7 Kasım 2009 Cumartesi

GÜL BAKLAVA

Malzeme:
1 fincan sıvıyağ
1 fincan süt
1 fincan yoğurt
1 ad.yumurta
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un

Açmak için;
1 su bardağı un
200 gr.nişasta

Pişirmek için;
200 gr.tereyağı
200 gr.sıvıyağ

İç malzemesi;
150 gr. ince çekilmiş ceviz

Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hamur malzemesi ile hamur yapılır ve üzeri örtülerek 2 saat kadar dinlendirilir.

Diğer taraftan şerbet için, su şekerle bir tencereye konur ve kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyu damlatılır. Birlikte 3-4 dakika daha kaynadıktan sonra soğuması için bir tarafa bırakılır.
Dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde 44 ad.beze yapılır. Yapılan bezelerden bir adet alınır üzerine un ve nişasta serpilerek ovlava yardımıyla pelur kağıt inceliğine ulaşana kadar açılır. Açılan bezeden sağdan sola ve yukarıdan aşağıya kesilerek 4 ad.üçgen elde edilir. Geniş olan kısmına ceviz serpilir ve börek gibi kenarları bükülür. Üçgenin geniş tarafı ve karşı tarafı ortada birleşecek şekilde katlanır. Her iki taraf birbirine bakacak şekilde tekrar katlanarak dik tutulup gül şeklinde kıvrılır. Her beze aynı şekilde açılarak 22 beze 50 cm. çapında tepsiye dizilir. Diğer 22 beze de aynı şekilde hazırlanıp 2.tepsiye dizilir.
Tereyağı bir tavada eritilir. Üzerine sıvıyağ ilave edilerek yağ kızdırılır. Kızdırılan yağ tel süzgeçten geçirilir. Yağ her iki tepsinin üzerine dökülerek paylaştırılır.
180 C derecedeki fırında 30 dakika pişirilir. Fırından aldıktan sonra beklemeden bir tarafta soğumuş olan şerbet üzerine azar azar dökülür.
Soğuduktan sonra gül baklavanızın servisini yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.