31 Ağustos 2011 Çarşamba
KABAKLI SANDAL SEFASI
Malzeme:
5 ad.kabak
300 gr.dana kıyma
1 ad.kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 ad. domates
1 yemek kaşığı domates salçası
3 ad. köy biberi
tuz-karabiber
kızartma yağı
Kıyma az su ile ocağa alınır. Suyunu çekince yağ eklenir. Soğan küp doğranıp ilave edilir.Soğan rengini değiştirince ocaktan alınır. Üzerine karabiber ve tuz ilave edilerek karıştırılır.
Kabaklar bıçakla sıyrılır. Uzunlamasına ikiye ayrılır ortaları çıkarılır (ortaları haşlanarak orani yapılabilir). Kızartma yağında az kızartılır. Kağıt havlu üzerine koyup fazla yağı alınır. Cam tepsiye dizilir. Her kabağı içine kıyma ilave edilir. Üzerlerine domates dilimi ve köy biberi konur. Salça 1 bardak su ile sulandırılarak kabakların üzerne gezdirilir. Fırına sürülür. Domates ve biberler piştikten sonra sıcak halde servis yapılır.
Afiyet olsun.
28 Ağustos 2011 Pazar
BALKABAĞI ÇORBASI
Malzeme:
1/2 kg. balkabağı
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı un
2 kahve fincanı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
tuz-karabiber
kırmızı pul biber
maydanoz
Balkabağı kabuğu soyulur.Küp doğranarak suda haşlanır. Diğer taraftan bir tecerede tereyağı ve un kavrulur. Süt ilave edilir ve karıştırılır. Kabak suyu ile birlikte unlu karışıma ilave edilir. Tuz ve karabiber ilave edilerek blenderden geçirilir. 2-3 taşım daha kaynattıktan sonra kaselere konur. Üzerine kırmızı pul biber ve maydanoz konularak sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Balkabağı çorbası İskandinav mutfağının lezzetli çorbasıdır.
19 Ağustos 2011 Cuma
SİNİ KÖFTESİ
1/2 kg. koyun kıyma
2 orta boy kuru soğan
300 gr.dana kıyma (siniri alınmış ve 3 kez kıyılmış)
3 yemek kaşığı irmik
3 ad.patates
1 ad. yumurta
750 gr.çiğ köftelik duru bulgur
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı zeytinyağı
tuz-kimyon-kırmızı pul biber
1/2 kg.kıyma az su ile suyu tamamen çekilene kadar pişirilir. Üzerine 2 ad. küp doğranmış soğan ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilir. (Soğanın sasımaması için kıymanın suyu tamamen çekilmeden soğan konmamalı).
kimyon, tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı salça ilave edilir ve pişirilir. Kıyma piştikten sonra soğuması için bir kenara bırakılır. Soğuduktan sonra içerisine çekilmiş ceviz ilave edilir.
Diğer taraftan 3 ad.patates iyice haşlanıp kabukları soyulur. Püre haline getirilir. (çatalla ezilebilir) . 750 gr. çiğ köftelik bulgur birkaç kez oda sıcaklığındaki su ile yıkanır ve süzgeçte süzülür.
Diğer taraftan 3 ad.patates iyice haşlanıp kabukları soyulur. Püre haline getirilir. (çatalla ezilebilir) . 750 gr. çiğ köftelik bulgur birkaç kez oda sıcaklığındaki su ile yıkanır ve süzgeçte süzülür.
Siniri alınmış ve 3 kez kıyılmış dana eti,bulgur iyice yoğrulur. 1 yemek kaşığı biber salçası, kimyon ve patates püresi ilave edilir ve yoğurmaya devam edilir. Yumuşak olması ve rahat yoğurmak için bir kaseye su konur ve yoğururken el sürekli ıslatılır. Daha sonra 1 ad.yumurta ve 2 kaşık irmik ilave edierek bir miktar daha yoğrulur. 1 yemek kaşığı un da ilave edilir ve iyice yoğrulur.
