17 Şubat 2010 Çarşamba

ŞAMŞİ



Malzeme:
500 gr.irmik
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı karbonat
mercimek büyüklüğünde damla sakızı
1/2 limon suyu
yer fıstığı

Şurubu için;
7 çay bardağı su
8 çay bardağı şeker
1/2 limon suyu

Şurup için su ve şeker tencereye konur. Şurup kıvamına gelince limon suyu ilave edilerek 1-2 taşım kaynatılır ve ocaktan alınır.
Karbonat limon suyunda eritilir. Damla sakızı erimesi için ilave edilir. Bir kap içerisinde su, şeker ve yoğurt karıştırılır. Damla sakızlı ve karbonatlı limon suyu ilave edilir.irmik eklenip karıştırılır.
Cam fırın tepsisi fırça yardımıyla bolca yağlanır. Hazırlanan harç tepsiye dökülür.

Üzerine yer fıstığı dizilir. 200 derecedeki fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından alınan tatlı sıcakken kesilir. Ilımış olan şurup sıcak tatlının üzerine azar azar gezdirilerek iyice özümsemesi sağlanır( şurup birden dökülmemelidir). Soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet Olsun.

Ege yöresinde Şamşi adı verilen tatlı güneyde şambaba ya da şam tatlısı olarak bilinmektedir.

3 yorum:

  1. şambaba tatlısını hep okul önlerindeki satıcılardan alırdım bende.ne kadar güzel olurdu.ellerine saglık

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir tatlıdır.Ellerinize sağlık.Sevgi ve saygılarrrr...

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim. Sevgiler:))

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.