27 Mart 2010 Cumartesi

CİBRİKALI TAVUK



Malzeme:
1 paket kemiksiz tavuk but
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı cibrika
tuz - karabiber
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı sirke


Tavuk butları bol su ile yıkanarak sirkeli,unlu suda 15-20 dakika bekletilir. Tekrar yıkanır ve süzgece alınarak suyun süzülmesi sağlanır. Tuzlanır ve teflon tavaya alınır kapağı kjapatılır,kısık ateşte pişmeye bırakılır. Tavuklar suyunu salıp çekmeye başlarken karabiber ve cibrika ilave edilir. Zeytinyağı eklenir. Suyunu çekip her iki taraf kızardıktan sonra sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

24 Mart 2010 Çarşamba

PEYNİRLİ KARIŞIK SALATA


Malzeme:
Beyaz beynir
Kırmızı lahana
Beyaz lahana turşusu
Kornişon turşu
Mısır konservesi
Kırmızı kapya biber
Havuç
Kereviz yaprağı
Jalapeno (dilimlenmiş biber turşusu)
Kapari
Zeytinyağı
Nar ekşisi
tuz

Kırmızı lahana doğranarak tuzlanıp bekletilir. Kereviz yaprakları doğranıp yıkanır. Peynir küp dilimlenir. Lahana turşusu doğranır. Havucun kabuğu kazılır ve rende ile jülyen dilimlenir. Kornişon dilimlenir. Tuzda bekletilen kırmızı lahana ovularak yıkanır ve suyu süzülür. Salata tabağına kereviz yaprakları serilir üzerine beyaz lahana,kırmızı lahana , havuç, küçük doğranan kapya biber, kornişon, jalapeno, mısır ve kapari ilave edilir. Tuz ekilerek nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirililir. En son peynirler dizilerek beklemeden servis yapılır.
Afiyet Olsun.

23 Mart 2010 Salı

PORTAKALLI KEREVİZ


Malzeme:
4 ad.kereviz
1 ad.havuç
1 ad.patates
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 büyük kuru soğan
1 ad.yeşil biber
1 ad.kırmızı kapya biber
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı su
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Kerevizler soyularak ortadan ikiye bölünür. Ortaları çıkarılarak hepsi birlikte yıkanıp limonlu suda bekletilir. Soğan halka doğranarak yağda sotelenir. Havuç kabuğu kazılarak küp doğranır ve soğanlarla birlikte sotelenir. Patatesin kabuğu soyulur küp doğranıp yıkanır ve havuçlara ilave edilerek sotelenir. Kerevizin içi küçük doğranır ve birlikte sotelenir. Diğer taraftan bezelyeler haşlanır ve sebzelere ilave edilir. Yeşil ve kırmızı biberler küçük doğranarak ilave edilir. Sebzelerin üzerine kerevizler kapatılır.

Portakal suyu, su , tuz ve şeker ilave edilerek kerevizler yumuşak bir hal alana kadar önce orta sonra kısık ateşte pişirilir. Ilıdıktan sonra servis tabağına kerevizler alınır üzerine sebzeler ilave edilir. Kereviz yaprağı ile renklendirilip soğuk servis yapılır.

Afiyet Olsun.

22 Mart 2010 Pazartesi

SEBZELİ MAKARNA



Malzeme:

500 gr.boncuk makarna

2 ad.yeşil biber

1 ad.havuç

4 ad.yeşil soğan

2 ad.domates

2 diş sarımsak

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı zeytinyağı

dereotu


Haşlamak için;

7 su bardağı su

1 su bardağı süt

1 çorba kaşığı sıvıyağ

tuz

Makarnayı haşlamak için su, tuz ve sıvıyağ tencereye konur ve kaynadıktan sonra makarna ilave edilir. Makarna suyu çekince ocaktan alınır ve üzerine süt ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Makarna sütü çekene kadar bir tarfta bırakılır.

Diğer taraftan 1 yemek kaşığı zeytinyağı bir tencereye konur. İnce doğranan soğan ve havuçlar sotelenir. Sulandırılan salçalar ilave edilir ve kavrulur. Küçük doğranan domates, yeşil biber ilave edilir. Domatesler suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. İnce doğranmış sarımsaklar ilave edilir ve tahta kaşıkla karıştırılır.

Makarna üzerine ilave edilir ve tahta kaşıkla iyice karıştırılır.

Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

21 Mart 2010 Pazar

AİLE TOPLANTISI VE "TARSUS MUTFAĞI" MENÜSÜ



Aile toplantımızda Tarsus Mutfağından bir menü hazırlamaya karar verdim. Yapım aşamasında yemeklerin fotoğraflarını çekmeme rağmen piştikten sonra yemeğe oturulduğu için fotoğraf çekmeye vakit kalmadı. O yüzden hazırladığım Tarsus Mutfağı menüsünü yazıp pişmeden önceki görüntüleri sizlere sunuyorum.



- HUMUS
- ZENGİN SALATASI
- KÖZLENMİŞ K. BİBER SALATASI
- TARATOR
- KISIR
- ANALI KIZLI
- İÇLİ KÖFTE
- SİNİ KÖFTE
- ET HAŞLAMA
- ETLİ NOHUTLU PİLAV
- ÇÖKELEKLİ-KAŞARLI MİNİ PİDE - ŞUMUM ÇÖREĞİ
- ANNEANNE USULÜ İRMİK HELVASI














































20 Mart 2010 Cumartesi

HÜNKAR KEBABI



Malzeme:
1 kg. dana eti
5-6 ad. domates
4-5 ad.yeşil biber
3 ad. kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz-karabiber


Dana eti kuşbaşı doğranarak yıkanır ve süzgece alınır.
Domatesler yıkanarak kabukları soyulur ve küp doğranır. Soğanların kabukları soyularak yıkanır ve rondodan geçirilir. Yağ az kızdırılarak etler ilave edilir ve 2-3 dakika kavrulur. Soğanlar ilave edilerek birlikte kavrulur. Domates salçası az sulandırılıp ilave edilir ve kavrulur. Domates, yıkanıp doğranan biberler, tuz ve karabiber ilave edilir. Eğer domatesler yeteri kadar sulu değilse 1 su bardağı su ilave edilir ve kısık ateşte etler yumuşak bir hal alana kadar pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun.
Genellikle beğendi ile yaptığımız hünkar kebabını pilav ile servis yapabilirsiniz.

19 Mart 2010 Cuma

SEBZELİ SULU TAVUK

Malzeme:
1 paket tavuk kanat ve üst but
2 ad. patates
2 ad.havuç
1 ad.soğan
2 ad. yeşil biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz-kekik-karabiber

1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı un


Tavuk parçaları bol su ile yıkanarak sirkeli ve unlu suda 2o dakika bekletilir. Diğer taraftan havuç, patates ve soğan soyulup yıkanarak küp doğranır. Yağ tencereye konur ve soğan, havuç ve patatesler sotelenir. Biberler yıkanır ve doğranıp ilave edilir.Tavuklar yıkanarak ilave edilir ve az sotalenir. 2 lt. su kaynatılarak üzerine ilave edilir. Tuz ekilir. Tencerenin kapağı hava alacak şekilde kapatılarak kaynamaya bırakılır. Tavuklar pişmiş bir hal alınca tencerenin altı söndürülür ve üzerine kekik serpilerek 10 dakika dinlendirilir. Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

18 Mart 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI PIRASA



Malzeme:
5 ad.pırasa
2 ad.havuç
1/2 pirinç
1 ad.kırmızı kapya biber
1 ad.limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
kimyon-karabiber

Havuçun dış kısmı kazılarak yıkanır, doğranır ve yağda sotelenir. Dış kabuğu soyulup 1 parmak kalınlığında doğranan ve yıkanan pırasalar havuçlara ilave edilir birlikte sotelenir. Küçük doğranan kapya biber ilave edilir. 1,5 su bardağı su ilave edilir.Tuz, şeker ve kimyon eklenir.

Su kaynamaya başladıktan sonra
yıkanan pirinç ilave edilir. Pişmeye yakın limon suyu ilave edilerek 5-6 dakika birlikte kaynatılır.
Soğuduktan sonra derin bir kaseye alınır. Üzerine limon dilimi ve dereotu konup servis yapılır.

Afiyet Olsun.

