşık 20 gün kadar bekletilir.Votka vişnenin rengini iyice aldıktan sonra servise hazırdır.
Şarap bardağı veya şampanya bardağında limon ya da portakal dilimi ile servis yapılır. Vişne taneleri de ikram edilir.Vişne taneleri 2-3 ad.ten fazla yendiği takdirde insanı sarhoş etmeye yeterlidir.

Votka - vişne ile yapılan bu içeceğe vishneshco (vişneşko) veya Vishnovka (vişnovka) da denilmektedir.

29 Eylül 2009 Salı

MAHLEPLİ EKMEK


Malzeme:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta akı
5 su bardağı un
3 tatlı kaşığı kuru hamur mayası
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Açmak için;
1 su bardağı un
Üzerine:
Yumurta sarısı
küncü

Sıvıyağ, süt, yoğurt ve yumurta akı karıştırılır. Şeker ve tuz ilave edilir. Mahlep ileve edilir ve un azar azar eklenerek hamur yorulur maya da eklenir ve yapılan hamur üzeri bir havlu ile örtülerek mayasının gelmesi beklenir.
Mayası gelen hamurdan 10 adet beze yapılır. Yapılan bezeler yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir ve 10 dakika bekletilir. Üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür ve küncü serpilir. 175 C derecedeki fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

28 Eylül 2009 Pazartesi

DOMATES SUYU


Malzeme:
4-5 ad.domates
tuz
Domatesler yıkanır ve doğranarak tuzlanır.Yaklaşık 30 dakika bekletilir. Süzeçten geçirilerek barkalara konur ve servis yapılır.
Afiyet Olsun.
Yemeklere kullandığınız domates kabuklarını atmayıp tuzda bekletir ve süzgeçten geçirirseniz oldukça lezzetli domates suyu elde edebilirsiniz. Çorba ve yemeklerde de kullanabilir veya içebilirsiniz.

27 Eylül 2009 Pazar

PRATİK PİZZA


Malzeme:
4 dilim tost ekmeği
4 dilim sucuk
4 dilim sosis
1 ad.köy biberi
4 ad.siyah zeytin
1 yumurta
1 küçük domates
kaşar rendesi
kekik - ketçap

Domates yıkanır, soyulur ve suyu sıkılara küçük doğranır. Biber yıkanıp ince doğranır. Zeytin çekirdekleri ayıklanır. Sosisler küçük doğranır. Yumurta çırpılır. Çırpılan yumurtaya domates, sosis ve biber karıştırılır. Ekmeklerin üzerine fırça ile ketçap sürülür. Kepçapın üzerine kaşar rendesi konur. Hazırlanan karışım kaşarların üzerine yayılır. Birer sucuk ve birer zeytin ilave edilerek ızgarada 5 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır

26 Eylül 2009 Cumartesi

VİŞNE KOMPOSTOSU



Malzeme:
1 kg.vişne
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su
buz parçaları

Vişnenin sapları ayıklanıp yıkanır. Tencereye su ve şeker konur kaynatılır. Şeker eriyince vişneler ilave edilir ve vişneler yumuşayıp pişince ocaktan alınarak soğuması için bekletilir. Soğuduktan sonra kaselere alınır buz eklenerek servis yapılır.

25 Eylül 2009 Cuma

VİŞNE REÇELİ


Malzeme:
2 kg.vişne
2 kg.şeker
1 nohut büyüklüğünde limon tuzu



Vişne sapları ayıklanır ve yıkanır. Çekirdekleri çıkarılır ve çekirdeklerin bir kısmı ayrılır. Vişnelerin bir kısmı tencereye konur ve bir miktar şeker eklenir. Kalan vişneler eklenir ve şekerin tamamı üzerine konup 1 gece şekere yatırılır.

Ertesi gün ocağa alınır ve 5 dakika kaynatılır. Daha sonra reçel kıvamına gelene kadar üzeri tül şemsiye ile kapatılarak bir kaç gün güneşlendirilir. Kıvamlanan reçel kavanozlara doldurulur.

