30 Nisan 2010 Cuma

ROKOKO (SADE)




Malzeme:

3 ad.yumurta

2 paket krem şanti

1 su bardağı süt

1 su bardağı pudra şekeri

45 ad.cici bebe bisküvi




Yumurta ak ve sarıları ayrı kaplara konur. Sarılara pudra şekeri ilave edilerek karıştırılır. Krem şanti süt ile çırpılarak hazırlanır.
Yumurta aklarına çay kaşığı ucuyla tuz konur ve kar beyaz olana kadar mikserle çırpılır.



Kare cam tepsiye 40 ad. cici bebe dizilir.

Yumurta akları , sarıları ve krem şanti karıştırılarak cici bebelerin üzerine yayılır. Kalan 5 ad. cici bebe üzerine ufalanarak serpilir.

Buzlukta ve derin dondurucuda 3-4 saat bekletilikten sonra soğuk olarak

servis yapılır.


Afiyet olsun.








29 Nisan 2010 Perşembe

PEYNİRLİ AÇIK POĞAÇA

Malzeme:
1 yumurta + 1 yumurta akı
2,5 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya

İçi malzemesi;
75 gr.beyzaz peynir
1/2 demet maydanoz

Üzeri için;
1 yumurta sarısı
çörekotu

Sıvıyağ,yoğurt,yumurta ve süt karıştırılır.


Şeker ve tuz ilave edilir.
Maya eklenir ve un ilave edilerek hamur yapılır.
Yapılan hamur 50 derecede 5 dakika ısıtılıp söndürülen fırında üzeri örtülerek mayalanması için bekletilir.




Diğer taraftan peynir çatalla ezilir. Ayıklanmış ve yıkanarak ince kıyılmış maydanoz peynire ilave edilir.
Mayası gelen hamur 10 eşit parçaya bölünür. Bezeler yapılarak hamur uzun poğaça şeklinde açılır. İçerisine maynanozlu peynir konularak üst kısımdan fazla yapıştırmadan kapatılır. Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine yerleştirilerek üzerine silikon fırça ile yumurta sarısı sürülür ve çörekotu serpilir.
185 derecedeki fırında 35-40 dakika pişirilir. Pişerken poğaçaların üzeri açılacaktır.
Fırından aldıktan sonra ılık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

23 Nisan 2010 Cuma

TARÇINLI KURABİYE



Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan günü için çocuklarımıza sevecekleri bir kurabiye yapalım.

Malzeme:
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr.margarin
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı toz tarçın
7 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya


Yağve şeker karıştırılır. Süt, tarçın ve vanilya ilave edilir. 5 çay bardağı un ve kabartma tozu eklenir ve yoğrulur. Kalan 2 bardak un yoğurdukça ilave edilir. Hamur 15 dakika dinlendirilir. Dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. Yaklaşık 80 adet kurabiye olacaktır. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. 150 C derecedeki fırında 30-35 dakika kadar pişirilir.Soğuduktan sonra servis yapılır.


Afiyet Olsun


22 Nisan 2010 Perşembe

MAVİ HAŞHAŞLI DAMLA ÇİKOLATALI TATLI


Zaman zaman takılıp aynı yemek ve tatlıların farklı usullerini yapıyorum. O yüzden kısa aralıklarda benzer tatları ve tarifleri bloguma eklemek durumında kalıyorum.Bunlardan biri de haşhaşlı tatlı.

Haşhaşlı tatlının bu tarifi daha evvel yazdığım tariften malzeme farkı var sadece.

Malzeme: 1 ad.yumurta

1 su bardağı mavi haşhaş

1 su bardağı irmik

1 su bardağı şeker

1 su bardağı un

1/2 su bardağı hindistan cevizi

1 su bardağı sıvıyağ

1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu


Şerbeti;

1 su bardağı şeker

1,5 su bardağı su

4-5 damla limon suyu


Üzeri için;

1 paket krem şanti

1 su bardağı süt

hindistan cevizi rendesi

damla çikolata


Şeker ve su 5 dakika kaynatılarak limon suyu eklenir. Soğuması için bir tarafa bırakılır. Diğer taraftan şeker ve yumurta çırpılır. Yağ ilave edilir. Haşhaş,hindistan cevizi rendesi ve irmik eklenerek karıştırılır. Un elenir, vanilya ve kabartma tozu ile birlikte ilave edilir. Kek hamuru akışkanlığındaki karışım büyük kare cam tepsiye yayılır ve önceden ısıtılan 180 derecedeki fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Sıcakken üzerine soğuyan şerbet gezdirilir ve soğuması için bir tarafa bırakılır.

Krem şanti süt ile krema haline gelene kadar çırpılır. Kek soğurken şanti buzdolabında bekletilir. Kek soğuduktan sonra üzerine şanti döşenir. Hindistan cevizi rendesi serpilir, damla çikolatalar dizilir ve buzdolabında 30 dakika beklettikten sonra servis yapılır.

