30 Nisan 2009 Perşembe

DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Malzeme:
5 yumurta
2 kahve fincan un
1 kahve fincanı buğday nişastası
2 kahve fincanı şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 kahve fincanı su
1/2 çay kaşığı tuz
2 ad.muz
Kreması; 2 paket Dr.Otker pasta kreması
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
Islamak için;
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 çorba kaşığı muz likörü
Yumurta akları ve sarıları ayrı ayrı kaplara konur. Yumurta aklarına sarının karışmamasına dikkat edilir. Yumurta sarılarına şeker ve limon suyu ilave edilerek oldukça kısık ateşte 5 dakika kadar mikserle çırpılarak yarı pişirilir.
Limon rendesi ilave edilip bırakılır. Diğer taraftan tuz ve yumurta akları karlaşana kadar çırpılır (mikserin çırpıcıları yumurta sarılarını çırptıktan sonra temizlenmelidir. Yoksa aklar istenildiği gibi karlaşmaz). Yumurta sarılarına 1 fincan su ilave edilip karıştırılır. Elenmiş un ve nişasta konur ahşap kaşıkla karıştırılır. Bu karışıma yumurta akları ilave edilir. Ancak karışana kadar ahşap spatula ile karıştırılır. Daha fazla karıştırılmamalıdır. (Daha fazla karıştırılırsa istenilen sonuç alınmaz). Fırça ile yağlanmış ve unlanmış yağlı kağıt konmuş düdüklü tencereye harç dökülür ve kapağı kapatılır ve oldukça kısık ateşte bir saat pişirilir. Bir saat sonra ocak söndürülür. Tencerenin kapağı açılır. Pastanın kenarları ince bir bıçak yardımı ile tencereden ayrılır. Ters çevirerek tencereden çıkarılır. Pandispanya soğuduktan sonra dört eşit parçaya bölünür. Pasta kreması, üzerindeki tarife göre hazırlanır. Pudra şekeri, muz likörü ve su karıştırılır. Pandispanyanın alt parçası fırça yardımı ile şekerli- likörlü suyla ıslatılır, pasta tabağına ters çevrilerek konur ve üst tarafı da şekerli-likörlü su ile ıslatılır. Muzlar ince dilimle halinde dilimlenir. Islatılan pandispanyanın üzerine Pasta kreması konur, hindistan cevizi serpilir ve dilimlenen muzlar dizilir. Pandispanyanın 2. parçası ıslatılarak üzerine kapatılır üst kısmı ıslatılır. Üzerine krema yayılır,hindistan cevizi serpilir ve muz dilimleri dizilir. Diğer iki parça da aynı şekilde ıslatılıp üzerine krema konur, hindistan cevizi serpilir ve muz dilimleri konur. Son katı da yerleştirdikten sonra, üzeri ve kenarları krema ile kaplanır, hindistan cevizi serpilir. Muz dilimleri kenarlarına ve pastanın çevresine dizilir.
Kakao ve oda sıcaklığında margarin karıştırılır. Pasta sıkma torbası yardımı ile üzerine doğum günü mesajı yazılır. Buzdolabında en az 30 dakika bekletilerek mumları konup doğum günü kutlanır.
Eşime doğum gününde yaptığım pasta ;-))

29 Nisan 2009 Çarşamba

MAKLUBİ ( ÇEVİRME )

Malzeme:
4 ad. kemer patlıcan
1 su bardağı pirinç
100 gr.kuzu eti
1 ad.kapya kırmızı biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolma fıstığı
tuz-karabiber