İki büyük cam tepsi ya da bir büyük fırın tepsisi yağlanır. Avuç içi ıslatılır iyice yoğrulan bulgur harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve inceltilir. Tepsiye yayılır. Tüm tepsi döşenene kadar aralarında boşluk kalmadan harç ile kaplanır. üzerine. Soğumuş kıyma döşenir. İki tepsi olacaksa kıyma ikisine paylaştırılır. Kıymanın üzeri yine harçtan parçalar alınarak avuç ıslatılır ve inceltilip kaplanır. Kıyma görünmeyecek şekilde tamamen kapatılır. Elle şekil verilerek düzeltilir.
Bir kaseye kırmızı pul biber az su ve zeytinyağı konur. Bu karışım üzerine elle yada silikon fırça sürülür. Bıçakla baklava şekli verilerek kesilir. Her baklava ortası derin olmayacak şekilde bıçakla çizilir. Üzerine 1/2 su bardağı zeytinyağı gezdirilir. 200 derecedeki fırıda yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Kurumamasına özen gösterilir.Fırından alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
18 Ağustos 2011 Perşembe
PATLICAN ÇORBASI
Malzeme:
1 bostan patlıcan
1 ad.kuru soğan
2 parça tavuk (baget)
2 çorba kaşığı un
kırmızı kapya biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz-karabibiber
kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı ile küp doğranan soğan sotelenir.Un ilave edilerek kavrulur. Kabuğu soyulan ve küp doğranan patlıcan ve küp doğranan tavuk parçaları ilave edilir.
Kırmızı kapya biber de küp doğranarak ilave edilir. Sıcak su ilave edilir ve pişirilir. Tuz ve karabiber eklenir. Çorba piştikten sonra tavada kızdırılan yağ içerisine kırmızı biber konur ve çorbaya ilave edilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Bugün mutfakta Bedia İzgialp Günay var.
17 Ağustos 2011 Çarşamba
BROKOLİ HAŞLAMA
Malzeme:
1 kök brokoli
sıcak su
Brokoli çiçekleri ayrılıp bol suda yıkanır.
Kaynar halde olan suyun içerisine konur ve 5 dakika kaynatılır. Sudan alınır ve süzgece konur. Soğuduktan sonra sade, salata yapmak için ve ya salatalara ilave edilebilir.
Brokolinin yeşil olması için suda bekletmeden hemen alınmalıdır.
16 Ağustos 2011 Salı
FASÜLYE KURUSU
15 Ağustos 2011 Pazartesi
AVOKADO EŞLİĞİNDE TAVUK IZGARA
Malzeme:
1 paket banvit ızgara tavuk
2 ad. avokado
tuz-kırmızı biber- kekik
Tavuk parçaları yıkanır ve unlu suda bir süre bekletilerek süzgece alınır ve iyice süzülmesi sağlanır.
Suyu süzülen tavuklara tuz,kırmızı biber ve kekik ilave edilir ve ızgarada pişirilir. Servis tabağına alınır yanına avokado ilave edilir.
Afiyet olsun
14 Ağustos 2011 Pazar
KÖZLENMİŞ KIRMIZI KAPYA BİBER
13 Ağustos 2011 Cumartesi
PİLAV ÜSTÜ TAVUK DÖNER
Malzeme:
2 ad. ızgara tavalık tavuk parçası
1 su bardağı pirinç
su- tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
pirinci ıslamak için:
1/2 limon
sıcak su
tuz
Tavuk parçaları yıkanır ve donması için buzluğa konur.Pirinç yıkanarak tuz, sıcak su ve limon suyu ile ıslatılır. Su soğuduktan sonra pirinç süzülür ve üzerinden su geçirilir. Zeytinyağı tencereye konur pirinç ilave edilir. Az kavurduktan sonra 1 su bardağı su ilave edilir ve pirinç piştikten sonra demlenmesi için üzerine kağıt havlu konup bekletilir.
