31 Ekim 2011 Pazartesi

ISPANAKLI SAC BÖREĞİ



Malzeme:
Hamur için;
5 su bardağı un
su
tuz

İç malzemesi için;
1 kg. ıspanak
2 ad.kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
kimyon - tuz

Ispanak yıkanarak doğranır tuz ile ovulup bekletilir. Daha sonra suyu sıkılır. Diğer taraftan soğanlar küp doğranır ve yağda kavrulur üzerine suları sıkılmış ıspanaklar ilave edilerek birlikte kavrulur. Tuz, kimyon ve kırmızı pul biber eklenerek karıştırılır. Ocaktan alınır.


Diğer taraftan un tuz ve su ile hamur yapılır. Hamurun üzeri nemli bezle örtülüp dinlendirilir. Daha sonra bezeler yapılır ve yine üzeri nemli bezle örtülür. Bezeler alınarak oklava ile açılır yarısına ıspanaklı iç harç konur ve 'D' şeklinde kapatılır. Sac ısıtılır ve yazırlanan böreklerin iki tarafı sac üzerinde pişirilir. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.







Bugün mutfakta Songül Döğücü var.








30 Ekim 2011 Pazar

YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI



Malzeme:

1 kase ev eriştesi

1 kase yeşil mercimek

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı etsuyu

2 ad.domates

kuru nane



Mercimek yıkanarak suda pişene kadar haşlanır. Diğer taraftan domateslerin kabukları soyulup doğranır ve az su ile pişirilir. Domates salçası sulandırılarak ilave edilir. Pişirmeye devam edilir. Suyu çekildikten sonra zeytinyağı ilave edilir. Az kavrulur ve 7 bardak su ve 1 bardak etsuyu ilave edilir. Su kaynadıktan sonra ev erişteleri eklenir. Erişteler pişmeye yakın mercimek ilave edilir birlikte kaynatılır. Erişteler piştikten sonra üzerine kuru nane eklenir ve ocaktan alınır. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.




Mutfakta Songül Döğücü var.


29 Ekim 2011 Cumartesi

BENEDURABİRİZ



Malzeme:

6 ad.domates

300 gr.kuzu kaburga

4/3 çay bardağı pirinç

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

kuru nane

tuz

1 su bardağı su



Kaburga haşlanır. Üzerine yağ ilave edilir ve kavrulur. Üzerine kabukları soyulup küp doğranan domatesler ilave edilir. Domatesler piştikten sonra 1 su bardağı su ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır. Pirinç yıkanır ve ilave edilir.Pirinç pişerken sarımsaklar ezilir ve kuru nane ile birlikte pişen yemeğe eklenir. Yemek ocaktan alınır ve sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

28 Ekim 2011 Cuma

PATLICAN REÇELİ



Malzeme:

2 kg.topak patlıcan (55 ad.)

2 avuç sönmemiş kireç

2 kg.şeker

1 paket damla sakızı


Patlıcanlar soyulur.Kireç, su ile sulandırılır ve bekletilir. Daha sonra durulan su bir tencereye boşaltılır ve üzerine 1 yemek kaşığı kadar kireç atılır. Patlıcanlar bu suyun içine konur ve 1,5 saat kadar kireçli suda bekletilir.

Diğer taraftan bir tencerede su kaynatılır. Patlıcanlar iyice yıkanır ve kaynayan suda 1-2 taşım kaynatılıp tencere ocaktan alınır. Patlıcanların suyun içinde ılınması beklenir.

Bir başka tencereye şeker konur üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edilip kaynatılır. Kaynayan şekerli suyun içerisine ılıyan patlıcanlar elle iyice sıkılarak konur ve kaynatılır. Reçel kıvamına geliince içerisine karanfil, damla sakızı ve dilimlenmiş 1/2 limon atılır 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve soğuduktan sonra kavanoza konur.

Afiyet olsun.

Mutfakta Vesile Akdağcık Esimek var.

27 Ekim 2011 Perşembe

BEYAZ HAŞHAŞLI POĞAÇA

Malzeme:
2 ad.oda sıcaklığında yumurta

75 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı fındıkyağı
1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya

İçi için:
rendelenmiş beyaz peynir
kıyılmış maydanoz

Üzeri için:
beyaz haşhaş

Unun ortası havuz gibi açılarak fındıkyağı, tereyağı, tuz, ılık suda eritilen şeker,maya ve 1 ad.bütün 1 ad. yumurta akı ilave edilerek hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzerine ıslak bir bez örtülerek 10 dakika dinlendirilir.


