22 Temmuz 2009 Çarşamba

PÜREN & BERKE YAŞ PASTA


Malzeme:

Pandispanya için;
5 yumurta
1 fincan nişasta
2 fincan un
2 fincan şeker
1/2 fincan su
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz


Ara kreması:
1 fincan un
1 çorba kaşığı nişasta
1 fincan şeker
1,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı kakao

Üst kreması;
1 paket pasta kreması
1 su bardağı süt
1 paket çikolata + 1/2 fincan süt
1 çorba kaşığı çekilmiş fındık






Islamak için;
1 tatlı kaşığı muz likörü
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı toz şeker



Daha önceki yaş pastaların pandispanyası gibi yumurta ak ve sarıları ayrı kaplara konur. Yumurta sarısına şeker, su ve limon suyu ilave edilrerek oldukça kısık ateşte mikserle sürekli çırparak 5 dakika pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra limon kabuğu rendesi ilave edilir. ( Limon kabuğu rendenin ince tarafıyla rendelenmelidir). Mikser çırpıcıları temizlenir ve yumurta akına tuz ilave edilerek mikserle 5 dakika (kar beyaz olana kadar) çırpılır. Yumurta sarılarına un ve nişasta elenerek ilave edilir ve ahşap kaşıkla karıştırılır. Kar beyaz olan yumurta akı ilave edilir ve ancak karışana kadar karıştırılır. Daha fazla karıştırılmamalıdır. (Fazla karıştırıldığı takdirde hamur söner ve istenildiği gibi pandispanya elde edilemez).

Bir kaç damla sıvıyağ damlatılmış düdüklü tencere fırça yardımı ile yağ taban ve kenarlarına dağıtılır. Az un serpilir ve tabanına yağlı kağıt konur. (tencere önceden hazırlanmalı, pandispanya harcı beklememeli). Pandispanya harcı tencereye konur ve kapağı kapatılır. Üstteki delikten hava alması gerekir ve oldukça kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir. Pişen pandispanya tencere ters çevrilerek çıkarılır ve soğuması beklenir.

Diğer taraftan ara krema için, un yağ ile az kavrulur nişasta ve şeker ilave edilir. Kakao konur ve süt azar azar akıtılarak diğer yandan karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır ve mikserden geçirilir.

Soğuyan pandispanya 3 yükseklikte ince bir bıçak yardımıyla kesilir. Muz likörü, su ve şeker karıştırılarak silikon fırça yardımıyla pasta tabağına konan alt parça ıslatılır. Ara krema ile üzeri kaplanır. 2. parça pandispanya üzerine konur ve ıslatılır, krema ile kaplanır ve 3.parça pandispanya konur ıslatılır.

Pasta kreması süt ile koyulaşana kadar mikserle çırpılır. Pastanın üzeri ve kenarları krema ile iyice kapatılır ve pasta buzdolabına konur.

Çikolata bir kabın içerisine konarak eritilir, süt ilave edilir. Pastanın üzerine aralıklarla çekilmiş fındık konur. Eriyen çikolata üzerine dökülür ve buzdolabında 1 saat kadar bekletilip servis yapılır.
Üçlü koalisyonla yaptığımız bu yaşpastaya Püren & Berke adını verdim. Tamamen onların yönlendirmesiyle yaptığımız bu yaş pasta oldukça lezzetli oldu. Denemenizi tavsiye ederim.

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.