kızartma yağı


limon suyu



Pirinç yıkanır tuz ve limon suyu ilave edilir ılık su ile soğuyana kadar ıslatılır. Kuzu eti küçük kuşbaşı doğranır, yıkanır ve tuz, karabiber, az su ve az yağ ilave edilip pişirilir.Patlıcanlar alacalı soyulup yıkanır. 2-3 mm.kalınlığında uzunlamasına doğranır. Kenar kısımları küp şeklinde doğranır. Kurutulup tuzlanır ve kızartılır. Kağıt havlu üzerine konur ve patlıcanların fazla yağı alınır. En son küp şeklinde doğranan patlıcanlar kızartılır. Kızartma işlemi bittikten sonra uzun patlıcanların üst kısmı tencerenin ortasına gelecek şekilde kenarına doğru dizilir. Tencerenin orta kısmında boşluk bırakılarak dizilir. Tencerenin tamamını kapladıktan sonra tencerenin orta kısmına etler ilave edilir. Etlerin kenarlarına kızartılan küp şeklindeki patlıcanlar serpilir. Pirinç süzgeçte süzülür. Patlıcanların üzerine konur. Kırmızı kapya biberler ince doğranıp pirincin üzerine konur. Tuz ve 2 su bardağı su veya etsuyu ilave edilir. patlıcanların fazla kısımları pirincin üzerine kapatılır. Suyunu çekince üzerine kağıt havlu konur ve 10 dakika demlendirilir. Demlendikten sonra tencerenin üzerine servis tabağı kapatılarak tencere ters çevrilir. Dolma fıstığı kavrulur ve pilavın üzerine konur. Sıcak servis yapılır.

Özel günlerde ve ya konuklarınıza sunacağınız şık ve lezzetli bir pilavdır.
(Biftek sarması ve Çevirmeyi eşimin doğum gününde yapmıştım,
Patlıcanlı çöp kebap, salatalar ve doğum günü pastasını da ilk fırsatta ekleyeceğim)

28 Nisan 2009 Salı

ZEYTİNYAĞLI BAKLA


Malzeme:
1 kg. taze bakla
1 demet taze soğan
1 ad.kırmızı kapya biber
1 çay bardağı zeytinyağı
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 limon suyu
1 su bardağı su
tuz
Üzerine:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
Baklalar ayıklanır uçları ve yandaki kılçıkları alınır , ortadan ikiye kesilir ve bol su ile yıkanır. Baklalar iyice yıkanıp süzgeçte süzülür. Tuz ve limon suyu ile harmanlanır. Taze soğan ayıklanıp yıkanır ve ince doğranır. Zeytinyağı tencerede kızdırılır ve soğanlar kavrulur. Üzerine baklalar ilave edilir. Baklalar suyunu salıp çekince, yıkanmış ve küçük doğranmış kapya biberler konur. Üzerine şeker serpilir. Zeytinyağ ve su gezdirilerek ilave edilir. Suyu kaynadıktan sonra yaklaşı 1 saat kısık ateşte pişirilir. Diğer taraftan sarımsak rendelenir ve yoğurtla karıştırılır. Servis tabağına alınan baklanın üzerine konur. Yıanmış doğranmış dereotu ile servis yapılır.

27 Nisan 2009 Pazartesi

BİFTEK SARMASI


Malzeme:
8 parça biftek
4 ad. kırmızı biber
2 çorba kaşığı haşlanmış ıspanak
küçük bir kalıp kaşar
1 ad. havuç
tuz
kızarma yağı
iplik



Havuçlar kazılır parmak uzunluğunda kesilerek haşlanır. Biftekler inceltilir ve tuzlanır. Kırmızı biberle közlenir, kabukları soyulur ve ikiye bölünür. Kaşar parmak uzunluğunda 8 ad. dilimlenir. İnceltilen biftekler ekmek tahtasına açılır üzerine közlenmiş biberlerden bir parça yerleştirilir. Haşlanmış havuç, haşlanmış ıspanak ve kaşar dilimi koyup sarılır. Kızartırken dağılmaması için iplik ile sarılıp bağlanır. Tavaya az kızartmalık yağ konur. Sarılan biftekler tavaya atılır her tarafı iyice kızardıktan sonra hağut havlu serilmiş tabağa alınır. Yağın fazlasını bıraktıktan sonra servis tabağına alınıp servis yapılır.




26 nisan(dün) eşimin doğum gününde yaptım. Eşim tarafından oldukça beğeni aldı.

İç malzemesini değiştirip farklı lezzetler de elde edebilirsiniz. Ayrıca salça sosu ekleyip fırınlayabilirsiniz. Yaptığım zaman onları da blogumda görebilirsiniz.