Afiyet Olsun.

21 Nisan 2010 Çarşamba

TAM BUĞDAY EKMEĞİ


Malzeme:
4 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı aktif kuru maya

Ekmek makinesinin kazanına önce su, sıvıyağ,şeker ve tuz konur. Üzerine tam buğday unu ve unun üzerine maya ilave edilir.
Ekmek makisindeki uygun program seçilerek ekmek pişirilir.

Ekmeğinizi kendiniz yaptığınız için gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Afiyet Olsun

20 Nisan 2010 Salı

CEVİZLİ - TERELİ ROKA SALATASI


Malzeme:
1 demet roka
1 demet tere
1 fincan üzüm sirkesi
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 ad.ceviz içi
tuz


Roka ve tere ayıklanıp yıkanır. Sirkenin yarısı derin bir kap içerisine konur ve su ilave edilerek tere ve roka sirkeli suda 15 dakika bekletilir.
Roka ve terenin suları süzülür. Salata tabağına alınır. Üzerine soyulmuş küçük doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Cevizler serpilir. Tuz ekilir.Kalan sirke üzerine gezdirilir. Zeytinyağı eklenir ve bekletmeden servis yapılır.

19 Nisan 2010 Pazartesi

SUCUKLU YUMURTA


Malzeme:
12 dilim sucuk
2 ad.yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağı
tuz

Sucuklar az su ile teflon tavada suyunu çekene kadar kısık ateşte ve üzeri kapatılarak pişirilir. Suyunu çektikten sonra tereyağı ilave edilir. Tereyağı eridikten sonra sucukların ortasına yumurtalar kırılır ve 1-2 dakika üzeri kapakla kapatılır. Daha sonra kapak kaldırılır ve yumurtalar piştikten sonra üzerine tuz ekilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

18 Nisan 2010 Pazar

KIYMALI PAZI SAPI


Ben pazı yaprakları ile dolma sarıyorum. Saplarını ayrıca değerlendiriyorum.



Malzeme:
1 demet pazı sapı
500 gr.dana kıyma
1 ad.kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 ad.kırmızı kapya biber
karabiber - kimyon
tuz

Pazı sapları yıkanarak ince doğranır. Kıyma yıkanır ve tuz ilave edilerek tencereye konur. Suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Zeytinyağı ilave edilir. Küp doğranan soğan yıkanır ve kıymaya ilave edilir. Soğanlar şeffaf bir renk alana kadar kavrulur. Küçük doğranan kırmızı kapya biberler eklenir ve kavurmaya devam edilir. Yıkanıp süzülen pazı sapları eklenir. Karabiber ve kimyon konur. 1/2 su bardağı su ilave edilir ara sıra suyu kontrol edilir. Eğer su az gelirse kaynar halde su ilave edilir. Pazı sapları pişince 10 dakika dinlendirilir ve sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

17 Nisan 2010 Cumartesi

ŞUMRALI SİMİT


Malzeme:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
125 gr.margarin
1 çay bardağı mısır nişastası
2 çorba kaşığı şumra
1 çay bardağı kavrulmuş küncü (kabuklu susam)
1 paket kabartma tozu
6 çay bardağı un
Oda sıcaklığındaki margarin, sıvıyağ ve şeker karıştırılır. Süt ilave edilir.Nişasta ve şumra ilave edilir. Un elenir ve kabartma tozu ile kavrulmuş susam eklenir ve hamur yapılır. 15 dakika dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak küçük kandil simiti şekli verilir. (Yaklaşık 80 ad.)Yağlı kağıt konmuş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılan 175 derecedeki fırında 25-30 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra tepsiden alınır ve servis yapılır.
Afiyet Olsun.


Bu ölçü ile 2 büyük fırın tepsisi simit oluyor.
Geçen hafta Tarsus'taki aktardan aldığım şumum yada işmum (İskenderun'da şumra deniyor) içerisinde 5 ayrı baharat bulunuyor. Yoğun olarak anason olmasının yanısıra rengini safrandan alıyor. İçerisinde zencefil olduğunu da öğrenmeme rağmen diğer iki baharatın ne olduğunu öğrenemedim.

İskenderun mutfağına ait bir olan bu tarif çay saatinde ikram edeceğiniz bir lezzet.