Pilav demlenirken tavuklar buzluktan alınır ve jülyen kesilir. Teflon tavaya konur ve orta ısıda pişirilir. Suyunu salıp çektikten sonra kendi yağı ile kızardıktan sonra servis tabağına konan pilav üstine tavuklar serpiştirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun
Mutfakta Bedia İzgialp Günay var
12 Ağustos 2011 Cuma
BADEMLİ TAVUK
Malzeme:
200 gr.tavuk göğsü
1 ad.havuç
4 sap yeşil soğan
50 gr.badem
4 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
2 diş sarımsak
beyaz biber
tuz
Tavuk ince şeritler halinde kesilir. Nişasta, bir tutam beyaz biber ve karbonat ile 1 saat marine edilerek bir tarafa bırakılır. Diğer taraftan bademler sıcak suda bekletilip kabukları soyulur. Derin bir tava içerisine sıvıyağ konur ve marine edilen tavuklar ilave edilir ve sotelenir. Daha sonra delikli kepçe ile alarak yağı süzülür. Başka bir tavaya ezilmiş sarımsak,halka doğranmış havuç ve tavuklar alınır. Üzerine 1 fincan sıcak su, tuz ve şeker eklenir. Nişasta 1 fincan su ile karıştırılarak tavuklara ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve üzerine soğanların sadece yeşil kısımları ve bademler ilave edilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Mutfakta Bedia İzgialp Günay var.
11 Ağustos 2011 Perşembe
PROFİTEROL
Malzeme:
3 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı su
125 gr margarin
Kreması için:
1 yumurta
1,5 yemek kaşığı şeker
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
Çikolata sosu için:
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
1 ad.yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
bir parça bitter çikolata
Su ile margarin tencereye konur ve kaynatılır.Üzerine un ilave edilir ve 3 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınır ve ılıması için bekletilir. Hamurun kaliteli olabilmesi için karıştırma işlemi durmaksızın yapılmalı.
Hamur soğuduktan sonra üzerine yumurtalar teker teker kırılıp yedirilir. Bir yumurta yedirilmeden 2.si konmamalı (ekler pasta hamuru gibi) . Yumurtalar ilave edildikten sonra hamur 10 dakika dinlendirilir.
Dinlendirilen hamurdan kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine 2 cm. aralıklarla konur. Elle şekil verilerek 175 derecedeki önceden ısıtılan fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir. Piştikten sonra sğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ortadan kesilir (tamamı kesilmez).
Diğer taraftan vanilya hariç krema malzemesi ile krema pişirilir. Piştikten sonra vanilya ilave edilir ve profiterollerin içine sıkma torbası ile sıkılır.
3 su bardağı süt,3 yemek kaşığı kakao, 1 yemek kaşığı un, 6 yemek kaşığı şeker ve yumurta sarısı karıştırılır ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Pişen sosun içerisine çikolata parçası ilave edilerek erimesi beklenir. Ocaktan aldıktan sonra üzerine sıvıyağ konur ve ılınması için arasıra karıştırılır. Ilınan çikolata sosu profiterollerin üzerine dökülür ve servis yapılır.
Afiyet olsun.
Bugün mutfakta Ceren Tanglay Uçaker var.
10 Ağustos 2011 Çarşamba
PORTAKALLI ENGİNAR
Malzeme:
4 ad.enginar
1 ad.havuç
1 ad.patates
2 yemek kaşığı bezelye
1 ad.kuru soğan
2 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı portakal suyu
1 ad.limon
1 çay kaşığı toz şeker
2 lt. sıcak su
Üzeri kazılıp küp doğranan havuç, sarımsak ve soğan yağda sotelenir. Un ilave edilir. Birlikte az kavrulur. Üzerine sıcak su ilave edilerek kaynatılır. Diğer taraftan bezelye haşlanır. Kaynayan havuçlara Tuz, şeker, portakal ve limon suyu ilave edilir. Enginarlar eklenir ve enginarlar yumuşak bir hal alınca küp doğranan patates ve bezelye eklenir.Piştikten sonra ılımaya bırakılır. Soğuduktan sonra tabağa alınan enginarların üzerine sebzelerden konur ve servis yapılır.
Afiyet olsun.
Mutfakta Bedia İzgialp Günay var.
9 Ağustos 2011 Salı
FIRINDA SOSLU TAVUK
Malzeme:
1 paket banvit ızgara tava tavuk
3 adet havuç
1 su bardağı bezelye
1 su bardağı kaşar rendesi
tuz
Üzerine:
1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 yemek kaşığı biber salçası
köri
toz hardal
beyaz biber
muskat rendesi
Havuçlar kazılarak küp doğranır ve haşlanır. Ayıklanan bezelyeler haşlanır.Kaşar rendelenir. Herbir tavuk parçasının ortasına haşlanan havuç, bezelye, kaşar rendesi ve tuz konup kapatılıp cam fırın tepsisine dizilir.
