30 Kasım 2010 Salı

NOHUTLU PİLAV


Malzeme:
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı et suyu
tuz
pirinci ıslamak için;
2 su bardağı sıcak su
1/2 limon suyu
tuz
Pirinç yıkanarak sıcak su ile ıslatılır. limon suyu ve tuz ilave edilerek bir saat kadar ıslı kalır. Diğer taraftan akşamdan ıslatılan nohut pişirilir ve kabukları ayıklanır. Pirincin suyu süzülür. Tereyağı eritilerek etsuyu ilave edilir. Pirinç ve tuz ilave edilir. Pirinç suyunu çektikten sonra ocak söndürülür ve tencerenin üzerine kağıt havlu konur. Pilav demlendikten sonra Bir kasenin içine daha küçük bir kase ters olarak konur ve pilav kaseye doldurulur. Ters çevrilerek üzerindeki küçük kase kaldırılır. Kasenin yerine sıcak halde nohut konur ve servis yapılır.
Pişiren:Bedia İzgialp Günay
Fotoğraf İ Bedia İzgialp Günay

29 Kasım 2010 Pazartesi

SÜTLAÇ

Malzeme:
1 lt.süt
3 çorba kaşığı şeker
1 kahve fincanı pirinç
1/2 çorba kaşığı buğday nişastası

Süt kaynatılır. Pirinç yıkanarak süte ilave edilir. Ara sıra karıştırılarak pirincin pişmesi beklenir. Pirinç bittikten sonra şeker ilave edilir. Nişasta az su ile eritilir ve süte akıtılır. Sürekli karıştırarak sütlaç kıvama geldikten sonra kaselere boşaltılır. Soğuduktan sonra üzerine toz tarçın serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.



28 Kasım 2010 Pazar

PATATESLİ AY ÇÖREĞİ


Malzeme:
3 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 ad. yumurta
3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 tatlı kaşığı toz maya
tuz

İç malzemesi:
3 ad. haşlanmış patates
10 dal maydanoz
tuz-karabiber

Üzeri için:
1 ad.yumurta sarısı
beyaz haşhaş tohumu




Toz maya ve un elenir. Süt,sıvıyağ, yumurta ve tuz ilave edilerek ele yapışmayacak bir hamur yapılır. Mayalanmasını beklemeden hamur üç eşit parçaya bölünür. Daha sonra her parça beşe ayrılır. Her biri 15 cm.büyüklüğünde açılır. Herbirinin üzerine eritilen tereyağı sürülür. Bunlarda beş adet üst üste konur ve en üste de yağ sürülür. Bu şekilde beşer katlı üç hamur grubu oluşur.
Ayrı tabaklara konur ve buzdolabında 30 dakika bekletilir.
Bu arada patates,maydanoz,tuz ve karabiber ile harç hazırlanır.
Buzdolabından aldıktan sonra hamur açılacak yer unlanır ve her grup merdane ile açılır. Açılan gruplardan sekizer adet üçgen kesilir.
Her üçgenin geniş kenarına iç harçtan konularak rulo yapılır ve kenarları bükülerek ay şekli verilir.Üzerine yumurta sarısı sürülerek haşhaş serpilir. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine alınarak 180 derecedeki fırında pişirilir.
Afiyet olsun.
Çöreği hazırlayan: Bedia İzgialp Günay
Fotoğraflar : Esma Tanglay

27 Kasım 2010 Cumartesi

ETLİ PANCAR


Malzeme:
1 kg.pancar
300 gr.koyun kuşbaşı et
1 yemek kaşığı domates salçası
1 ad.kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Pancarlar soyularak doğranır ve yıkanır. Yeşil yaprakları da ar doğranarak yıkanır.
Kuşbaşı etler az su ve tuz ile tencereye konur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Yağ ve soğan ilave edilerek sotelenir. Sulandırılan domates salçası ilave edilir. Suyunu çekince doğranan pancar ve yeşil yaprakları sotelenen etlere ilave edilir. Üzerini kaplayacak kadar su ilave edilir ve pancarlar yumaşak bir hal alana kadar pişirilir. Pişen pancar dinlendirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun.
Pişiren: Bedia İzgialp Günay
Fotoğraf :Esma Tanglay

26 Kasım 2010 Cuma

HAŞHAŞLI KATMER



Malzeme:
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su
250 gr.tereyağı
1 su bardağı beyaz haşhaş



Un ve tuz bir kap içerisine elenir. Su azar azar ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
Hamur ele yapışmamalıdır.
Üzeri bir bezle örtülerek oda sıcaklığında 30-40 dakika kadar dinlendirilir.


Hamur dinlendikten sonra 25 beze yapılır. Yapılan her beze 40 cm.çapında oklava ile açılır. Yağ eritilir. Açılan bezelere fırça ile yağ













sürülür ve bir kaşık kadar haşhaş serpilir.

Her yufka ikiye katlanır ve rulo yapılır. Daha sonra gül şekli verilerek buzdolabında 30 dakika kadar bekletilir.
Buzdolabından aldıktan sonra merdane yardımıyla 1/2 cm. kalınlığında açılarak teflon tavada her iki tarafı kızarana kadar pişirilir. Kahvaltılıklarla sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.



Katmeri yapan:Bedia İzgialp Günay
Fotoğraflar: Esma Tanglay

25 Kasım 2010 Perşembe

MENEMEN


Malzeme:
4 ad.yumurta
1 ad.kuru soğan
4 yemek kaşığı domates sosu
1/2 kırmızı kapya biber
2 ad.yeşil biber
kırmızı pul biber
tuz
Soğan küp doğranarak sotelenir. Kırmızı kapya biber ve yeşil biber küçük doğranarak soğanlara ilave edilir.Domates sosu eklenir ve birlikte pişirilir.Yumurtalar çırpılır ve domatese ilave edilir. Yumurtalar piştikten sonra üzerine pul biber ilave edilerek jalapeno ile birlikte servis yapılır.
Afiyet Olsun.

