24 Şubat 2011 Perşembe

EVDE YOĞURT YAPIMI


Malzeme:
1 lt.günlük süt
1 çorba kaşığı yoğurt
Günlük süt kaynatılır ve ılıması için bekletilir. Mayalama kıvamını anlamak için serçe parmağınızı ılımakta olan sütün içine daldırıp parmağınızı hareket ettirin. Eğer parmağınız hafif yanıyorsa mayalama kıvamı gelmiştir.Çorba kaşığının yarısına yoğurt alıp sütle eritilir ve süte eklenerek karıştırılır. Kalan yarım çorba kaşığı yoğurt aynı şekilde süt ile sulandırılıp süte eklenir. Kabın kapağı kapatılır ve sıcak tutması için üzerine bir havlu konur. Eğer iki saat içerisinde fırınınızı kullanmayacaksanız. kapalı bir ortam olduğu için fırının içerisinde de bekletebilirsiniz. İki saat sonra sütünüz mayalanmış ve yuğurt halini almış olacaktır. Eğer iki saat içerisinde mayalanmamış ise süt kabından daha geniş bir kap içerisine sıcak su koyup üzerine süt kabı yerleştirilir (benmari yöntemi). Böylece mayalanmamış olan süt mayalanacaktır.
Ayrıca süzme yoğurt için ya da biraz kıvamlı bir yoğurt elde etmek istersek temiz beyaz bir yoğurt bezi ıslatılıp suyu sıkılarak yoğurt üzerine yatırılır ve ara ara suyu sıkılır.
Not: Eğer evde yoğurt yapma imkanınız varsa mutlaka yapmalısınız. Marketlerdeki katkı maddeli yoğurtları kullanmayın lütfen. Ayrıca evde yaptığınız yoğurdun daha lezzetli ve gerçek yoğurt tadında olduğunu fark edeceksiniz.
Afiyet olsun

2 yorum:

  1. Cok güzelll:))
    Bende yapmak istiyorum.
    Ama bir türlü csaret edemiyorum sanki:(
    Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim.cesaret etmemeniz için bir neden yok.Bence hemen deneyebilirsiniz. Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.