31 Temmuz 2009 Cuma

BEŞAMELLİ KUŞBAŞI


Malzeme:
1 kg. kuşbaşı et
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 fincan un
1 çay bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
tuz-karabiber
Kuşbaşı et yıkanır. Tuz, karabiber ve 2 su bardağı su ile düdüklü tencereye

konur. Kaynayınca köpüğü alınır ve kapağı kapatılır. 10 dakika pişirilir. Havası boşalınca tencerenin kapağı açılır ve et süzülerek suyu bir kenara bırakılır. Haşlanan kuşbaşı 30x30 ebadındaki cam fırın tepsisine yayılır. Un yağile pembeleşene kadar kavrulur. Süt azar azar akıtılırark bir yandan karıştırılır. Kuşbaşı etin haşlandığı sudan 1 su bardağı kadar üzerine konur ve karıştırılr. Boza kıvamından daha koyu bir kıvama gelene kadar pişirilir. 2-3 dakika mikserden geçirilerek etlerin üzerini kaplayacak şekilde gezdirilir. Kaşarın yarısı üzerine serpilir. 200 C derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından alınır (fırın söndürülür)kalan kaşar üzerine serpilir. Fırının sıcaklığı ile kaşar eriyene kadar bekletilip fırından alınıp sıcak servis yapılır.

30 Temmuz 2009 Perşembe

MISIRLI KORNİŞON SALATASI

Malzeme:
7-8 ad.kornişon
2 çorba kaşığı mısır konservesi
1 ad.kapya biber
zeytinyağı

Kornişonlar uzun kesilir ve salata tabağına dizilir. Üzerine mısır ve küçük doğranmış kırmızı biber konur. Zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır.

29 Temmuz 2009 Çarşamba

ETLİ BEZELYE






Malzeme:

1 kg.bezelye

250 gr.kuşbaşı et

1 ad.patates

1 ad.havuç

2 ad.domates

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı domate salçası

tuz-karabiber-kimyon




Kuşbaşı et 1 çay bardağı su, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilerek suyu çekilene kadar pişirilir. Domates küp doğranır ve salça sulandırılarak ilave edilir. Havuç kazılır ve halka doğranır. Patates suyulur ve küp doğranır. Suyu çekilen etlere yağ konur kavrulur ve havuç ile patates ilave edilerek ara sıra tencereyi sallamak suretiyle karıştırılır. Bezelyeler ayıklanıp yıkanır ve ilave edilir. 2-3 dakika birlikte kavrulur ve 2,5 su bardağı su ilave edilerek kısık ateşte sebzeler yumuşak bir hal alana kadar pişirilir. Arzu edilirse üzerine kuru kekik konularak sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

28 Temmuz 2009 Salı

İZMİR KUMRUSU *2






Malzeme:
5 Su bardağı un

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 yumurta

1 yumurta sarısı

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 kahve fincanı yoğurt suyu ya da ılık su
1 tatlı kaşığı tuz 2 çorba kaşığı toz şeker


Mantosu:
1 yumurta akı
1 çorba kaşığı susam ve çörekotu


İçi için:
Peynir - domates



Derin bir kabın içerisine un elenir. Maya,tuz ve şeker eklenip karıştırlır. Daha sonra bütün yumurta ve yumurta sarısı, sıvıyağı ve yoğurt ilave edilip karıştırılır. Süt ılıtılır, ılık su ve ya yoğurt suyu azar azar ilave edilip yoğrulur yumuşak bir hamur yapılır. Yaklaşık 4,30 saat kadar mayalanması için üzeri örtülüp ılık bir yerde bekletilir.