26 Nisan 2009 Pazar

HAVUÇ SALATA


Malzeme:
2 ad.havuç
1 ad. salatalık
1 limon suyu
tuz
zeytinyağ
Havuçlar yıkanıp kazılır ve salata tabağına rendelenir. Salatalık sebze şekil bıçağı ile şekillendirilerek ince doğranır. Havuç rendesini üzerine konur. Tuz, limon suyu ve zeytinyağ gezdirilerek servis yapılır.

25 Nisan 2009 Cumartesi

FASÜLYE BÖREĞİ ( KAYGANA )

Malzeme:
1/2 kg. taze fasülye
6 ad.yumurta
1 ad. kırmızı biber
4 ad.taze soğan
1 diş sarımsak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz-karabiber

Fasülye ayıklanıp uzunlamasına doğranır ve haşlanır. Fasülye haşlandıktan sonra süzgeçte süzülür. Diğer taraftan taze soğan yıkanıp doğranır. Yağ genişçe bir tavada kızdırılır ve soğanlar kavrulur. Üzerine sarımsak rendelenir. Kırmızı biber küçük doğranıp soğanlara ilave edilir. Süzgeçteki fasülyeler ilave edilir ve ahşap kaşıkla karıştırılır. Yumurtalar bir kase içerisine konur tuz ve karabiber ekilerek çırpılır ve fasülyeye akıtılır. Altı ve üstü kızarana kadar pişirilip sıcak servis yapılır.

24 Nisan 2009 Cuma

DOMATES SÖĞÜŞ SALATA


Malzeme:
1 ad. domates
1 ad. havuç
1 tatlı kaşığı mısır
1 tatlı kaşığı kapari
2-3 çiçek maydanoz
az tuz-az zeytinyağ
Havuç kazılıp uzunlamasına 4 de kesilir. Uzun havuçlar 3 cm. uzunlukta kesilerek haşlanır. Havuçlar haşlandıktan sonra süzülür. Domates yıkanır ve servis tabağına dilimlenir. Ortasına haşlanan havuçlar konur. Hvuçların üzerine mısır ve kapari ilave edilir.moydanoz konur. Az tuz ve çok az zeytinyağ gezdirilip servis yapılır.

22 Nisan 2009 Çarşamba

NAR SALATASI




Malzeme:

1 ad.nar

1 kibrit kutusu kadar kaşar

4-5 ad.ceviz içi

1 ad.taze soğan

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 çorba kaşığı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı kapari



Nar taneleri ayıklanarak salata tabağına konur. Üzerien kaşar peyniri küp doğranır, soğan yıkanır doğranır üzerine ilave edilir. Ceviz parçaları ive kapari ilave edilir. Nar ekşisi ve zeytinyağ gezdirilir. Kaşık yardımıyla karıştırılıp servis yapılır.



Afiyet olsun

TAVUKLU KUSKUS ÇORBASI

Malzeme:
1 çay bardağı kuskus
1 ad.tavuk göğsü
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 fincan un
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı sirke
tuz-karabiber-kimyon
kuru nane
2 su bardağı tavuk suyu
3 su bardağı sade su
1 ad. soğan



Tavuk göğsü, 2,5 su bardağı su , soğan , tuz, karabiber ile düdüklü tencerede haşlanır. Tavuk haşlandıktan sonra süzgeçte süzülür. Suyu çorbada kullanılmak üzere çorba tenceresine konur. Tavuk didilir. Un 3 bardak soğuk su ile (Tavuk suyu soğuk ise tavuk suyu ile ) karıştırılır. Sürekli Karıştırarak 10 dakika kadar birlikte pişirilir ve tavuk suyuna ilave edilir. Kuskus serperek tencereye konur ve kuskus pişene kadar kaynatılır. Kimyon eklenir. Didilmiş tavuk ve haşlanmış nohut eklenir. Sirke ve rendelenmiş sarımsak konur 4-5 dakika kadar kaynatılır ve ocak söndürülür. Diğer taraftan tavada yağ kızdırılır ve kuru nane kavrulup çorbanın üzerine yavaşça gezdirilir. Sıcak servis yapılır.

