23 Eylül 2009 Çarşamba

EKŞİLİ HALEP DOLMASI


Malzeme:
15 ad.kuru topak patlıcan
1 su bardağı pirinç
1/2 kg.koyun kıyması
50 gr.kıyılmış kuyrukyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
4 ad.domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
tuz-karabiber--kimyon



Ekşisi:
2 ad. limon suyu
1 çorba kaşığı kuru nane
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su

Patlıcanlar ılık suda yumuşak bir hal alana kadar ıslatılır. Pirinç yıkanır. Domatesler yıkanır ve kabukları soyularak küp doğranır. Maydanoz ayıklanıp yıkanır ve kıyılır. Pirinç, kıyma, kuyruk yağı, zeytinyağı, domates, maydanoz, karabiber, tuz, kimyon harmanlanır. Nohut ilave edilerek karıştırılır ve patlıcanlar sıkılarak doldurulur. Patlıcanlar 1 parmak boluk bırakılarak doldurulur. Boş kısmı birleştirilerek kapatılır ve birbiri ardına yağlı kağıt konmuş tenceye dizilerek üzerine toprak ağırlık konur. Üzerine 2 su bardağı su, tuz ve yağ ilave edilerek 35 dakika kaynatılır. Sarımsaklar soyularak rendelenir. Limon suyu ve kuru nane ilave edilir. Kaynamakta olan dolmalara konur. 10 dakika daha kaytılır ve üzerinden ağırlık alınır. 10-15 dakika demlendikten sonra ekşisi ile birlikte sıcak servis yapılır.
(Tarsus mutfağından)

2 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.