1 Ocak 2010 Cuma

ŞALGAM


Malzeme:
2 kg. kırmızı havuç
3 ad.çelem (şalgam)
1 ad.hamur mayası
1 çay bardağı setik (bulgur unu)
1 çay bardağı turşu tuzu
10 lt.lik cam kavanoz
su


Setik az su ile yoğrulur. Hamur mayası ilave edilir ve birlikte yoğrulur. Üzerine önce ıslak bir bez konur ve kalın bir örtü ile örtülerek 2-3 gün bekletilir (fermantasyon sağlaması için).
Üç gün sonra çekelemler soyulup doğranır ve tuzlanarak 2-3 saat bekletilir. Havuçlar soyulup yıkanır ve uzun kesilerek 2 ye bölünür. Kavanoza yerleştirilir. Çelemler de ilave edilir. Mayalı hamura su ilave edilerek karıştırılır ve durulması için beklenir. Durulan su kavanoza boşaltılır. Kabın içerisinde kalan mayalı tortu bir tülbente alınarak bağlanır ve kavanoza konur. Kavanozun tamamı su ile doldurulur. 10-12 gün kadar bekletilir. Şalgam içilecek kıvama gelince çelem ve havuçla birlikte Bardakla servis yapılır. Arzu edilirse üzerine acı turşu suyu ilave edilir.
Tarsus'ta acılı ve acısız olarak şalgamcılarda bulunmaktadır.
Özellikle Adana kebap ile ve rakı ile birlikte içilen şalgam soğuk içilir ve içerisine buz atılmaz.
( Uzun zamandır bloguma alamadığım ama bir kenarda hazır bulunan şalgamı nihayet hazırlayabildim)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.