19 Ağustos 2011 Cuma

SİNİ KÖFTESİ




Malzeme:

1/2 kg. koyun kıyma

2 orta boy kuru soğan

300 gr.dana kıyma (siniri alınmış ve 3 kez kıyılmış)

3 yemek kaşığı irmik

3 ad.patates

1 ad. yumurta

750 gr.çiğ köftelik duru bulgur

1 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı biber salçası

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

1 su bardağı zeytinyağı

tuz-kimyon-kırmızı pul biber






























1/2 kg.kıyma az su ile suyu tamamen çekilene kadar pişirilir. Üzerine 2 ad. küp doğranmış soğan ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilir. (Soğanın sasımaması için kıymanın suyu tamamen çekilmeden soğan konmamalı).

kimyon, tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı salça ilave edilir ve pişirilir. Kıyma piştikten sonra soğuması için bir kenara bırakılır. Soğuduktan sonra içerisine çekilmiş ceviz ilave edilir.
Diğer taraftan 3 ad.patates iyice haşlanıp kabukları soyulur. Püre haline getirilir. (çatalla ezilebilir) . 750 gr. çiğ köftelik bulgur birkaç kez oda sıcaklığındaki su ile yıkanır ve süzgeçte süzülür.

Siniri alınmış ve 3 kez kıyılmış dana eti,bulgur iyice yoğrulur. 1 yemek kaşığı biber salçası, kimyon ve patates püresi ilave edilir ve yoğurmaya devam edilir. Yumuşak olması ve rahat yoğurmak için bir kaseye su konur ve yoğururken el sürekli ıslatılır. Daha sonra 1 ad.yumurta ve 2 kaşık irmik ilave edierek bir miktar daha yoğrulur. 1 yemek kaşığı un da ilave edilir ve iyice yoğrulur.

İki büyük cam tepsi ya da bir büyük fırın tepsisi yağlanır. Avuç içi ıslatılır iyice yoğrulan bulgur harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve inceltilir. Tepsiye yayılır. Tüm tepsi döşenene kadar aralarında boşluk kalmadan harç ile kaplanır. üzerine. Soğumuş kıyma döşenir. İki tepsi olacaksa kıyma ikisine paylaştırılır. Kıymanın üzeri yine harçtan parçalar alınarak avuç ıslatılır ve inceltilip kaplanır. Kıyma görünmeyecek şekilde tamamen kapatılır. Elle şekil verilerek düzeltilir.

Bir kaseye kırmızı pul biber az su ve zeytinyağı konur. Bu karışım üzerine elle yada silikon fırça sürülür. Bıçakla baklava şekli verilerek kesilir. Her baklava ortası derin olmayacak şekilde bıçakla çizilir. Üzerine 1/2 su bardağı zeytinyağı gezdirilir. 200 derecedeki fırıda yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Kurumamasına özen gösterilir.Fırından alınır ve sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.