28 Kasım 2010 Pazar

PATATESLİ AY ÇÖREĞİ


Malzeme:
3 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 ad. yumurta
3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 tatlı kaşığı toz maya
tuz

İç malzemesi:
3 ad. haşlanmış patates
10 dal maydanoz
tuz-karabiber

Üzeri için:
1 ad.yumurta sarısı
beyaz haşhaş tohumu




Toz maya ve un elenir. Süt,sıvıyağ, yumurta ve tuz ilave edilerek ele yapışmayacak bir hamur yapılır. Mayalanmasını beklemeden hamur üç eşit parçaya bölünür. Daha sonra her parça beşe ayrılır. Her biri 15 cm.büyüklüğünde açılır. Herbirinin üzerine eritilen tereyağı sürülür. Bunlarda beş adet üst üste konur ve en üste de yağ sürülür. Bu şekilde beşer katlı üç hamur grubu oluşur.
Ayrı tabaklara konur ve buzdolabında 30 dakika bekletilir.
Bu arada patates,maydanoz,tuz ve karabiber ile harç hazırlanır.
Buzdolabından aldıktan sonra hamur açılacak yer unlanır ve her grup merdane ile açılır. Açılan gruplardan sekizer adet üçgen kesilir.
Her üçgenin geniş kenarına iç harçtan konularak rulo yapılır ve kenarları bükülerek ay şekli verilir.Üzerine yumurta sarısı sürülerek haşhaş serpilir. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine alınarak 180 derecedeki fırında pişirilir.
Afiyet olsun.
Çöreği hazırlayan: Bedia İzgialp Günay
Fotoğraflar : Esma Tanglay

1 yorum:

  1. Hayırlı pazarlar, ellerinize sağlık, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.