21 Nisan 2009 Salı

PEKMEZLİ UN HELVASI


Malzeme:
1 su bardağı un
2,5 su bardağı pekmez
2,5 su bardağı süt
100 gr. tereyağ
2 çorba kaşığı kırık fındık
Bir tencerede yağ eritilir ve un pembeleşene kadar kavrulur. Süt ılıtılır, süte pekmez ilave edilir ve kavrulan una azar azar akıtılırken diğer yandan da ahşap kaşıkla un sütü iyice çekene kadar sürekli karıştırılır. Sütü çekince ocak södürürlür. Tencerenin kapağını kapatılır ve 5 dakika dinlendirilir. Helva silikon pasta kalıplarına knup servis tabağına ters çevrilir. Üzerine ve helvanın çevresi fındıklarla süslenip sıcak ve ya ılık olarak servis yapılır.

20 Nisan 2009 Pazartesi

FASÜLYE KAVURMA


Malzeme:
1/2 kg. taze fasülye
3 ad. yumurta
1 ad.kırmızı biber
1 ad.kuru soğan
tuz-karabiber
kimyon
2 çorba kaşığı zeytinyağ
Fasülye ayıklanıp doğranır iyice yıkadıktan sonra derin bir tencereye su koyup fasülyeler haşlanır (arzu edilirse düdüklü tencerede de haşlanabilir).
Fasülye haşlandıktan sonra süzgece konur ve süzülür. Avuç içine alınıp iki el ile kalan su iyice sıkılır. Diğer taraftan soğan küp doğranır yağda kavrulur. Suyu sıkılan fasülyeler ve küçük doğranmış kırmızı biberler ilave edilir birlikte kavrulur. Karabiber, tuz ve kimyon ilave edilir. Yumurtalar üzerine kırılır ve yumurtalar iyice dağılana kadar karıştırılır. Yumurtalar piştikten sonra sıcak servis yapılır.
Soslu süs biberi turşusu ile servis yapılabilir.

19 Nisan 2009 Pazar

DÜĞME KURABİYE


Malzeme:
3 su bardağı un
100 gr.margarin
¾ su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
3 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı kakao
Mantosu;
1 yumurta akı
3 çorba kaşığı toz şeker

Oda sıcaklığında margarin, elenerek ortası havuz gibi açılan un ile yoğrulur. Yumurta , karbonat, sıvıyağ ve vanilya konur iyice yoğrulur. 30 dakika dinlendirilir. Hamur ikiye bölünür. Yarısına kakao ilave edilip yoğrulur. Hamurlar ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya bölünür. 20 parçası avuç içinde yuvarlanarak şekil verilir. Sade ve kakaolu 10’ar adet parça ikiye bölünür. Şekil verilen sade hamurların üzerine küçük kakao parçaları şekil verilerek ve kakaolu parçaların üzerine de küçük sade hamurlar eklenir. Yumurta akına bulanıp şekere batırılır. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine 2cm.den az olmamak şartıyla dizilir. 150 C derecedeki önceden ısıtılmış fırında 15-17 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun.

18 Nisan 2009 Cumartesi

ANNEM USULÜ FIRIN TAVA


Malzeme:
1 kg. kuşbaşı kuzu eti
4 orta boy domates
1 orta boy patates
1 adpatlıcan
3 ad. köy biberi
1 baş sarımsak
1 çorba kaşığı kekik
1 yemek kaşığı zeytinyağ
karabiber-kimyon
tuz
Kuşbaşı et yıkanır ve düdüklü tencereye konur. 2 su bardağı su ilave edilir. Kimyon, karabiber ve tuz konup düdüklü tencerede 15 dakika pişirilir. Diğer taraftan patates soyulur küp doğranır ve yıklanır. Süzgece konup tuzlanır. Patlıcan alacalı soyulur küp doğranıp yuıkanır. Süzgece alınır ve tuzlanır. Biberler küçük doğranıp yıkanır. Bir tencereye kızartmalık yağ konur. Patates, patlıcan ve biberler az kızartılır. Cam fırın tepsisine düdüklüden çıkarılan etler serilir. Üzerine kızartılan patates, patlıcan ve biberler serilir. Soyulmuş yıkanmış sarımsaklar ilave edilir. Domatesler soyulur küp doğranır ve tepsiye serilir. en üste kekik serpilir, zeytinyağ gezdirilir ve alüminyum folyo ile kaplanıp 200 C derecedeki fırına sürülür. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.
Annemin yaptığı çok lezzetli bir fırın tavadır.