Biber salçası sulandırılarak yoğurtla karıştırılır.Köri, toz hardal,beyaz biber ve muskat rendesi ilave edilir. Cam tepsideki tavuklarun üzerine fırça yardımıyla sürülür. 200 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun
Aşçının notu:Tavuğun yağı yeterli geldiği için ayrıca yağ kullanmadım.
Mutfakta Bedia İzgialp Günay var
8 Ağustos 2011 Pazartesi
PİZZA
Malzeme:
2 su bardağı süt
küçük 1 paket yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı şeker
1 fiske tuz
1 yumurta akı
aldığı kadar un
Üzeri için:
Siyah ve yeşil zeytin
sosis
sucuk
kaşar
mısır
Hamur malzemesi ile hamur yapılarak mayasının gelmesi beklenir.Mayası gelen hamur ikiye ayrılır. Herbiri büyük yuvarlak borcama yayılır.Çekirdekleri ayıklanan zeytinler, sosis, sucuk, mısır ve kaşar rendesi ilave edilir.Önceden ısıtılan 170 dereceki fırında pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun
Mutfakta Selva Kavvasoğlu İzgialp var
7 Ağustos 2011 Pazar
ALMAN PASTASI
Malzeme:
4 ad.yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Kreması: 2 su bardağı süt
3,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
limon rendesi
Üzerine:
pudra şekeri
Yumurta sarı ve akları ayrılır. Yumurta sarılarına şeker ilave edilip çırpılır. Yumurta akları ayrıca çırpılır ve sarılara ilave edilir. Yağ ilave edilir. Elenen un, kabartma toz ve vanilya karıştırılıp yumurtalara eklenir. Hepsi birlikte karıştırılarak kalıba konur. Önceden ısıtılan 150 derecedeki fırında 20 dakika kadar pişirilir. Üzeri pembeleşmeden fırından alınmalıdır.
Pişen pandispanya soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ortadan ikiye kesilir.
Diğer taraftan una şeker ilave edilir ve süt azar azar üzerine akıtılır ve karıştırılır. Limon rendesi ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Pandispanyanın 1. kat üzerine kreması döşenir. Üzerine diğer yarısı kapatılır. En üste pudra şekeri elenir.
Afiyet olsun
Mutfakta Bedia İzgialp Günay var.
6 Ağustos 2011 Cumartesi
HAVUÇLU TARÇINLI KEK
Malzeme:
3 yumurta
2 su bardağı havuç rendesi
2 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yumurta ve şeker çırpılır. Sıvıyağ,tarçın ilave edilir. Un elenir ve kabartma tozu ile eklenip karıştırılır. Kek kalıbına ya da cam fırın tepsisine konur. Önceden ısıtılan 175 derecede 40 dakika pişirilir.
Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun
Mutfakta Bedia İzgialp var.
Not: 1-Kek ve pandispanya pişirirken fırının kapağı ilk 30 dakika hiç açılmamalı.
2-Un elenmeli ve kabartma tozu ile birlikte ya da en son konmalı.
3- Isı ve süre fırına göre değişmekle birlikte mini fırınlarda ısı daha düşük (150 derece)tutulmalı.
4 Ağustos 2011 Perşembe
ELMALI SEPETLER
Malzeme:
125 gr.margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
aldığı kadar un
İç malzemesi:
3 ad.elma
az şeker
tarçın
ceviz
üzerine:
pudra şekeri
Elmalar soyulur ve az şeker ile kaynatılır. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınır ve tarçın ile ceviz ilave edilir. Soğuması için bekletilir.
Diğer taraftan hamur malzemesi ile kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Merdane ile açılan hamurlardan çay bardağı ile kalıplar çıkarılır. Soğutulan elma rendesi birer tatlı kaşığı kadar kalıpların ortalarına konur. Küçük rulo hamur yapılarak üzerleri kapatılır. 150 derecedeki fırında pişirilir. Soğuduktan sonra üzerleine pudra şekeri serpilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.
Mutfakta Selva ( Kavvasolu İzgialp ) var.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)