Kahvaltı için hoş bir lezzettir. Ayrıca pastalarda da kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

24 Eylül 2009 Perşembe

ERİK LOKUMU



Malzeme:
5 kg.kırmızı erik
1,5 su bardağı su
3 kg.şeker
1 çorba kaşığı nişasta
pudra şekeri
ceviz

Erikler bol su ile yıkanır. Derin ve büyük bir tencereye konur ve su ilave edilerek çekirdeklerinden ayrılana kadar kaynatılır. Kaynarken üzerindeki köpükleri alınır.
Kaynatma işlemi bittikten sonra bir süzgeçten geçirilir. Bir kaşık yardımıyla sadece çekirdekler kalana kadar süzülmesi sağlanır. Süzgeçten geçirdikten sonra bez torbaya alınır ve yüksek bir yere asılır. Altına derin bir kap konur ve bir gece suyun akması için beklenir. Akan erik suyu ve torbadaki özlü erik ayrı kaplara alınır. (Erik suyu kaynatılarak erik ekşisi yapılır. Sıcak olarak şişelenir.) Torbadaki özlü erik şekerle karıştırılır ve kaynatılır. Kıvamlanınca bir süre bekletilerek yağlı kağıt üzerine yayılır ve üzeri kaşıkla düzeltilir. Kuruyana kadar bir kaç gün beklenir. Kağıttan keserek alınır ve içine ceviz konup sarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir ve servis yapılır.

23 Eylül 2009 Çarşamba

EKŞİLİ HALEP DOLMASI


Malzeme:
15 ad.kuru topak patlıcan
1 su bardağı pirinç
1/2 kg.koyun kıyması
50 gr.kıyılmış kuyrukyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
4 ad.domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
tuz-karabiber--kimyon



Ekşisi:
2 ad. limon suyu
1 çorba kaşığı kuru nane
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su

Patlıcanlar ılık suda yumuşak bir hal alana kadar ıslatılır. Pirinç yıkanır. Domatesler yıkanır ve kabukları soyularak küp doğranır. Maydanoz ayıklanıp yıkanır ve kıyılır. Pirinç, kıyma, kuyruk yağı, zeytinyağı, domates, maydanoz, karabiber, tuz, kimyon harmanlanır. Nohut ilave edilerek karıştırılır ve patlıcanlar sıkılarak doldurulur. Patlıcanlar 1 parmak boluk bırakılarak doldurulur. Boş kısmı birleştirilerek kapatılır ve birbiri ardına yağlı kağıt konmuş tenceye dizilerek üzerine toprak ağırlık konur. Üzerine 2 su bardağı su, tuz ve yağ ilave edilerek 35 dakika kaynatılır. Sarımsaklar soyularak rendelenir. Limon suyu ve kuru nane ilave edilir. Kaynamakta olan dolmalara konur. 10 dakika daha kaytılır ve üzerinden ağırlık alınır. 10-15 dakika demlendikten sonra ekşisi ile birlikte sıcak servis yapılır.
(Tarsus mutfağından)

22 Eylül 2009 Salı

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Malzeme:
1 paket tavuk but
2 ad.patates
2 ad.patlıcan
2 ad.domates
1 ad.kırmızı kapya biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
kızartma yağı


Patates soyulup küp doğranarak yıkanır suya konur. Patlıcanlar alacalı soyulup yıkanır ve küp doğranır tuzlu suya konur. Süzgece alınarak patates ve patlıcanlar tuzlanıp,az kızartılır. Tavuk yıkanır ve tek tek tuzlanarak yuvarlak cam tepsinin ortasına yerleştirilir. Çevresine patates ve patlıcanlar konur. Domates yıkanır ve kabuğu soyulur küp doğranır. Biber yıkanır ve küçük doğranır. Domates ve biber de tavuğun çevresine konur. Yağ gezdirilerek pişene kadar 200 C derecedeki fırına sürülür. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.














