27 Mayıs 2010 Perşembe

HUMUS


Eğer yolunuz Tarsus'a düşerse,
sadece humus yapan lokantalarda mutlaka humus yemelisiniz.
Tarsus'a gittiğimizde Kervan Humus'ta gelen siparişi, her an çantamda bulunan fotoğraf makinemi çıkarıp fotoğrafını çektim.
Daha evvel Tarsus Mutfağından etiketi altında humus tarifini yazdığım için tekrar yazmıyorum.

26 Mayıs 2010 Çarşamba

BULGUR SALATASI



Malzeme:
1 su bardağı pilavlık iri bulgur
1 demet yeşil soğan
1/2 demet maydanoz
1 demet nane
1 ad.kırmızı kapya biber
zeytinyağı-limon suyu-tuz
sirke
Bulgur yıkanarak kaynar su ile şişene kadar ıslatılır. Maydanoz ayıklanıp sirkeli suda 10-15 dakika bekletilir. Süzülerek doğrenır. Nane ayıklanır ve suda bekletilir. Süzülerek doğranır. Yeşil soğanlar ayıklanıp yıkanır ve ince doğranır. Kapya biber yıkanarak küçük doğranır. Tüm malzeme bulgur ile karıştırılır. Tuz ilave edilir. Servis tabağına alınır. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet Olsun.

25 Mayıs 2010 Salı

FINDIKLI EKMEK


Malzeme:
4 su bardağı un
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı aktif kuru maya
2 çorba kaşığı kıyılmış fındık
1 çorba kaşığı ruşeym
Ekmek makinesinin kazanına sırasıyla su, sıvıyağ,tuz ve şeker koyduktan sonra elenen un ilave edilerek sıvı bölüm tamamen kapatılır. Unun üzerine ruşeym ve maya ilave edilir. Ekmek makinesine yerleştirip uygun program seçildikten sonra ekmek makinesinin uyarı sesini duyduktan sonra fındık ilave edilir. Ekmek piştikten sonra nemlenmemesi için sıcakken kazandan çıkarılır ve soğuyana kadar üzeri kuru bir bez ile örtülür. Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet Olsun.

23 Mayıs 2010 Pazar

PATATES HUMUSU



Malzeme:
2 ad.patates
1/2 su bardağı Okyay Tahin
1 ad. limon suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi
2 diş sarımsak
kırmızı pul biber
maydanoz
kimyon
zeytinyağı
tuz
1 çorba kaşığı sirke

Patatesler sarı kalması için sirkeli su ile haşlanır. Kabukları soyulup püre haline getirilir. Tuz eklenir. Tahin limon suyu ile karıştırılır. Püre halindeki patatese ilave edilir. Rendelenen sarımsak eklenir ve servis tabağına alınır. Üzerine nar ekşisi ve yağ gezdirilir. Kimyon, kırmızı pul biber ve maydanoz konur.servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Mayıs 2010 Cumartesi

SEVGİ HANIMIN BİSKÜVİLİ SEVGİ PASTASI

Malzeme:
3 paket kakaolu bisküvi
2 paket çikolatalı puding
1 paket krem şanti
6 su bardağı süt

krem şanti bir su bardağı süt ile çırpılarak buzdolabına konur.
Puding 5 su bardağı süt ile pişirilerek hazırlanır.
10 ad. bisküvi rondodan geçirilerek un haline getirilir ve bir tarafa bırakılır.
28-30 cm. uzunluğunda cam tepsiye bir sıra bisküvi dizilir. Üzeri pudingle kaplanır. Tekrar bisküvi dizilir ve puding döşenir. Üç kat bisküvi ve üç kat puding döşedikten sonra soğuması için bekletilir. Soğuduktan sonra üzeri krem şanti ile kaplanır. Un haline gelen bisküviler süzgece alınarak krem şanti üzerine eleneir. Buzdolabında 1 saat bekletildikten sonra servis yapılır.
Afiyet olsun.


Not: Takı tasarım kurs arkadaşım Sevgi Hanıma ait olan bu pastaya diğer arkadaşlarla birlikte Sevgi Pastası adını verdik.

21 Mayıs 2010 Cuma

MEYVELİ TART


Merhaba, yoğun tempom nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldım. Tekrar buradayım.
Malzeme:
2 paket eti burçak klasik
1 fincan süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket çilekli jöle
10 ad.çilek
1 ad.muz
16 ad.kiraz
8-10 ad.frambuaz
2 ad.yeşil erik

Bisküviler rondodan geçirilerek un haline getirilir. Yağ ve süt ilave edilerek hamur haline getirilir. 25 cm. çaındaki cam tepsinin zemin ve kenarlarına 1/2 cm. kalınlığında

döşenir. 175 derecedeki fırında 35 dakika pişirilir. ve soğuması için bir kenara bırakılır.
Tart hamuru soğuduktan sonra 2 su bardağı kaynar su ile hazırlanan jöle ılıması için beklenir. Ilıyan jöle tart hamuru üzerine dökülür. Beş dakika beklenir. Ayıklanıp yıkanan çilekler ortadan ikiye bölünür ve kenarlara dizilir. Çileklerin önüne dilimlenen muz dizilir.
Kiraz ve frambuazlar orta bölüme dizilir. Yıkanıp jülyen dilimlenen erkiler çileklerin arasına yerleştirilir. Buzdolabında bir saat kadar bekletildikten sonra soğuk servis yapılır.


Not:Derindondurucunuzda bulunan ya da mevsim meyvelerinden kullanabilirsiniz.

3 Mayıs 2010 Pazartesi

PORTAKALLI KEK


Malzeme:
2 ad. portakal
4 ad.yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı pirinç unu
2 su bardağı buğday unu
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


Portakallar yıkanıp kurulanır ve ince rende ile kabuğu rendelenir. Portakalların suyu sıkılır. Yumurta ve şeker mikserle çırpılır. Portakal suyu, sıvıyağ ve süt ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Portakal kabuğu rendesi ve pirinç unu eklenir ve mikserle karıştırmaya devam edilir. Buğday unu azar azar ilave edilirken kabartma tozu ve vanilya eklenir. Kek hamuru kıvamını elde edince fırça ile yağlanmış cam tepsiye harç dökülür.
175 derecedeki önceden ısıtılan fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra kesilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.