30 Aralık 2009 Çarşamba

BÜLBÜL YUVASI


Malzeme: 1 çay bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 yumurta

1/1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı sirke

3 su bardağı un


Açmak için;

1,5 su bardağı nişasta

1,5 su bardağı un
İç malzemesi;

150 gr.çekilmiş ceviz

Üzeri için;

150 gr. tereyağı

150 gr.sıvıyağ

Şerbet için;
4 su bardağı şeker

3 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu




Hamur malzemesi ile yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur
üzeri örtülerek 2 saat kadar dinlendirilir. Dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır. Yapılan hamur bezeleri oklava ile oldukça ince açılır. İçerisine ceviz serpilerek oklavaya bol olaraka sarılır ve büzdürülüp oklavadan çıkarılır. İki ucu yanyana gelecek şekilde kıvırıp tepsiye dizilir. Bu işlem tepsi dolana kadar yapılır ve kızdırılan yağ üzerine gezdirilir. 180 derecedeki fırında kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir.


Diğer taraftan şerbet için şeker ve su kaynadıktan 15 dakika sonra 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilerek 5-6 dakika daha kaynatılır. Sıcak şerbet soğumuş olan bülbül yuvasının üzerine gezdirerek dökülür (Ya da şerbet soğuk, bülbül yuvası sıcak olmalı).


Şerbeti iyice çektikten sonra soğuk olarak servis yapılır.


Afiyet Olsun.

29 Aralık 2009 Salı

KOHLRABİ (ALABAŞ) SALATASI


Malzeme:
1 ad.kohlrabi (alabaş)
1 ad.havuç
8-10 yaprak nane
2 ad.süs biberi
1 limon suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
Kohlrabinin kabuğu soyulur, yıkanıp rendelenir. Salata tabağına alınır.Havuç kazılır ve yıkanıp rendelenir, salata tabağının kenarlarına konur. Şekil rendesi ile havuç ve kohlrabiden şekiller yapılır.


Salata tabağına alınır. Nane yaprakları ve biberler yıkanır, salata üzeri süslenir. Tuz serpilir. Limon suyu ve zeytinyağı üzerine gezdirilerek beklemeden servis yapılır.
Afiyet Olsun.

28 Aralık 2009 Pazartesi

SÜTLÜ MAKARNA



Malzeme:

500 gr. burma makarna

1,5 lt.su

1 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı zeytinyağı

tuz



1,5 lt.su kaynatılır. Tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ilave edilir. Daha sonra makarna kaynayan suya atılır. Ara sıra tahta kaşıkla karıştırılarak suyunu tamamen çekene kadar beklenir. Suyunu çektikten sonra 1 su bardağı soğuk süt ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Sütü çekene kadar 1-2 kez kapak açılıp karıştırılır. Zeytinyağı ilave edilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.

27 Aralık 2009 Pazar

EV BAKLAVASI


Malzeme:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
6,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı kabartma tozu


Açmak için;
1,5 su bardağı un
500 gr.buğday nişastası


Pişirmek için;
300 gr.tereyağı
300 gr.sıvıyağ

İç malzemesi;
900 gr.ceviz



Şerbet için;
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

( 50 cm.çapında 2 tepsi malzemesidir)

Hamur malzemesi ile yapılan hamur üzeri örtülerek 2 saat dinlendirilir.



Ceviz büyüklüğünde toplam 80 tane beze yapılır.



Hamur açılacak yer unlanır ve bezeler 20 cm çapında oklava ile açılarak her açılan hamur yapışmaması için bol nişasta serpilir. 10 ad. 10 ad. hamur aralarına nişasta serpilerek üst üste konur. Diğer bezeler de 20 cm. çapında açılarak ve aralarına nişasta serpilerek 10'ar 10'ar hazırlanır. Bir tepsi için 4 x 10 ad. hamur hazırlanır. Hamurların 10 adedi birlikte oklava ile tepsi büyüklüğü elde edilene kadar açılır. Açılan hamurlar tepsiye yerleştirilir. Üzerine ceviz serpilir. Diğer hamurlar da aynı şekilde açılır ve aralarına ceviz serpilir.Dördüncü 10 hamur açılıp tepsiye yerleştiridikten sonra baklava şeklinde ince bir bıçak ile kesilir.

(2. tepsi de aynı şekilde hazırlanır.)