21 Eylül 2009 Pazartesi

KARIŞIK MANGAL YAPALIM


Malzeme:

Pirzola için;

1 kg.kuzu pirzola
2 çorba kaşığı Toros dağları kekiği
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
tuz






Köfte için;
1 kg.kıyma
2 ad.kuru soğan
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
tuz-karabiber-kimyon

Tavuk için;
1 kg.tavuk kanat
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
tuz
1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı un

Soğanlar soyularak yıkanır ve rondodan geçirilir. İnce süzgeçten geçirilerek soğan suyu kıymaya konur. (Suyu alınan soğan buzdolabı poşetine konarak yemeklerde kullanmak üzere buzlukta muhafaza edilebilir). Sarımsaklar rendelenir ilave edilir. Maydanoz ayıklanıp ince kıyılır ve kıymaya eklenir. Karabiber, tuz, kimyon ilave edilerek kıyma 10 dakika yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde alınan kıymalara avuç içi ıslatılarak şekil verilir ve yağlanmış ızgaraya dizilir. Mangal yakılır ve çok harlı olmayan ateşte arasıra çevirerek pişirilir ve servis yapılır.

Diğer taraftan tavuk kanatları bol su ile yıkanır ve unlu, sirkeli suda 10 dakika bekletilir. Süzgece alınarak iyice süzülmesi sağlanır. Süzgeçten aldıktan sonra kağıt havlu üzerinde kurutulur. Tuz ve kıymızı pul biber bir kap içerisinde karıştırılır. Tavuk kanatları ile harmanlanır ve yağlanmış ızgaraya dizilir arasıra çevirerek pişirilip servis yapılır.
Pirzolalar tuzlanır, yağ ve süt ilave edilip harmanlanır. Pirzolaları eteşe koyarken kekiği üzerine atılmalıdır. Izgaraya konur ve mangalda pişirilir.

(Pirzolaların kekiğini erken atıp bekletirseniz acır. O yüzden ateşe koyarken kekik ilave edilmelidir).

20 Eylül 2009 Pazar

NOHUTLU BULGUR PİLAVI

Malzeme:
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çorba kaşığı arpa şehriye
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2,5 su bardağı su
tuz




Şehriye pembeleşene kadar yağda kavrulur. Su ilave edilir. Su kaynayınca bulgur yıkanır süzülür ve kaynayan suya ilave edilir. Haşlanmış nohut ve tuz eklenir.

Suyu çekilene kadar kısık ateşte pişirilir. Suyunu çektikten sonra üzeri kağıt havlu ile kapatılır. 10-15 dakika demlendirilir. Karıştırılıp sıcak servis yapılır.

19 Eylül 2009 Cumartesi

BİBER EZMESİ


Malzeme:
1/2 kg.süs biberi
3 kg.domates
1 demet maydanoz
5-6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı zeytinyağı



Domatesler soyulur biberler yıkanır ve şapkaları kesilir. Sarımsaklar soyulur. Maydanoz ayıklanıp yıkanır ve hepsi rondodan geçirilir.
Üzerine sirke ve zeytinyağı ilave edilerek Kavanozlara veya şişelere doldurulup serin yerde muhafaza edilir.
Hemen servis yapılabileceği gibi daha sonra yemek üzere de bekletilebilir.
Meze olarak, et ve köfte sosu olarak da kullanılabilir.

18 Eylül 2009 Cuma

LAZANYA


Malzeme:
1 kg. kuşbaşı kuzu et
2 ad.domates
3 ad.köy biberi
1 ad.kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 ad.kırmızı kapya biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
16 ad. lazanya
tuz-karabiber-kimyon

Beşamel sos için;
1 kahve fincanı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı süt
tuz
1 su bardağı kaşar rendesi

Küçük kuşbaşı et yıkanır ve tencereye konur. Suyunu çekmesine yakın yağ ilave edilir. Soğan rondodan geçirilir ve etlerle birlikte kavrulur. Domates salçası sulandırılarak ilave edilir. Tuz, karabiber ve kimyon konur. Domates rondodan geçirilip ilave edilir.Biberler ince doğranıp eklenir ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Etlerin iyi pişip yumuşak olması gerekir. Etler yumuşamaz ise kaynar halde su ilave edilebilir.
Diğer taraftan un yağda pembeleştirilir. Süt azar azar ilave edilerek muhallebi kıvamından daha sıvı olacak şekilde pişirilir. Beşamel sos piştikten sonra tuz ilave edilir ve mixerden geçirilir. 20 x 30 ebatlarında ısıya dayanıklı cam kap fırça yardımıyla yağlanır. Üzerine beşamel sostan bir miktar konur ve yayılır. 4 ad. lazanya beşamel sos üzerine dizilir ve lazanyanın üzerine beşamel sos yayılır ve kuşbaşı et sote üzerine yayılır ve kaşar rendesi serpilir. Bu işlem 4 sıra lazanya aralarına kuşbaşı sote konularak yapılır. En son lazanyaların üzerine yine beşamel sos ve kaşar rendesi konularak 200 C derecedeki fırında 20 dakika pişirilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun.