17 Mart 2010 Çarşamba

KEŞKÜL


Malzeme:
5 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 fincan hindistan cevizi
1 fincan badem içi
lohusa şekeri

Badem içi sıcak suda 1 dakika kadar bekletilerek kabukları soyulur. Kağıt havlu ile kurulur ve iyice kuruması için bir kenara bırakılır (ya da tavada yakmadan kurutulabilir).
Kuruyan bademlerle birlikte hindistan cevizi elekterikli değirmende macun haline gelene kadar çekilir. Süt ile karıştırılır ve süzgeçten geçirilir. Süzgeçte tortu kaldığı takdirde tekrar değirmenden geçirilir. Tekrar süte karıştırılır. Bitene kadar bu işlem tekrarlanır.
Pirinç unu 1 fincan su ile karıştırılır ve süte ilave edilir. Şeker de eklenerek tüm karışım muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırılarak pişirilir.
Pişen keşkül kaselere alınır ılıdıktan sonra buzdolabında 2 saat bekletilir. Üzerine lohusa şekeri konularak soğuk servis yapılır.
Afiyet Olsun.

16 Mart 2010 Salı

PIRASALI KEK


Malzeme:
1 kase mısır unu
1 kase buğday unu
2 ad.yumurta
5 ad.pırasa
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 demet dereotu
Pırasaların üst kabuğu çıkarılır. İnce doğranarak yıkanır. Buharda veya suda haşlanır ve ılıması için bir tarafa bırakılır.
Dereotu ayıklanır, yıkanır ve ince kıyılır. Diğer tüm malzeme karıştırılarak hamur hazırlanır. Dereotu ve haşlanan pırasa ilave edilerek kek hamuru kıvamında elde edilen hamur yağlanmış cam fırın tepsisine dökülür.
Önceden ısıtılmış olan 180 derecedeki fırında 45 dakika pişirilir.
Soğuduktan sonra dilimlenerek servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun.

15 Mart 2010 Pazartesi

ELMA KOMPOSTOSU



Malzeme:
2 ad.elma
1 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
4-5 ad. karanfil
Elmaların kabukları soyulur , yıkanıp küp doğranır. Tencereye şeker ve su konur. Elmalar ilave edilir. Ara sıra karıştırılır. Kaynarken üzerinde oluşan köpük alınır. Kaynadıktan sonra karanfiller yıkanarak elmalara ilave edilir. Elmalar yumaşak bir hal alana kadar kaynatılır. Ocaktan aldıktan sonra içindeki karanfiller alınır ve komposto ılıdıktan sonra büyük bir kaseye alınır. Soğuk servis yapılır.
Afiyet Olsun

14 Mart 2010 Pazar

KAZANDİBİ

Malzeme:
5 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1/2 su bardağı buğday nişastası
1/2 su bardağı pirinç unu
1 tatlı kaşığı margarin
3 çorba kaşığı esmer şeker





Nişasta, şeker ve pirinç unu karıştırılır. Vanilya ilave edilir ve süt azar azar eklenerek karıştırılır. Ocağa alınarak ve sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
Dikdörtgen ve ateşe dayanıklı bir tepsi margarin ile yağlanır üzerine esmer şeker serpilir. Muhallebi, şekerin üzerine dökülür ve karamel kokusu alınana kadar tepsi ocağın üzerinde gezdirilir. Ilıdıktan sonra buzdolabında soğutulur. Soğuduktan sonra 10'ar cm. kesilerek spatula ile kazıyarak alınır. Alt kısmı üste gelecek şekilde tabaklara servis yapılır.
Afiyet olsun.

13 Mart 2010 Cumartesi

FINDIKLI KURABİYE


Malzeme:
3,5 su bardağı un
1 ad.yumurta
2 çay bardağı ince kıyılmış fındık
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
1 çay bardağı iri kıyılmış fındık
32 ad.bütün fındık

Şeker, yağ ve pekmez iyice karıştırılır. Yumurta ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.
Tarçın, tuz ve karbonat ilave edilir. Un elenerek kıyılmış fındıkla birlikte ilave edilir. Yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri yağlı kağıt ile örtülerek 30 dakika buzdolabında bekletilir. Buzdolabından alınan hamurdan parmaklar unlanarak iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanır. Yuvarlanan hamur kıyılmış fındığa bulanır ve ortasına tane fındık batırılır. Yağlı kağıt konmuş tepsiye en az 2cm. aralıkla yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15 dakika pişirilir. Ilıdıktan sonra tepsiden alınır. Soğuk servis yapılır.
Afiyet Olsun.
Fındıklı kurabiyeyi Klasik Türk Müziği Koro Şefimiz Nilgün Hanımın cici kızı Suzidil için bugün yaptım. Kurabiyelerimi çok beğeniyor. Umarım fındıklı kurabiyeleri de beğenir.

