24 Eylül 2009 Perşembe

ERİK LOKUMU



Malzeme:
5 kg.kırmızı erik
1,5 su bardağı su
3 kg.şeker
1 çorba kaşığı nişasta
pudra şekeri
ceviz

Erikler bol su ile yıkanır. Derin ve büyük bir tencereye konur ve su ilave edilerek çekirdeklerinden ayrılana kadar kaynatılır. Kaynarken üzerindeki köpükleri alınır.
Kaynatma işlemi bittikten sonra bir süzgeçten geçirilir. Bir kaşık yardımıyla sadece çekirdekler kalana kadar süzülmesi sağlanır. Süzgeçten geçirdikten sonra bez torbaya alınır ve yüksek bir yere asılır. Altına derin bir kap konur ve bir gece suyun akması için beklenir. Akan erik suyu ve torbadaki özlü erik ayrı kaplara alınır. (Erik suyu kaynatılarak erik ekşisi yapılır. Sıcak olarak şişelenir.) Torbadaki özlü erik şekerle karıştırılır ve kaynatılır. Kıvamlanınca bir süre bekletilerek yağlı kağıt üzerine yayılır ve üzeri kaşıkla düzeltilir. Kuruyana kadar bir kaç gün beklenir. Kağıttan keserek alınır ve içine ceviz konup sarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir ve servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.