17 Eylül 2009 Perşembe

SOSLU KARIŞIK KIZARTMA


Malzeme:
1 ad.bostan patlıcan
3 ad.patates
10 ad.köy biberi
5 ad.domates
3 ad.sarımsak
tuz
kızartma yağı

Bostan patlıcan alacalı soyulur.Ortadan ikiye kesilir ve 1 cm.kalınlığında dilimlenerek tuzlu suda bekletilir. Patatesler soyulur ve küp doğranır, yıkanır. Biberlerin sap kısımları kesilip yıkanır. Patatesler kurutulup tuzlanır ve kızartılır kağıt havlu üzerinde fazla yağı alınarak derin bir servis tabağına konur. Patlıcanlar kurutulup kızartılır, yağı havlu üzerinde alınarak patateslerin üzerine döşenir. Biberler kızartılıp kağıt havlu üzerinde bekletilir ve patlıcanların üzerine alınır. Domateslerin kabukları soyulur ve küp doğranır. Sarımsaklar soyulur ve rendelenir. Domatesler ve sarımsaklar kızartma yağına eklenir ve tuz ilave edilir. Domatesler iyice eriyene kadar pişirilir ve kızartmanın üzerine dökülür ve servis yapılır.

16 Eylül 2009 Çarşamba

ACIBADEM KURABİYESİ





Malzeme:

150 gr. badem içi

200 gr.pudra şekeri

3 ad.yumurta akı

1 su bardağı su



1 su bardağı su kaynatılarak bademlerin üzerine dökülür ve 1 dakika kadar bekletilir.Bademler sıcak suda alınır ve kabukları soyulur, kurumaları için kağıt havlu üzerine alınır.

Kuruyan bademler tavada 1 dakika kadar sallamak suretiyle kavrulur. Soğuduktan sonra 8 ad.badem ayrılır ve geri kalan bademler çerez çekicide çekilir. Pudra şekeri ve yumurta akı ilave edilerek karıştırılır. Karışım ahşap spatula ile kazımak suretiyle karıştırılarak orta ısıda pişirilir. Pişirdikten sonra soğuması için bir tarafa bırakılır. Ayrılan 8 badem ikiye bölünür. Hazırlanan harç soğuduktan sonra avuç için ıslatılır ve harçtan ceviz büyüklüğünde 16 ad. alınıp yuvarlanır. Yağlı kağıt yayılan fırın tepsisine dizilir üzerine yarım badem konur. 150 C derecedeki fırında 40 dakika pişirilir. Fırın kapağı 30 dakika içerisinde hiç açılmamalıdır. Piştikten sonra soğuması beklenir ve soğuduktan sonra tepsiden çıkarılır servis yapılır.


Afiyet Olsun

15 Eylül 2009 Salı

ŞAKŞUKA


Malzeme:
2 ad.patlıcan
3 ad.patates
2 ad.kabak
7-8 ad.köy biberi
4 ad.domates
1 kase yoğurt
4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
maydanoz
kızartma yağı

Patlıcan alacalı soyulur ve küp doğranır tuzlu suya konur. patatesler soyulur küp doğranır ve suya konur. Kabakların kabuğu kazınır ve küp doğranır, yıkanır ve tuzlanır. Biberler yıkanır doğranır ve süzülmesi için bir tarafa bırakılır. Patatesler sudan alınır ve süzülüp kurutulur,tuzlanır. Yağ kızdırılır patataesler kızartılarak kağıt havlu üzerinde fazla yağı alınır ve servis tabağına yerleştirilir. Patlıcanlar süzülür ve kurutulur. Kızartılarak kağıt havlu üzerinde yağı alınır ve patateslerin üzerine döşenir. Kabaklar kızartılır, kağıt üzerine alınıp patlıcanların üzerine yerleştirilir. Biberler aynı şekilde tuzlanıp kızartılıp,yağı alınır ve kabakların üzerine konur. Domatesler soyulur ve rondoda çekilir ve süzgeçten geçirilir. Sarımsaklar soyulur 3 diş sarımsak ince kıyılır, domates salçası, tuz ve yağ ilave edilerek domates pişirilir. Yoğurdun içine 1 diş sarımsak rendenir ve karıştırılır. Biberlerin üzerine yayılır. Yoğurdun üzerine domates sos konur ve soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