16 Nisan 2010 Cuma

ETLİ BAKLA


Malzeme:
350 gr. kuşbaşı dana eti
1 kg.yeşil bakla
1 ad.kuru soğan
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
kırmızı kapya biber
1 tatlı kaşığı şeker
tuz-kimyon-karabiber
1/2 limon suyu
Sosu;
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
dereotu
Baklaların uç kısımları kesilerek doğranır. Yıkanır ve limonlu suda kararmaması için bekletilir.
Diğer taraftan kuşbaşı etler yıkanır ve tuz ilave edilerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Yağ ilave edilir ve ve kavrulur. Küp doğranan soğan yıkanır ve etlere ilave edilerek birlikte kavrulur.
Sulandırılan salça ilave edilir ve kavrulur. Kavrulan salçalı -etli soğanlara, limonlu sudan alınan baklalar ilave edilir. Kısık ateşte baklalar suyunu çekene kadar arasıra tencereyi sallamak suretiyle pişirilir. Suyunu çektikten sonra Küçük doğranan kırmızı biber, şeker, karabiber, kimyon ve 2 su bardağı su ilave edilir. Kısık ateşte baklalar yumuşak hale gelene kadar pişirilir.
Baklalar pişmek üzere iken sarımsaklar soyularak rendelenir ve yoğurt ile karıştırılır. Dereotu yıkanır ve doğranır.
Pişen bakla tabaklara alınır üzerine sarımsaklı yoğurt ve dereotu konularak sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun.

15 Nisan 2010 Perşembe

AÇMA


Malzeme:
1 su bardağı süt
3/1 su bardağı sıvıyağ
1 ad.yumurta
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
3/1 su bardağı pekmez
3/1 su bardağı su
çörekotu - susam - küncü
Maya ilık süt ile eritilir. Derin bir kap içerisine un elenir, şeker ve tuz ilave edilir. Yumurta ve sıvıyağ eklenip karıştırlır. Mayalı süt ilave edilir ve hamur yapılır. Üzeri kapatılarak ılık yerde mayalandırılır.
Mayalanan hamur sekiz eşit büyüklükte ayrılır. Her hamur 30 cm. uzunlukta yuvarlanır ve ortadan ikiye katlanarak kıvrılır, simit şeklinde yuvarlanır. Yağlı kağıt konmuş tepsiye dizilir. Su ve pekmez karıştırılır ve silikon fırça ile üzerlerine sürülür.

Çörekotu, susam ve küncü serpilir. Önceden ısıtılan 180 derecedeki fırında 30 dakika pişirilir.
Ilık ya da soğuk olarak servis yapılır. Kurumaması için sıcak halde iken üzeri kuru bir bez ile örtülmelidir.
Afiyet olsun..

14 Nisan 2010 Çarşamba

MOZAİK PASTA


Malzeme:
1/2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı kakao
150 gr.tereyağı
2 paket pötibör bisküvi

Mantosu;
80 gr.bitter çikolata
4 çorba kaşığı krema
pasta şekeri

Şeker ve kakao karıştırılır.Süt ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır. Tereyağı ilave edilir ve ocaktan alınır, soğumaya bırakılır. Kırık parçalar halinde bisküviler soğuyan Karışıma ilave edilir.
Diğer taraftan alüminyum folyo büyük ve derin bir kaseye yayılır. Bisküvili karışım kasenin içine boşaltılır. Buzdolabında 2 saat bekletilir.
İki saat sonra benmaren eritilen çikolataya krema ilave edilir ve üzerine dökülür. Tekrar buzdolabında bir saat kadar bekletilir. Üzerine pasta şekeri veya antep fıstığı rendesi serpilir. Kesilip soğuk servis yapılır.
Afiyet Olsun.

13 Nisan 2010 Salı

LİMONLU MUFFİN


Malzeme:
3 ad.yumurta
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yumurta ve şeker çırpılır. Sıvıyağ, süt ve limon suyu ilave edilir. Un,vanilya ve kebartma tozu eklenir ve akışkan bir harç elde edilir. Kağıt kalıplar silikon kalıpların içine yerleştirilir. Çorba kaşığı yardımıyla kalıpların yarısına kadar harçtan konur. Üzerine limon rendesi paylaştırılır. 175 derecede 30-35 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra silikon kalıplardan çıkarılır ve servis yapılır.
Afiyet olsun.


12 Nisan 2010 Pazartesi

HAŞHAŞLI TATLI


Malzeme:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 su bardağı beyaz haşhaş
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Şerbeti;
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Mantosu:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

1 su bardağı şeker ile 1,5 su bardağı su 4 dakika kaynatılır ve 3-4 damla limon suyu damlatılır. Birlikte 1 dakika daha kaynatılır ve soğuması için bir tarafa bırakılır.
Diğer taraftan Şeker ve yumurta çırpılır. Sıvıyağ, irmik, un, haşhaş ve hindistan cevizi ilave edilir. Kabartma tozu eklenerek karıştırılır ve kek hamuru kıvamındaki harç kare cam kabına dökülür. Önceden ısıtılan 180 derecedeki fırında 35 dakika pişirilir.
Kek pişerken 1 bardak süt ile krem şanti hazırlanır ve buzdolabında bekletilir.
Fırından açıkarılan kek sıcakken üzerine şerbet gezdirilerek dökülür. Soğuduktan sonra üzerine krem şanti döşenir. Buzdolabında bir saat bekletilir ve soğuk servis yapılır.
Afiyet Olsun.