Hamur dinlendikten sonra avuç içine ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve ortasına maydanoz ve peynir karışımı konup kapatılır. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilerek 15 dakika da tepside bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp beyaz haşhaş konur ve 175 derecedeki fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

Mutfakta Bedia İzgialp Günay var.

25 Ekim 2011 Salı

TAHİNLİ KEK



Malzeme:

3 ad.yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı şeker

1 su bardağı + 3 yemek kaşığı tahin

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un

1 su bardağı ceviz



Yağ ve şeker karıştırılır. Yumurta çırpılıp yağ ve şekere ilave edilir. Yoğurt, kabartma tozu, un ve 3 kaşık tahin eklenir ve karıştırılır. Cam fırın tepsisine konur ve üzerine 1/2 bardak tahin gezdirilir. Ceviz iri kıyılarak serpilir ve buzdolabında 1 saat bekletilir.

Önceden ısıtılan 170 derecedeki fırında 40 dakika pişirilir.

Soğuduktan sonra dilimlenir ve üzerine kalan 1/2 su bardağı tahin ve ceviz serpilerek servis yapılır.


Afiyet olsun.







Mutfakta Bedia İzgialp Günay var


























14 Ekim 2011 Cuma

KABAK TATLISI


Malzeme:
1/2 kg. Mantaş kabağı
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı su
5-6 ad.karanfil

Üzeri için:
tane ceviz
kaymak

Kabak doğranıp dilimlenir. Yıkadıktan sonra su, şeker ve karanfil ile birlikte yayvan bir tencereye konur. Kabaklar yumuşak bir hal alınca ocaktan alınarak cam fırın tepsisine dizilir, üzerine şurubu ilave edilir

ve 10 dakika fırınlanır. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınır. Üzerine tane ceviz ve kaymakla birlikte servis yapılır.


Afiyet olsun


















13 Ekim 2011 Perşembe

BEYPAZARI YAPRAK SARMASI


Malzeme:
100 kadar asma yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 ad.kuru soğan
2 ad. taze soğan
100 gr. kıyma
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz-karabiber

Asma yaprakları kaynayan suda haşlanır. Diğer taraftan yıkanan pirince kıyılmış soğan, maydanoz, tuz, karabiber,salça ve kıyma ilave edilip harmanlanır. yaprakların sap kısımları kesilir ve üzerine iç harç konur.Önce üstü sonra kenarları kapatılıp rulo yapılır. Tenceye dizilir. Üzerine su ve sıvıyağ konur. Isıya dayanıklı bir porselen tabak kapatılır ve kaynadıktan 25 dakika sonra ocaktan alınır. Suyu süzülür ve sıcak halde servis yapılır.
Afiyet olsun

12 Ekim 2011 Çarşamba

FINDIKLI İRMİK TATLISI



Malzeme:
1 kase irmik
1 kase şeker
1 kase su
1 kase çekilmiş fındık
sıvıyağ
tarçın

Sıvı yağ ile irmik kavrulur. Şeker ilave edilir. Üzerine su eklenir. Suyunu çekip kıvamı gelince ocaktan alınır. Servis tabağına yerısı konur. Üzerine çekilmiş fıdık döşenir. Kalan helva fındıkların üzerine konur soğuduktan sonra tarçın serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Ekim 2011 Salı

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ


Malzeme:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 ad. kırmızı kapya biber
2 ad. köy biberi
1 ad. kuru soğan
2 ad. domates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz-karabiber-beyaz biber

Mercimek yıkanıp 2 saat kadar suda bekletilir. Üzerini örtecek kadar su ile pişene kadar haşlanır ve suyu süzülür.
Diğer taraftan soğan küp doğranıp yağda sotelenir. Doğranmış biberler ilave edilir. Mercimek eklenir, küp doğranan domatesler eklenir. Karabiber,beyazbiber ve tuz ilave edilir. 1/2 çay bardağı kadar su eklenir ve kısık ateşte pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun

Mutfakta Bedia İzgialp Günay var.

10 Ekim 2011 Pazartesi

IZGARADA DENİZ LEVREĞİ


Malzeme:
2 ad. deniz levreği
tuz




Temizlenmiş balıklar iyice yıkanır. İçi ve dışı tuzlanarak ızgaraya alınır. Her iki tarafı kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Mutfakta Bedia İzgialp Günay var.