14 Eylül 2009 Pazartesi

ÜZÜM PESTİLİ


Malzeme:
10 kg.üzüm
2 çorba kaşığı buğday nişastası
tarçın
pudra şekeri
ceviz









Üzüm bol su ile yıkanır ve saplarından ayrılır. Derin ve büyük bir tencereye konularak üzümlerin kabuğu ayrılana kadar kaynatılır üzerindeki köpükler alınır. Kaynadıktan sonra Bez torbaya alınarak 1 gün süzülür. Süzülerek elde edilen şıraya nişasta ilave edilerek tekrar kaynatılır. Mhallebi kıvamına gelince tepsi üzerine kesilen yağlı kağıda yayılır. Spatula yardımıyla her tarafı aynı mirtarda olacak şekilde yayılır ve kurumaya bırakılır.


Kuruduktan sonra kesilerek yağlı kağıttan çıkarılır. Bir pestil bir ceviz, bir pestil bir ceviz konur. üzerine tarçın ve pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

13 Eylül 2009 Pazar

KIYMALI PİDE

Malzeme:
Hamur için;
5,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
3 tatlı kaşığı kuru hamur mayası
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Kıyma İçin;
1/2 kg. kuzu kıyma
2 ad.kuru soğan
2 ad.domates
3 ad. köy biberi
1 ad.kırmızı kapya biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz - karabiber - kimyon
Açmak için:
1 su bardağı un
Hamur için:
2 ad. yumurta sarısı

Kıyma yıkanır ve suyu kuruyana kadar pişirilir. Yağ ilave edilir, soğan küp doğranıp eklenir ve soğanlar şeffaflaşana kadar arasıra karıştırarak kavrulur. Karabiber, tuz ve kimyon eklenir. Domatesler soyulup küp doğranı ve kıymaya eklenir. Biberler de ince doğranarak kıymaya ilave edilir.

Domatesler suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Kıyma piştikten sonra soğuması için bir kenara bırakılır.

Diğer taraftan yoğurt, sıvıyağ ve süt karıştırılır. Tuz ve şeker ilave edilir ve karıştırılır. 1 bardak un ilave edilir ve karıştırılır. 1 bardak un daha eklenir ve karıştırılır. 3. bardak un eklendikten sonra maya ilave edilir ve kalan un eklenerek yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun mayası gelene kadar üzeri örtülerek oda sıcaklığında bekletilir.
Mayası gelen hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alarak hamur açılacak yer unlanır ve 8 ad. beze yapılır. Daha sonra elle şekil verilerek kenarlar daha kalın olmak üzere pide şeklinde uzun açılır. Kenarlarına yumurta sarısı sürülür ve soğumuş olan kıyma ortasına yayılır. 180 C derecedeki fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir ve sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun.

12 Eylül 2009 Cumartesi

SREYSİR





Malzeme:

1 su bardağı pilavlık bulgur

2 su bardağı yoğurt

3 su bardağı su

tuz -buz




3 su bardağı suya bulgur yıkanarak konur ve su çekilene kadar haşlanır. Haşlanan bulgur soğuduktan sonra yoğurt ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Üzerine buz konur. Bu şekilde servis yapılacağı gibi arzu edilirse sulandırılarak da servis yapılabilir.




Afiyet olsun.


Annemin, Tarsus'un sıcak yaz günlerinde vazgeçemediği yardımcı yemeklerdendir.

11 Eylül 2009 Cuma

PATATES ÇORBASI


Malzeme:
4 ad.patates
1 ad.kuru soğan
8 su bardağı et suyu
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz - karabiber
Kırmızı pul biber

terbiyesi;
1 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 fincan un
2 ad.yumurta sarısı

Soğan soyulur ve ince doğranarak yağda pembeleştirilir. Patateslerin kabukları soyulur ve küp doğranarak yıkanır süzgece alınır. Soğan pembeleşince patatesler ilave edilir ve birlikte kavrulur üzerine 1 su bardağı su ilave edilerek suyunu çekene kadar kaynatılır. Patateslerin yumuşak bir hal alması gerekir. Gerekirse su ilave edilmelidir.

