15 Nisan 2010 Perşembe

AÇMA


Malzeme:
1 su bardağı süt
3/1 su bardağı sıvıyağ
1 ad.yumurta
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
3/1 su bardağı pekmez
3/1 su bardağı su
çörekotu - susam - küncü
Maya ilık süt ile eritilir. Derin bir kap içerisine un elenir, şeker ve tuz ilave edilir. Yumurta ve sıvıyağ eklenip karıştırlır. Mayalı süt ilave edilir ve hamur yapılır. Üzeri kapatılarak ılık yerde mayalandırılır.
Mayalanan hamur sekiz eşit büyüklükte ayrılır. Her hamur 30 cm. uzunlukta yuvarlanır ve ortadan ikiye katlanarak kıvrılır, simit şeklinde yuvarlanır. Yağlı kağıt konmuş tepsiye dizilir. Su ve pekmez karıştırılır ve silikon fırça ile üzerlerine sürülür.

Çörekotu, susam ve küncü serpilir. Önceden ısıtılan 180 derecedeki fırında 30 dakika pişirilir.
Ilık ya da soğuk olarak servis yapılır. Kurumaması için sıcak halde iken üzeri kuru bir bez ile örtülmelidir.
Afiyet olsun..

2 yorum:

  1. Esma Hnım elinize sağlık.Mayalı hamurları pek yapamıyorum istediğim gibi kabarmıyor.Hiç cesaretim yok.Sizinki nefis görünüyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. İlk bir kaç denemede ben de pek başarılı olmamıştım. Ancak denemeye devam ettim ve mayalı tüm hamurlar çok güzel kabarıyor artık. Aktif kuru maya kullanmanızı (yuva ya da pakmaya) öneriyorum. Cesaretinizi yitirmeyin lütfen.Sevgiler :))

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.