Tereyağı ve sıvıyağ ocağa konur ve kızartılır. Kızartılan yağ 2 tepsiye bölüştürülür ve üzerlerine gezdirilerek dökülür. 180 derecedeki fırında kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Baklavalar pişip fırından alındıktan sonra şerbet için 5 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su tencereye konur ve kaynadıktan 15 dakika sonra 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilir. Limon suyu ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatılır. Ilımış olan baklavaya sıcak haldeki şerbetin tamamı kepçe ile azar azar üzerine gezdirilerek dökülür. Şerbeti iyice çektikten sonra soğuyan baklava servis yapılır.
Afiyet Olsun.

26 Aralık 2009 Cumartesi

MEYVELİ PAY


Malzeme:
4 su bardağı un
250 gr.margarin
1/2 kahve fincanı su
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
Meyveli harç için;
2 ad.elma
1/2 portakal kabuğu
1 çorba kaşığı yaban mersini
10 ad. çilek (1 çorba kaşığı çilek reçeli de kullanabilirsiniz)
10 ad. kiraz (1 çorba kaşığı kiraz reçeli de kullanabilirsiniz)
1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
4-5 ad. kuru kayısı
1 çorba kaşığı tarçın

2 çorba kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı toz şeker
Üzeri için;
pudra şekeri
Elmalar soyulup küp doğranır. Kuru üzüm, kayısı ve yaban mersini yıkanır. Kayısı küçük doğranır.
Portakal kabuğu yıkanır ve küçük doğranır. Kirazlar yıkanır, çekirdekleri ayıklanır. Çilekler ayıklanıp yıkanır.
Bir kabın içerisinde 2 çorba kaşığı tereyağı eritilir.Elmalar konur ve sotelenir. Daha sonra portakal kabuğu, kayısı, çilek, kiraz, yaban mersini ve üzümler de ilave edilir ve birlikte 4-5 dakika sotelenir.
Sotelenen meyveler 1/2 su bardağı toz şeker ve tarçın ilave edilerek 2-3 dakika birlikte sotelenip soğuması için bir tarafa bırakılır.
Meyveli harç soğurken derince bir kabın içerisine un elenir. 1 su bardağı pudra şekeri, 1 tatlı kaşığı vanilya, 2 yumurta ve portakal kabuğu rendesi konur, karıştırılır. Oda sıcaklığındaki 250 gr. margarin ve 1/2 kahve fincanı su ilave ettikten sonra hamur yapılır.
Hamur yaptıktan sonra 10 dakika dinlendirilir.

Dinlene hamur tezgah üzerine alınır ve merdane yardımıyla 0.5 cm. kalınlığında açılır. Kelepçeli tart kalıbının çapından 2 cm. daha geniş kesilir. Kenarlardan çıkan hamur üzerine kullanmak üzere bir kenara bırakılır.
Kesilen hamur tart kalıbına yerleştirilir ve kenar yüksekliği el ile düzeltilir. Soğumuş olan meyve harcı
üzerine döşenir.
Kenarlardan çıkan hamur merdane ile açılarak mantı bıçağı ile şerit halinde kesilir. Kesilen şeritler meyve harcının üzerine aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerine çapraz olarak şeritlerden tekrar konur.
185 derecedeki önceden ısıtılan fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.








Afiyet olsun

25 Aralık 2009 Cuma

ECEM'İN MENÜSÜ


Ecem'in yaptığı milföy böreği ve limonlu pasta oldukça lezzetliydi.
Ecemciğim ellerine sağlık, ne güzel şeyler hazırlamıştınız.
Tarifleri senden alıp ben de denemek istiyorum.
;-))



EGEMEN'İN MENÜSÜ


Bloga eklemeye söz verdiğim Egemen ve Ecem'in menülerini ancak ekleyebiliyorum.
Tariflerini ise ben yaptıktan sonra vereceğim.
Egemen, Ecem ve Arzu bizi çok güzel ağırladılar. Çok lezzetli yemekler ,salatalar ve pastalar hazırlamışlardı.
Egemen soslu tavuk ve brokoli salatası yapmıştı.
Egemenciğim ellerine sağlık :-))


Mersin'deki evlerinde mutlu olmalarını diliyorum.