Patatesler yumuşak bir hal alınca karabiber ve tuz ilave edilir. 8 bardak et suyu da eklenerek 5-6 dakika kaynatılır ve süzgeçten geçirilir ve kısık ateşte bırakılır.

Bir başka kap içerisinde un kavrulur ve ılıdıktan sonra üzerine yumurta sarıları tek tek ilave edilir ve bu sırada sürekli karıştırılır. Süt azar azar eklenip karıştırmaya devam edilir. Bu karışım kısık ateşteki patatesli karışıma ilave edilerek ve sürekli karıştırılarak 5 dakika kadar kaynatılır. Ateşten aldıktan sonra blendırdan geçirilir ve üzerine kırmızı pul biber ekilerek sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

10 Eylül 2009 Perşembe

FRAPE


Malzeme:
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı granül kahve
1 çay kaşığı vanilya
2 tatlı kaşığı şeker
1/2 fincan ılık su
4-5 ad.buz parçası
Ilık suda şeker, vanilya ve granül kahve eritilir. Süt ilave edilerek blendırdan geçirilir. Bardaklara konur üzerine buz ilave edilip beklemeden servis yapılır.

9 Eylül 2009 Çarşamba

İMAMBAYILDI


Malzeme:
10 ad.patlıcan
5 ad.domates
5-6 ad.köy biberi
3 ad.kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz - karabiber
1 demet maydanoz
kızarma yağı
Patlıcanlar alacalı soyulur uzunlamasına sap kısmına kadar 4'e bölünür. Yıkanır ve tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan alınır ve süzülerek kağıt havlu ile kurutulur ve kızartılır. Kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerine koyup fazla yağı alınır. Diğer taraftan domates ve sağonlar küp doğranır. Biberler doğranır tuz ve karabiber ilavesiyle hepsi harmanlanır.
Patlıcanlar cam fırın tepsisine alınır. İçlerine domatesli harç konur. Kalan harç üzerine yayılır. Maydanoz yıkanır ve kıyılır. Az bir miktar üzerine konur. Yağ ve 1 fincan su ilave edilerek 200 C derecedeki fırında pişirilir. Fırından aldıktan sonra soğuması için beklenir. Soğuduktan sonra üzeri maydanoz ile süslenip soğuk servis yapılır.

8 Eylül 2009 Salı

YUFKA EKMEK


Malzeme:
5 su bardağı un
2 su bardağı su
1,5 tatlı kaşığı tuz
Açmak için:
1 su bardağı un

Malzeme ile hamur yapılır ve üzeri örtülerek 1-2 saat dinlendirilir.
28 ad.ceviz büyüklüğünde beze yapılır. Bezeler unlanmış bez üzerine dizilir ve üzeri tekrar unlanarak bir bez ile örtülür. Daha sonra hamur açılacak yer unlanır ilk yapılan bezeden başlayarak sırayla önce elde şekil verişir ve oklava ya da merdane ile ekmekler ince açılır. Yapışmaması için unlanır. Teflon tava veya elektrikli tavada her iki tarafı pembeleşene kadar pişirilir. Üzeri örtülerek yumuşak kalması sağlanır. Hemen yenmeyecekse yeneceği zaman bir sofra bezi üzerinde sulanır ve yumuşayana kadar üzeri ürtülür. Yumaşadıktan sonra servis yapılır.

7 Eylül 2009 Pazartesi

PATLICAN KEBAP


Malzeme:
5 ad.patlıcan
1 tatlı kaşığı limon suyu
tuz

Köfte malzemesi:
250 gr.kıyma
1 ad.kuru soğan
1/2 demet maydanoz
karabiber-tuz


Soğan rendelenip suyu kıymaya konur.Maydanoz yıkanıp ince kıyılır, karabiber ve tuz ile birlikte kıymaya eklenip yoğrulur. Avuç içinde yuvarlanıp yassı şekiller verilerek köfteler hazırlanır.