ENGİNAR KALBİNDE ET KÖFTE


Malzeme:
6 ad.soyulmuş enginar
100 gr.kıyma
1 ad. kuru soğan
6 ad. dilimlenmiş kaşar
6-7 dal maydanoz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 limon suyu
kırmızı kapya biber
karabiber-kırmızı pul biber-tuz

Enginarlar bol su ile yıkanarak tuz ve limon suyu ilave edilmiş kaynayan suya konularak yumuşak bir hal alana kadar pişirilir. Pişirilen enginarlar cam fırın tepsisine dizilir.
Diğer taraftan soğan rondodan geçirilir ve suyu kıymaya ilave edilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, kırmızı pul biber ile 6-7 dakika yoğrulur ve 5 dakika dinlendirilir.

Avuç içi az ıslatılarak yuvarlak 6 ad.köfte yapılır. Her enginara bir köfte yerleştirilir. Üzerine bir miktar kırmızı kapya biber serpilir. Bir su bardağı sıcak su ve zeytinyağı ilave edilerek 200 derecedeki fırına sürülür. Köfteler piştikten sonra fırın söndürülür ve her köftenin üzerine


birer ad. kaşar yerleştirilir ve söndürülen fırına tekrar sürülür. Fırının sıcaklığı ile kaşar eridikten sonra fırından alınarak üzerine maydanoz yaprakları ve dereotu ile sıcak servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun
Tülaycığımdan aldığım bu tarif sunum itibariyle şık ve lezzetli olması açısından konuklarınıza tereddüt etmeden yapabilirsiniz.

12 Mart 2010 Cuma

KAŞARLI PİDE


Malzeme:
5 su bardağı un
1 su bardağı süt
4/3 su bardağı yoğurt
4/3 su bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı aktif kuru maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
150 gr. kaşar rendesi
1/2 demet kıyılmış maydanoz

Un elenerek diğer malzeme ilave edilir ve iyi bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Hamurun üzeri yağlı kağıt ve kuru bir bez ile örtülerek 50 derecede 5 dakika ısıtılıp söndürülen fırın içerisine konur. Hamurun mayası gelince açılacak yer az unlanarak avuç büyüklüğünde önce beze yapılır. Sonra hamura uzun pide şekli verilerek üzerine Kaşar rendesi ile karıştırılan maydanoz serpilir. Kenarları içe doğru kıvrılır. Yağlı kağıt konmuş tepsiye dizilir. 180 derecedeki fırında sadece alt kısmı yakılarak 30 dakika kadar pişirilir.

Afyet Olsun.

11 Mart 2010 Perşembe

ALİ NAZİK


Malzenme:
1 ad. yazın hazırladığınız közlenmiş bostan patlıcan
4 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
250 gr. kıyma
1 ad.kuru soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
maydanoz
tuz- karabiber- kırmızı pul biber
kimyon
Patlıcanların çözülmesini beklerken soğan rondodan geçirilir. Kıyma yıkanıp süzülür tuz , karabiber ve kimyon ilave edilerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Suyunu çeken kıymaya yağ ve soğan ilave edilerek kavrulur. Ocaktan aldıktan sonra yıkanmış ve kıyılmış maydanoz ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve bir tarafa bırakılır.
Diğer taraftan sarımsakların kabuğu soyulur ve rendelenir. Közlenmiş patlıcan derindondurucudan çıkarılır. Patlıcan çözüldükten sonra yoğurt, tuz ve rendelenmiş sarımsak ilave edilerek karıştırılır. Servis tabağına alınır üzerine sıcak haldeki sotelenmiş kıyma ilave edilerek hemen servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Mart 2010 Çarşamba

SOĞAN YAHNİSİ


Malzeme:
1 kg. kemikli dana eti
1,5 kg.orta boy kuru soğan
4-5 ad. havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz - karabiber

4-5 ad.patates
kızartma yağı

Kemikli dana eti bol su ile yıkanır. Düdüklü tencereye yağ konur. Yağ kızdırılır ve etler tuzlanıp yağa ilave edilerek sotelenir. Soğanların kabukları soyulur ve etlere eklenerek birlikte kavrulur.Havuçlar kazılır ve ortadan ikiye kesilir. Soğanlı etlere ilave edilir ve birlikte kavrulur. Düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve basıncı yoğunlaşınca kısık ateşte 25 dakika pişirilir.
Yahni pişerken patatesler soyulur ve parmak doğranır. Patatesler yıkanıp kağıt havlu ile kurulanır. Kızartma yağında kızartılır.
Ocaktan alınan düdüklü tencerenin basıncı sona erince kapağı açılır.
Sıcak olarak tabağa alınır üzerine kızarmış patates ve karabiber konur ve servis yapılır.




