23 Ocak 2009 Cuma

YÜZÜK ÇORBASI


Malzeme:
2 su bardağı un,
1/2 su bardağı un (açmak için),
4/3 su bardağı su,
1 yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz,
İçi:
250 gr. kıyma
2 ad.soğan
tuz-karabiber
Suyu:
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı biber salçası
8 su bardağı et suyu,
1 su bardağı nohut,
100 gr. et
2 limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane
7-8 sap maydanoz
Derin bir kabın içerisine 2 bardak un elenir. Ortası havuz gibi açolarak yumurta,tuz ve konup yoğrulur. Sıkıca bir hamur yapılır ve üzeri nemli bir bez ile örtülür 1 saat dinlendirilir. Hamurumuz dinlenirken diğer taraftan soğan küp doğranır tuz ve karabiber ilave edilerek kıyma ile karıştırılır. Bir saat sonra hamur açılacak olan yere un serpilir. Hamur 5 parçaya bölünür ve bezeler yapılır. Yapılan her beze yuvarlak şekilde merdane yardımıyla açılır. Her bir beze bıçak sırtı inceliğine gelene kadar açılır. Gerektikçe un ilave edilir. Sonra bu hamurlar 2'er cm.kareler olacak şekilde kesilir.Her bir hamurun üzerine nohut büyüklüğünde kıymalar konur. Hamurlar üçgen olacak ve kıyma görünmeyecek şekilde kapatılır. Daha sonra tekrar iki uç birbiriyle birleştirilir ve yüzük şeklini alır. Bu işlem bittikten sonra 150 C derecedeki fırında hafif pembeleşinceye kadar fırınlanır.

Akşamdan ıslatılmış nohut et ile birlikte 8-9 su bardağı su ve tuz koyarak düdüklüde 15 dakika pişirilir (nohut akşamdan ıslı değilse 35 dakika kadar düdüklüde pişirilmelidir). Basıncı sona erince düdüklüden et alınıp didilir.
Diğer taraftan bir tencereye yağ ve 1 fincan su ile sulandırılmış salça pişrilir. Suyu çekildikten sonra et suyu ilave edilir. Fırınlanmış yüzüklerimiz ya da böreklerimiz kaynamakta olan et suyuna konur ve haşlanır. Didilmiş etler de ilave edilir pişmeye yakın limonsuyu konur. Piştikten sonra kuru nane konur servis yapılırken üzerine maydanoz kıyılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.