9 Ekim 2011 Pazar

ŞEFTALİ REÇELİ

Malzeme:
2 kg. olgunlaşmamış şeftali
1,5 kg.şeker


Şeftaliler yıkanır ve kabukları soyularak dilimlenir. Üzerine şeker konur ve 3 saat şekerde bekletilir. Daha sonra kaynamaya alınır. Pişip pişmediği kontrol edilir. Soğuduktan sonra cam kavanozda muhafaza edilir.





Afiyet olsun.


Mutfakta Songül Döğücü var.

8 Ekim 2011 Cumartesi

TAVUKLU FIRIN MAKARNA


Malzeme:
1 paket makarna
3 ad.tavuk göğsü
3 yemek kaşığı mısır konservesi
2 su bardağı kaşar rendesi
kırmızı pul biber
karabiber

Beşamel sos için:
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1 lt.süt

Makarna ve tavuk ayrı ayrı haşlanır. Tavuk didilir. Haşlanan vedidilen makarna cam fırın tepsisine konur. Üzerine mısır ilave edilir.
Un tereyağı ile kavrulur ve süt ialve edilerek pişirilir. Makarnanın üzerine ilave edilerek karıştırılır. Karabiber, kırmızı pul biber eklenir. Üzerine kaşar rendesi serpilir ve kızarana kadar fırında pişirilir.
Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun

7 Ekim 2011 Cuma

KUMPİR



















Malzeme:

4 ad.kumpirlik patates

500 gr. kaşar rendesi

tereyağı



Salatalar için:

1 kase kırmızı lahana turşusu

1 çay bardağı ayıklanmış doğranmış yeşil zeytin

1 çay bardağı ayıklanmış doğrançmış siyah zeytin

1 çay bardağı mısır

1 su bardağı jülyen doğranmış salam

5 ad.doğranmış sosis

5-6 ad. jülyen doğranmış kornişon

1 ad.jülyen dilimlenmiş kırmızı biber

mayonez

ketçap

2 çorba kaşığı yoğurt

karabiber-tuz

1 ad.havuç rendesi

1 kase haşlanmış bezelye

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı zeytinyağı



Patatesler iyice yıkanıp fırın tepsisine dizilir ve yaklaşık 60 dakika kadar pişirilir. Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilebilir.

2 kaşık mayonez ve 2 kaşık yoğurt karıştırılır. İçerisine salam,kornişon ve kırmızı biber konur. Karabiber ilave edilerek karıştırılır ve servis tabağına alınır.

Biber salçası sulandırılıp, zeytinyağı ilave edilir ve sosisler ilave edilerek pişirilir. Servis tabağına alınır.

Havuç ve mayonez karıştırılır ve servis tabağına alınır.

Kırmızı lahana turşusu, haşlanmış bezelye, yeşil ve siyah zeytin ayrı ayrı kaselere konur.

Pişen patatesler sıcak halde iken üstten uzunlamasına kesilir ve kaşık yardımıyla patates kabuğuna fazla dokunmadan püre haline getirilir. Tuz,tereyağı ve kaşar ilave edilerek iyice karıştırılır. Karıştırılan harç dış duvarlara sıkıştırılır. İçerisine hazırlanan salata malzemelerinden ilave edilir. Üzerine ketçap ve mayonez sıkılarak sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.



Mutfakta Bedia İzgialp Günay var.

6 Ekim 2011 Perşembe

TEZEL HANIMIN LOR TATLISI


Malzeme:
750 gr.tatlı lor
1,5 çay bardağı un
1 ad.yumurta
1 çorba kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu

Şurubu:
2,5 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon suyu

Malzeme ile hamur yapılıp iyice yoğrulur. Un miktarı önemli olduğu için klasik çay bardağı ölçü olarak kullanılmalıdır. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır ve hafif yassılaştırılarak 1'er cm ara ile fırın tepsisine dizilir (24 ad). Üzeri koyu renk olana kadar fırında pişirilir.
Kurabiyeler soğuduktan sonra su ve şeker 3-4 dakika kaynatılır ve limon suyu ilave edilir. Kaynayan şuruba 6-7 ad. lor kurabiyesi atılır ve 5 dakika kaynatıp kevgirle alınır. Kabarıp şişmesi, şurubu iy çekip çekmediği konrol edilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.

Mtfakta Tezel Özkaran Uçaker var.