Afiyet Olsun.

9 Mart 2010 Salı

DEREOTLU KIVIRCIK SALATA


Malzeme:
8-10 yaprak kıvırcık
1 ad.havuç
1/2 demet dereotu
1 çorba kaşığı mısır konservesi
1 çorba kaşığı kapari
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
1 tatlı kaşığı sirke
Kıvırcık yaprakları tek tek yıkanarak derin bir kap içerisine alınır. Su ve sirke ilave edilerek 10-15 dakika bekletilir. Sudan aldıktan sonra salata süzgecinde sularının süzülmesi sağlanır. Salata tabağına iri doğranır. Havuç kazılır ve ince doğranarak haşlanır. Dereotu yıkanır. Kıvırcıkların üzerine mısır, haşlanmış havuç, dereotu ve kapari konur. Tuz ekilir. Nar ekşisi ve yağ gezdirilerek bekletmeden servis yapılır.
Afiyet Olsun.

8 Mart 2010 Pazartesi

KÖRİ VE CİBRİKALI TAVUK


Malzeme;
6 ad.ızgaralık tavuk
1 tatlı kaşığı cibrika
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı zencefil
1 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber - tuz
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı un
Tavuklar bol suda yıkanır ve unlu sirkeli suda 15-20 dakika kadar bekletilir.
Tavuklar daha sonra sudan alınarak elde sıkılıp tava içerisine konur. Üzerine tuz ve karabiber ilave edilerek oldukça kısık ateşte kapağı kapatılarak tavuklar sularını salıp çekene kadar pişirilir. Sularını çekince yağ, cibrika, köri ve zencefil ilave edilir ve her iki tarafı kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun.

7 Mart 2010 Pazar

LAZANYA (KIYMALI)



Malzeme:

16 ad.lazanya

500 gr.kuzu kıyma

1 ad. kuru soğan

2 ad.yeşil biber

1 ad. kırmızı kapya biber

1/2 demet maydanoz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

karabiber-tuz


Beşamel sos için;

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 fincan un

1,2 su bardağı süt

tuz

Üzerine;

1 su bardağı kaşar rendesi


Soğanın kabuğu soyulur ve yıkanır. Rondodan geçirilir. Kıyma yıkanarak tencereye konur tuz ve karabiber ilave edilir. Orta ısıdaki ocakta kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Yağ ilave edilerek sotelenir. Soğan eklenir ve soğanlar şeffaflaşana kadar birlikte kavrulur. İnce doğranıp yıkanan biberler ilave edilir ve kavrularak bir kenara bırakılır.

Diğer taraftan yağda kavrulan una azar azar süt ilave edilir. Tuz eklenir ve muhallebi kıvamından az sıvı kıvama gelince ocaktan alınır.

20 x 30 ebatındaki cam kap fırça ile yağlanır. Lazanyalardan 4 ad. serilir. Üzerine beşamel sostan gezdirilir. Sos üzerine kıyma konur ve üzeri 4 ad.lazanya ile kapatılır. Beşamel sos ve kıyma konur ve tekrar 4 ad. lazanya ile kapatılır. Lazanya üzerine beşamel sos ve kalan kıymanın tamamı konur. Üzeri 4 ad.lazanya ile kapatılır ve kalan beşamel sosun tamamı konur. Kaşar rendesi üzerine serpilir ve 180 derecedeki fırınfda altı ve üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun.

6 Mart 2010 Cumartesi

ETLİ NOHUT

Malzeme:
2 su bardağı nohut
250 gr.kuşbaşı et
4 ad. domates
1 ad.soğan
2 ad.yeşil biber
1 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
kimyon-karabiber-tuz


Nohut yıkanır ve tuz ilave edilerek akşamdan ıslatılır.
Soğanın kabuğu soyulur ve rondodan geçirilir. Et düdüklü tencere az su ve tuz ilave edilerek konur. Et suyunu çekince yağ eklenir ve 1-2 dakika kavrulur. Soğan ilave edilir birlikte kavrulur. Domates salçası ilave edilir ve kavrulur. Domateslerin kabukları soyulur ve küp doğranarak ilave edilir. 3 su bardağı su ve doğranan biberler eklenir ve domatesler pişene kadar kaynatılır. Domatesler pişmiş bir hal alınca akşamdan ıslatılan nohutlar süzülür ve tencereye ilave edilir. Kimyon ve karabiber konur. Düdüklünün kapağı kapatılır. Basıncı istenilen dereceye gelince kısık ateşte 15 dakika pişirilir. Düdüklü ocaktan alınır. Basıncı sona erince kapağı açılır ve sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun.