24 Kasım 2010 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KURU ACEBEK


Malzeme:
1 kase kuru acebek (börülce)
5 yemek kaşığı domates sosu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 ad.kuru soğan
1 ad.yeşil biber
tuz
Acebek haşlanır. Soğan sotelenir. Domates sosu ilave edilir. Yeşil biber doğranarak eklenir. Haşlanan acebek ilave edilir. Üzerine kaplayacak kadar su eklenir. Tuz ilave edilir ve kaynatılır. Dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapılır.
Pişiren:Selva İzgilap
Fotoğraf:Esma Tanglay

23 Kasım 2010 Salı

MAKARNALI BÖREK


Tarifini Eylem'in mutfağı blogundan aldığım ve kızkardeşimin yaptığı, Elif Püren'in fotoğraflandırdığı, makarnalı börek Eylem'in dediği gibi su böreği tadında, gayet lezzetli bir börek.

Kızkardeşim tarifi aynı şekilde uyguladı. 500 gr.makarna kullanarak 30x30 kare cam tepside uyguladığı için biraz fazla yüksek olmasına rağmen oldukça lezzetliydi. Bu ebatlar için 250 gr. makarna kullanılırsa daha iyi sonuç alınır sanıyorum.

Malzeme:
2 ad.yufka
1 paket kelebek makarna
1 yumurta
500 gr.peynir(lor veya kaşar rendesi ile karıştırabilirsiniz)
bol miktarda maydanoz
3 yemek kaşığı tereyağı


Harcı için;
3 ad.yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
tuz

Makarna az tuz ve kaynamış suda haşlanır. Suyunu süzdükten sonra sıcakken tereyağı ilave edilir. Tereyağı eriyene kadar karıştırılır.
Diğer taraftan peynir çatalla ezilir. Yıkanıp ince kıyılan maydanoz ile karıştırılır. Maydanozlu peynir makarnanın içine konup karıştırılır.
Yumurta,yağ,süt ve tuz ile sıvı harç hazırlanır. Küçük fırın tepsisini yağladıktan sonra yufkanın bir tanesi dışarı taşacak şekilde tepsiye yerleştirilir. Üzerine makarnanın yarısı konur. Sıvı harç kaşıkla üzerine gezdirilerek ıslatılır. Yufkanın kenarları makarnanın üzerine kapatılır. İkinci yufka yine kenarları taşacak şekilde diğer yufkanın üzerine yerleştirilir. Makarnanın diğer yarısı üzerine döşenir. Sıvı harçtan 2 yemek kaşığı ayrılır ve kalan makarna üzerine dökülür. Yufkanın taşan kenarları makarna üzerine kapatılır. Ayrılan sıvı harca 1 yumurta kırılarak yufka üzerine dökülür. 180 derecedeki fırında pişirilir.
Afiyet Olsun.

Uygulama: Bedia İzgialp Günay
Fotoğraf: Elif Püren Günay

22 Kasım 2010 Pazartesi

İMAMBAYILDI

Malzeme:
12 ad.topak patlıcan
1 baş sarımsak
1 ad.kuru soğan
5 kaşık domates sosu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz


Patlıcanlar alacalı soyulup yıkanır ve suda bekletilir. Sarımsaklar ayıklanır. Soğan küp doğranır. Domates,soğan,tuz ve sarımsak harmanlanır. Patlıcanlar güveçe dizilir. Üzerine harmanlanan soğan ilave edilir. Yağ gezdirilerek kısık ateşte patlıcan yumuşak bir hal alana kadar pişrilir.






Afiyet Olsun
Yemeği pişiren: Bedia İzgialp Günay
Fotoğraf:Esma Tanglay

21 Kasım 2010 Pazar

DOMATES KURUSU




İstenilen miktarda kırmızı yaz domatesi.



Domatesler yıkanarak ortadan ikiye ya da dilimler şeklinde kesilerek az tuzlanır. Bez konmuş tepsiye dizilerek üzeri tülbent ile kapatılarak güneşte kurutulur.

Üzerini örtmeden daha kısa sürede kurutabilirsiniz.


Hazırlayan :Bedia İzgialp Günay

Fotoğraf : Elif Püren Günay




20 Kasım 2010 Cumartesi

DOMATES SOSU

Malzeme:üz konularak serin bir yerde
5 kg.domates
2 çorba kaşığı tuz


Domatesler yıkanarak soyulur. Rondodan geçirilir ve bir tencereye alınır. Tuz ilave edilir. Sos kıvamına gelince sıcak halde kavanozlara doldurulur. Kapakları kapatıldıktan sonra kavanozlar 1 gün ters çevrililerek bekletilir. Daha sonra serin bir yerde yemeklerde kullanmak üzere muhafaza edilir.


Afiyet Olsun



19 Kasım 2010 Cuma

KAYISI MARMELATI


Malzeme:
1 kg. Malatya kayısısı
750 gr.şeker
1/2 limon suyu
Kayısılar yıkanarak akşamdan şekere yatırılır. İç bademlerin kabukları çıkarılır. Sabah tencereye alınarak 1-2 taşım kaynatılır üzerindeki köpük alınır ve limon suyu ilave edilir. Ocaktan alınır ve üzeri tülbent ile kapatılarak 3-4 gün güneşlendirilir. Kavanoza konur ve serin bir yerde muhafaza edilir.
Kahvaltı ve pastalarınızda kullanabilirsiniz.
Afiyet Olsun