15 Nisan 2009 Çarşamba

TON BALIKLI KIVIRCIK SALATA


Malzeme:
1 kutu konserve ton balığı
4 yaprak kıvırcık marul
4-5 ad. pancar turşusu
2-3 dal dereotu
1 limon suyu
tuz
Marul ve dereotu yıkanıp kurutulur. Salata tabağına doğranır. Üzerine pancar turşusu serpilir. Tuz ekilir. Ton balığı yağı ile birlikte salata üzerine serilir. Dereotu ile süslenir. Limon suyu gezdirilip servis yapılır.

14 Nisan 2009 Salı

HAMBURGER EKMEĞİ


Malzeme:
5 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz maya
ya da 20 gr. yaş maya
2 ad.yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 kahve fincanı ılık su
ya da yoğurt suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
çörek otu - susam
Süt ılıtılır maya sütle eritilir. Unun ortası havuz gibi açılır. 1 bütün yumurta ve yumurta akı konur. Yoğurt, sıvıyağ ılık su (ya da yoğurt suyu) , şeker,tuz ve mayalı süt karıştırılıp una ilave edilir ve hamur yapılır. Derin bir kabın içinde olan hamurun üzeri havlu ve bir kapakla kapatılıp ılık bir ortamda yaklaşık 3-4 saat kadar bekletilir (mayasının gelmesi beklenir). Mayası gelince 12 parçaya bölünerek her bir hamur parçası avuç içinde yuvarlanarak yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine aralıklı yerleştirilir ve 15 dakika kadar daha bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam ile çörekotu serpilir. 180 C derecedeki fırında pişirilir.
İçerisine hamburger köftesi, kornişon,ketçap ve mayonez koyup servis yapabilirsiniz

13 Nisan 2009 Pazartesi

TARSUS HUMUSU (SICAK HUMUS)


Malzeme:
1 kase haşlanmış nohut
1 çay bardağı Okyay tahin
2 ad.limon suyu
4 diş sarımsak
kimyon-tuz-karabiber
sumak-kırmızı biber
2 yaprak maydanoz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Haşlanmış nohuttan 8-10 tane ayrılır. Kalan nohut blenderda püre haline getirilir.Okyay tahin ve limon suyu karıştırılır. Sarımsaklar soyulup rendelenir. Tahinle birlikte nohuta eklenir. Kimyon ve tuz ilave edilir. 1 yemek kaşığı yağ az kızdırılır tahinli nohut ilave edilir. Sürekli karıştırmak suretiyle ısınınca ocaktan alınır. Servis tabağına konur. Üzerine ayrılan tane nohutlar serpilir. 1 yemek kaşığı yağın içerisine kırmızı biber konur kızarınca humusun üzerine dökülür. Sumak,kimyon,karabiber ekilir. Maydanoz ile süslenip sıcak olarak servis yapılır.

6 Nisan 2009 Pazartesi

EKŞİLİ KABAK



Malzeme:
5 ad.kabak
250 gr.kuşbaşı koyun eti
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı haçlanmış nohut
1 ad.domates
2 çorba kaşığı zeytinyağ
1/2 kahve fincanı pirinç

2 ad.sivri biber
1/2 ad.kırmızı taze biber
3 diş sarımsak
1 ad.limon suyu
tuz-karabiber-kimyon
Kuşbaşı et tuz,karabiber,kimyon ilave ederek kendi suyu çekene kadar pişirilir. Zeytinyağ ve
küp doğranmış soğan ilave edilip kavrulur. Kabaklar kazınır. uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Yan olarak (verev) dilimlenir ve tuzlanıp bekletilir. Yıkadıktan sonra tenceredeki etlere ilave edilir. Rengi değişince üzzerine sıcak halde 2 su bardağı su konup 30 dakika kadar pişirilir. Haşlanmış nohut ilave edili Limon suyu ve rendelenmiş sarımsak konur 6-7 dakika daha kaynatılır. Ocak söndürülür.Üzerine kuru nane serpildikten sonra servis yapılır. Arzu edilirse üzerine yoğurt konulur.