5 Mart 2010 Cuma

TON BALIKLI MAKARNA



Malzeme:

250 gr.makarna

1 kutu konseve ton balığı

3 çorba kaşığı mısır konservesi

1 çay bardağı süt

3,5 su bardağı su

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı sıvıyağ

tuz


Su, tuz ve sıvıyağ makarna tenceresine konur. Kaynadıktan sonra makarnalar ilave edilir ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırılır. Makarna suyunu çekince ocaktan alınır. Süt ve yağ ilave edilir. Sütü çektikten sonra tahta kaşıkla karıştırılır.

Servis tabağına alınır. Üzerine ton balığı ve mısır konularak servis yapılır.

4 Mart 2010 Perşembe

KUSKUSLU BULGUR PİLAVI


Malzeme:
2 su bardağı bulgur
1 çay bardağı kuskus
3 su bardağı su
3 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
Kuskus yağda pembeleşene kadar kavrulur. Bulgur yıkanarak süzgece alınır kuskusa ilave edilir.Su ve tuz eklenir tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatılır. Bulgur suyunu çekince üzerine kağut havlu konur ve kapağı kapatılarak 15 dakika dinlendirilir.
Dinlenen pilav karıştırılarak sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun

3 Mart 2010 Çarşamba

TARHANA ÇORBASI


Malzeme:
1 çay bardağı tarhana
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 ad.kırmızı kapya biber
2 ad.yeşil biber
5-6 ad.maydanoz yaprağı
tuz-karabiber
5 su bardağı sıcak sebze suyu
1 su bardağı su

Tarhana su içerisinde eritilir. Sebze suyu tencereye konup kaynatılır. Biberler yıkanarak küçük doğranır ve kaynamakta olan sebze suyuna ilave edilir. Biberler pişmiş bir hal alınca eritilen tarhanaya sebze suyundan bir kepçe alınarak karıştırılır ve azar azar tencereye akıtılır. Yağ ilave edilir. Bir yandan karıştırılarak kaynatılır. Piştikten sonra üzerine maydanoz yaprakları ilave edilir ve sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun.

2 Mart 2010 Salı

RUŞEYMLİ EKMEK


Malzeme:
4 su bardağı un
2 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı aktif kuru maya
3 yemek kaşığı ruşeym





Ekmek makinesi kazanına sırasıyla su, tuz,şeker ve sıvıyağ konur. Üzerine Un ve en üste de maya ilave edilerek ekmek makinesine konur. Malzeme miktarına ve isteğinize göre makinedeki uygun ekmek programı seçilip makine çalıştırılır.

Makinenin ilk uyarı sesi duyulduktan sonra ruşeym ilave edilir ve ekmek pişirilir.

Pişirme süresi sona erdikten sonra makineden çıkarılan ekmek alttan hava alacak bir kap ya da ızgara üzerine konur. Üzeri bez ile örtülerek soğuması beklenir. Ekmek soğuduktan sonra dilimlenir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.



















Ruşeym: Buğdayın embriyosudur. Buğday başağının alt kısmında bulunur. Mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Bir çok hastalığın önlenmesinde etkili olan aminoasitler ve omega 3-6-9 yağ asitlerini doğal olarak içermektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmekte, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Sinir ve sindirim sistemini koruyor.

1 Mart 2010 Pazartesi

GRANÜL KAHVELİ MUFFİN


Malzeme:
3 ad.yumurta
185 gr.margarin
1,5 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı granül kahve

Oda sıcaklığındaki margarin ve şeker karıştırılır. Oda sıcaklığındaki yumurtalar ilave edilir. Limon suyu, un,karbonat ve vanilya ilave edilerek karıştırılır.
1/2 yemek kaşığı granül kahve ilave edilir ve karıştırılır.
Muffin kalıplarının yarısı dolacak şekilde kaşık yardımıyla konur. Üzerlerine kalan granül kahve paylaştırılır.
180 derecedeki fırında 25-30 dakika kadar pişirilir.
Soğuduktan sonra kalıplardan çıkarılarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.