Diğer taraftan patlıcanların yeşil kısımları ayıklanır. 3 parmak kalınlığında dilimlenir ve kesik kısımları önce limon suyuna sonra da tuza batırılır. Kebap şişlerine bir patlıcan bir köfte dizilerek mangal yakılır. Ara sıra çevirerek pişirilir ve sıcak servis yapılır.







6 Eylül 2009 Pazar

SIKMA



Malzeme:
5 su bardağı un
2 su bardağı su
1,5 tatlı kaşığı tuz



Açmak için;
1 su bardağı un

İç malzemesi;
250 gr.beyaz peynir
1 ad.domates
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
150 gr. tereyağ
1 ad.kuru soğan

Hamur malzemesi ile hamur yapılarak 1-2 saat kadar üzeri örtülerek dinlendirilir.
Hamur dinlenirken Maydanoz ayıklanıp yıkanır ve ince kıyılır. Peynir çatalla ezilir. Soğan soyulup piyazlık doğranır ve yağın 50 gr. ekmeği yağlamak üzere ayrılır ve 100 gr.yağ ile soğan az kavrulur. ( Soğan pembeleşmemeli) .Peynir ile pul biber ovulur. Domates soyulur ortadan kesilerek çekirdek ve suyu sıkılır ve küçük doğranıp peynire eklenir. Maydanoz ve soğan ilave edilerek karıştırılır ve bir tarafa bırakılır.

Hamur dinlendikten sonra hamur açılacak yere un serpilir ve hamur rulo yapılır. 25 parça kesilir ve her bir parça beze yapılarak unlanmış bir beze konur üzeri de unlanarak bez ile örtülür.
Her bir beze hamur açılacak yere un serpilerek merdane veya oklava yardımıyla açılır. Açılan hamur pişirilir ve üzeri beklemeden hemen yağlanarak 2 cm. kadar bükülür.

Bükülen yere peynir harcı konur, rulo yapılır ve iki elle hafif sıkılır ve kurumaması için bir bez veya kağıt havlu ile sarılır.
Afiyet Olsun.

5 Eylül 2009 Cumartesi

LAVAŞ


Malzeme:
4,5 su bardağı un
2 su bardağı su
1 çay kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz

Açmak için;
1 su bardağı un

Tüm malzeme ile sıkı bir hamur yapılır ve mayası gelene kadar beklenir. (Ekmek makinesinde de hamuru yapabilirsiniz. )

Hamuru yaptıktan sonra küçük bir parça hamur alınıp bir miktar su konmuş bardağın içine atılır. Suyun üzerine çıktığında hamurun mayası gelmiştir.


Hamur açılacak yer unlanır beze yapılarak bir örtü üzerine konur, unlanarak üzeri bir örtü ile kapatılır ve 10 dakika bekletilir. Hamur açılan yer unlanır ve bezelere şekil verilir. Merdane veya oklava yardımıyla şekil verileceği gibi elle de şekillendirilebilir. Kenarlardan çekerek uzatılır. Elektrikli tavada yada teflon tavada ocakta altı üstü kızarana kadar pişirilir.

4 Eylül 2009 Cuma

TON BALIKLI AYSBERG SALATA


Malzeme:
1 ad.aysberg marul
2 ad.domates
10-15 yaprak nane
1 küçük kutu ton balığı konservesi
2 ad.taze soğan
1 çorba kaşığı mısır konservesi
1 tatlı kaşığı hardal
1 limon suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
ıslamak için; sirke

Marul yaprakları ayıklanıp tek tek yıkanır. Derin bir mutfak küvetine alınır üzerine su ve sirke ilave edilip 15 dakika bekletilir. Sirkeli sudan aldıktan sonra süzgece alınır ve suyunun süzülmesi sağlanır. Suyu süzüldükten sonra salata tabağına doğranır ve tuz serpilir. Domatesler yıkanır kabukları soyulur ve marulun üzerine doğranır ve tuzlanır. Soğanlar ayıklanıp yıkanır ve üzerine doğranır. Ton balığı domateslerin üzerine dağıtılır. Nane yaprakları yıkanır ve salata üzerine kıyılır. Mısırlar ilave edilir. Hardal limon suyu ile karıştırılır ve salata üzerine gezdirilir. Zeytinyağı ilave edilerek servise sunulur.