17 Aralık 2009 Perşembe

PATLICAN TAVA


Malzeme:
6 ad.patlıcan
1/2 kg.kuşbaşı et
1 ad.kırmızı kapya biber
2 ad.köybiberi
4 ad.domates
1 ad.kuru soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz- karabiber- kimyon
1 tatlı kaşığı toz şeker
kızartma yağı

Patlıcanlar alacalı doğranıp halka şeklinde 1er parmak kalınlığında kesilir.
Yıkanıp tuzlanır ve kızartılarak kağıt havlu üzerine alınır. Yağını bırakan patlıcanların yarısı yayvanca bir tencereye dizilir. Diğer taraftan kuşbaşı et derin bir kap içerisine alınır, 1 çay bardağı su, tuz, kimyon ve karabiber ilave edilir. Suyunu çekince yağ konur ve sotelenir. Küp doğranan soğan ilave edilip birlikte sotelenir. Domatesler küp doğranır ete ilave edilir. Biberler doğranır ve yası ete ilave edilir birlikte pişirilir. Pişen kuşbaşı et ile patlıcanların üzeri kapatılır. Kalan patlıcanlarla da etin üzeri kapatılır. Yeşil ve kırmızı biber üzerine serpilir. 2 su bardağı su ilave edilerek kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun

16 Aralık 2009 Çarşamba

ANKARA TAVA


Malzeme:
1/2 kg.kuzu kaburga
1 su bardağı pirinç
2 ad.domates
2 ad.sivri biber
tuz-kimyon
10 ad.tane karabiber
1 ad.kuru soğan
Pirinci ıslamak için;
1 ad.limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su

Pirinç 2-3 su yıkanır, sıcak su ile ıslatılır. Tuz ve limon suyu ilave edilir. Su soğuyana kadar bekletilir.
Diğer taraftan Kaburga yıkanır. Soğan, tuz, kimyon,10 ad. tane karabiber ve 6 su bardağı su düdüklü tencereye konur. Su kaynadıktan sonra üzerindeki köpük alınır ve düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Pişen kaburganın suyu süzülür ve 1,5 su bardağı ayrılır. Yağ ve kemikler ayıklanır.
Pirincin suyu süzülüp yıkanır. Cam tepsiye konur. Üzerine ayıklanan etler ilave edilir. Domates ve biberler yıkanarak üzerine dizilir. Tuz ekilir ve ayrılan kaburga suyu da ilave edilerek 180 C derecedeki fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. Üzeri örtlerek 15 dakika demlendirilir ve sıcak servis yapılır.
(Kaburga yeterince yağlı değilse 1 yemek kaşığı zeytinyağı kullanılabilir.)
Afiyet Olsun

14 Aralık 2009 Pazartesi

ELMALI MUFFİN


Malzeme:
3 ad.yumurta
150 gr.margarin
3 çay bardağı un
1 çay bardağı süt
3 kahve fincanı pudra şekeri
1 ad.elma
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
4 çay kaşığı toz şeker

Oda sıcaklığındaki margarin ve pudra şekeri karıştırılır. Yumurtalar ilave edilir ve 2 dakika mikserle çırpılır. Süt eklenerek 2 dakika daha çırpılır.
Un ve kabartma tozu ilave edilerek karıştırılır.


4 ad. 10 cm.çapındaki muffin kalıpları yağlanır ve hazırlanan harç kalıplara paylaştırılır.


Fırın 185 dereceye ayarlanır. Elmanın kabuğu soyularak 4'e bölünür. Çekirdekleri çıkarılır her parça bir kap için jülyen dilimlenir ve harcın üzerine dizilir. Tarçın ve toz şeker serpilerek 35 dakika kadar fırında pişirilir.
Soğuduktan sonra kalıplardan çıkarılıp servis yapılır.

Afiyet Olsun.

13 Aralık 2009 Pazar

TAVŞAN PASTA

Malzeme:
Pandispanya için;
5 ad.yumurta
2 kahve fincanı un
2 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı buğday nişastası
1 limon rendesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 kahve fincanı su
1 tutam tuz

Pandispanyayı ıslamak için;
2 tatlı kaşığı muz likörü
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı su

Kreması için;
2 paket sade krem şanti
2 su bardağı süt

Süslemesi için;
Çikolata damlaları
2 ad.pembe şeker
1 ad.beyaz büyük şeker
tüpte renkli pasta şekerleri
hindistan cevizi