Hamur iki kat kabarınca 10 eşit parçaya bölünüp kumru şekli verilir ve yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. Fırın tepsisinde 35 dakika bekletilir (fırını yakmadan fırının içinde bekletilebilir). 35 dakika sonra üzerine yumurta akı sürülür susam ve çörekotu konur bir bıçak yardımıyla üzerine 3-4 çizik atılır. 180 derecelik fırına koyarak 30-35 dakika pişirilir. Fırından aldıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sandviç gibi kesilerek içerisine peynir ve domates koyup servis yapılır. AFİYET OLSUN

27 Temmuz 2009 Pazartesi

PÜREN YAŞ PASTA



Malzeme:
Pandispanya için;
5 yumurta
2 fincan un
1 fincan nişasta
2 fincan şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1 limon rendesi
1/2 fincan su
1 tatlı kaşığı limon suyu


Kreması;
2 paket pasta kreması
1 kase çilek
kırmızı şeker boyası


Islamak için;
1 tatlı kaşığı meyve likörü
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı toz şeker


Diğer yaş pasta pandispanyaları gibi pandispanya hazırlanır.

Yumurta sarı ve akları ayrı kaplara konur. Sarlarına su, şeker ve limon suyu konur oldukça az ısıdaki ocakta mikserle çırpılarak 4-5 dakika kadar pişirilir, bir kenara bırakılır.

Mikser çırpıcıları temizlenir. Yumurta aklarına tuz konur ve kar beyaz olana kadar mikserle çırpılır.

Yumurta sarılarına, ince rendelenmiş limon kabuğu konur, un ve nişasta elenir. Ahşap kaşıkla karıştırılır. Üzerine kar beyaz yumurta akı konur ve ancak karışana kadar ahşap kaşıkla karıştırılır.

Fırça yardımıyla yağlanan, un serpilen ve yağlı kağıt konan düdüklü tencereye ( pasta kalıbında fırında da pişirilebilir) konur. Kapağı kapatılarak oldukça kısık ateşte 1 saat pişirilir. Piştikten sonra tencereden çıkarılır ve soğuduktan sonra 3 eşit kalınlıkta kesilir.

Pasta kreması süt ile hazırlanır. Pandispanya, pasta tabağına alınarak likör, su ve şeker karışımı silikon fırça yardımıyla ıslatılır. Pasta kreması ile kaplanır çilekler dizilir. 2. kat konur ıslatılır krema kaplanır ve çilek dizilir. 3.kat konur ıslatılır kenarları ve üzerine krema sürülür. Çileklerle süslenir. Kremanın bir kısmına şeker boyası konur ve krema torbasıyla şekiller verilir. Buzdolabında 1 saat bekletilerek servis yapılır.

Bu pastayı kuzucum Püren benim tarifimle yaptı. Fotoğraflayıp bloga ekledik.

26 Temmuz 2009 Pazar

LOR TATLISI



Malzeme:

1/2 kg.tuzsuz lor
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
üzerine:
süt kaymağı
çekilmiş fındık
Hamur malzemesi ile hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlanarak yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. 175 C derecedeki fırında pembeleşene kadar pişirilir.
Kurabiyeler pişerken su ve şeker 2-3 dakika kaynatılır limon suyu ilave edilir ve ocaktan alınır. Kurabiye ılıdıktan sonra ılık olan şerbet üzerine gezdirilerek dökülür. Şerbeti çektikten sonra kaymak ve çekilmiş fındık ile süslenip soğuk servis yapılır.
Ayvalık tatlısıdır

MISIR HAŞLAMA

Malzeme:
5 ad. mısır
2 lt.su

Mısırların kabukları soyulup yıkanır. Düdüklü tencereye konur üzerine su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika pişirilir. Ilıdıktan sonra mısırlar alınarak tuzlanır ve sıcak servis yapılır.

