27 Aralık 2009 Pazar

EV BAKLAVASI


Malzeme:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
6,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı kabartma tozu


Açmak için;
1,5 su bardağı un
500 gr.buğday nişastası


Pişirmek için;
300 gr.tereyağı
300 gr.sıvıyağ

İç malzemesi;
900 gr.ceviz



Şerbet için;
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

( 50 cm.çapında 2 tepsi malzemesidir)

Hamur malzemesi ile yapılan hamur üzeri örtülerek 2 saat dinlendirilir.



Ceviz büyüklüğünde toplam 80 tane beze yapılır.



Hamur açılacak yer unlanır ve bezeler 20 cm çapında oklava ile açılarak her açılan hamur yapışmaması için bol nişasta serpilir. 10 ad. 10 ad. hamur aralarına nişasta serpilerek üst üste konur. Diğer bezeler de 20 cm. çapında açılarak ve aralarına nişasta serpilerek 10'ar 10'ar hazırlanır. Bir tepsi için 4 x 10 ad. hamur hazırlanır. Hamurların 10 adedi birlikte oklava ile tepsi büyüklüğü elde edilene kadar açılır. Açılan hamurlar tepsiye yerleştirilir. Üzerine ceviz serpilir. Diğer hamurlar da aynı şekilde açılır ve aralarına ceviz serpilir.Dördüncü 10 hamur açılıp tepsiye yerleştiridikten sonra baklava şeklinde ince bir bıçak ile kesilir.

(2. tepsi de aynı şekilde hazırlanır.)

Tereyağı ve sıvıyağ ocağa konur ve kızartılır. Kızartılan yağ 2 tepsiye bölüştürülür ve üzerlerine gezdirilerek dökülür. 180 derecedeki fırında kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Baklavalar pişip fırından alındıktan sonra şerbet için 5 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su tencereye konur ve kaynadıktan 15 dakika sonra 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilir. Limon suyu ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatılır. Ilımış olan baklavaya sıcak haldeki şerbetin tamamı kepçe ile azar azar üzerine gezdirilerek dökülür. Şerbeti iyice çektikten sonra soğuyan baklava servis yapılır.
Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.