Yumurta sarıları ve akları ayrı kaplara alınır. Yumurta sarısına şeker ve 1/2 fincan su ilave edilir, mikserle çırpılarak oldukça kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Limon suyu ve limon kabuğu rendesi ilave edilerek karıştırılır ve bir kenara bırakılır. Yumurta aklarına 1 tutam tuz ilave edilir ve karbeyaz olana kadar mikserle çırpılır. Yumurta sarılarına un ve nişasta elenerek eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Yumurta akı ilave edilir ve tahta kaşıkla ancak karışana kadar karıştırılır.
Fazla karıştırıldığında sulanabilir.
Hazırlanan harç yağlanmış unlanmış ve yağlı kağıt konmuş düdüklü tencereye ve ya 25 cm.çapındaki fırın tepsisine konur. Düdüklü tencerede pişecek ise minimum derecedeki ocağa alınarak kapağı kapatılır ve yaklaşık 60-65 dakika kadar pişirilir. Fırında 175 derecede 40-45 dakika pişirilir.
Pişen pandispanyanın soğumasını beklerken krem şanti süt ile çırpılarak buzdolabına konur.
Soğumuş olan pandispanya enine ortadan ikiye kesilir.Elde edilen 2 yuvarlaktan bir tanesinin karşı kenarları simetrik olacak şekilde oval 2 parça kesilir. Kesilen iki oval parça tavşanın kulakları ve orta kısımdan çıkan parça ise tavşanın papyonu olarak kullanılır. Tavşan pastanın sığabileceği büyükçe bir tabak, tepsi ve ya özel olarak hazırlayacağınız altlığın ortasına yuvarlak olan pandispanya konur. Papyon ve kulakları da yerleştirilir. Pudra şekeri, likör ve su karıştırılır. Fırça yardımıyla tüm parçalar ıslatılır. Üzeri krem şanti ile kaplanır.
Tamamına hindistan cevizi serpilir.Çikolata damlaları ile papyon süslenir. Şekerler ile göz ve burun eklenir. Renkli pasta şekerleri ile bıyık yapılır kulaklar süslenir. Buzdolabında 2 saat bekletildikten sonra servis yapılır.
Afiyet olsun.

12 Aralık 2009 Cumartesi

BLOGUM 1 YAŞINDA

Bazı nedenlerden dolayı 24 kasım 2009 dan itibaren blogumla ilgilenemiyordum.Bu gün için tasarladığım şeyleri yapmaya fırsatım olamadı ama en kısa zamanda önceki performansımı gösterebileceğimi sanıyorum.

Özgün'cüğümün sayesinde meydana gelen blogum bugün tam 1 yaşında. Hobi olarak başlayan blogum bu bir yıl içerisinde çoğu zaman önceliğim oldu. Blogum için değişik şeyler yapacağım diye zaman zaman ev halkına garip şeyler yedirdiğim de oldu. Buna rağmen "hıımm değişik bir lezzet", " küncü tadı yoğunluğu var" , " pek değişik bir tat" vs. gibi cümleler kurma nezaketini daima gösterdiler. Ayrıca yemeğe, tatlıya vs.başlamadan önce



- Bunun fotoğrafı çekildi miiii? ;-))
diye hep sordular.






Eşim gördüğü, bulduğu değişik tarifleri getirerek " bloguna bunu da ekle" diyerek destek ve fikir verdi bu bir yıl boyunca.


Yazılı yorumların dışında bloguma yansımayan yorumlar da aldım.


-Bunların hepsini sen mi yapıyorsun?
-Bu fotoğraflar senin yaptığın yemeklerin fotoğrafları mı?


-Bu yemeklerin hepsini siz mi yiyorsunuz. Komşularla da paylaşıyor musunuz?


-Bu kadar çok yemek yiyor musunuz? vs. gibi ;-))



Çok keyifli geçen bir yıl oldu benim için.


Blogumu oluşturduğu için önce Özgün'cüğüme, pişirdiğim hemen her şeye "mükemmel olmuş bunu yemekten dolayı inanılmaz mutluyum" diyen Mehmet'ciğime, ona ayıracağım zamanı blogumla geçirmeme içerlemeyen sevgili eşime, yorumlarıyla beni motive edip daha heyecanla çalışmamı sağlayan Bediş ve Eylem'e, Tarsus'a gittiğimde ya da Ankara'ya geldiklerinde (hatta ben gitmeden , onlar gelmeden) "teyze pasta, mantı, barbunya vs. yapar mısın" diye siparişlerini veren şekerliklerim Elif ve Berke'ye, benim blogumu izleyerek beni mutlu eden blog izleyicilerime çok teşekkür ediyor ve hepsini kocaman kucaklıyorum.


Doğum Günün Kutlu Olsun Blogum