25 Temmuz 2009 Cumartesi

MERCİMEK FIRINSIZ


Malzeme:
1 kahve fincanı yeşil mercimek
1/2 ad.tavuk göğüs
2 çorba kaşığı mısır konservesi
4 ad.kornişon
1 ad.domates
5-6 ad.yeşil zeytin
3 ad.yeşil soğan
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1/2 ad.kapya biber
1 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı Okyay Tahin
1/2 limon suyu
tuz
Tavuk kuşbaşı doğranır, yıkanıp haşlanır. Mercimek yumuşak bir hal alana kadar haşlanır. Kapya biber küçük kuşbaşı doğranır. Dereotu, maydanoz, yeşil soğan ayıklanıp yıkanır ve ince kıyılır. Zeytinler ve kornişonlar ince doğranır. Haşlanan mercimek süzülür ve bir tabağa alınır. Üzerine şeker ve haşlanan tavuk ilave edilir. Mısır, biber, kornişon,zeytin,maydanoz, dereotu ve soğan ilave edilerek tuz ekilir ve harmanlanır. Salata tabağına alınır. üzerine yağ gezdirilir. Tahin az su ve limon suyu ile sulandırılarak üzerine gezdirilir ve servis yapılır.

24 Temmuz 2009 Cuma

KARNIYARIK


Malzeme:
14 ad. patlıcan
250 gr.kıyma
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
2 ad.domates
2 yeşil biber
tuz-karabiber-kimyon
kızartma yağı
1 çay bardağı sıcak su

Patlıcanların yeşil kısımları çıkarılır, alacalı soyulur ve yıkanır. Kızartma yağı kızdırılır ve patlıcanların her iki tarafı kızartılır. Kızarab patlıcanlar cam tepsiye dizilir. Diğer taraftan kıyma az su ile ocağa konur. Tuz, kimyon ve karabiber ilave edilir. Suyunu çektikten sonra, az sulandırılmış domates salçası, küp doğranmış soğan ve zeytinyağı ilave edilip kavrulur ve ocaktan alınır.
Patlıcanların ortası yarılır. Kavrulan kıyma patlıcanların içerisine paylaştırılır. Domates soyularak dilimlenir, yeşil biberler uzun doğranır ve kıymaların üzeri kapatılır. 1 çay bardağı sıcak su konur ve 200 C derecedeki fırında domatesler kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

23 Temmuz 2009 Perşembe

MUSAKKA


Malzeme:
5 ad. kabak
250 gr. kıyma
1 ad.kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 ad.yeşil biber
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz-karabiber-kimyon
kızartma yağı
Kabaklar kazılarak yıkanır. Halka şeklinde dilimlenir ve tuzlanır. Kızartma yağı kızdırılır. Kabaklar az kızartılır. Diğer taraftan kıyma az su, tuz, kimyon ve karabiber konup pişirilir. Suyunu çektikten sonra sulandırılan salçalarla yağ ilave edilir ve kavrulur. Tencerenin tabanına kızartılan kabakların yarısı yerleştirilir, üzerine kavrulan kıyma ve küçük doğranan yeşil biber konur. Kalan kabakllar da üzerine konur ve 1,5 su bardağı su ilave edilir ve yaklaşık 30 dakika kısık ateşte pişirilir. Üzerine dereotu konur ve sıcak servis yapılır.

22 Temmuz 2009 Çarşamba

PÜREN & BERKE YAŞ PASTA


Malzeme:

Pandispanya için;
5 yumurta
1 fincan nişasta
2 fincan un
2 fincan şeker
1/2 fincan su
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz


Ara kreması:
1 fincan un
1 çorba kaşığı nişasta
1 fincan şeker
1,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı kakao

Üst kreması;
1 paket pasta kreması
1 su bardağı süt
1 paket çikolata + 1/2 fincan süt
1 çorba kaşığı çekilmiş fındık






Islamak için;
1 tatlı kaşığı muz likörü
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı toz şeker



Daha önceki yaş pastaların pandispanyası gibi yumurta ak ve sarıları ayrı kaplara konur. Yumurta sarısına şeker, su ve limon suyu ilave edilrerek oldukça kısık ateşte mikserle sürekli çırparak 5 dakika pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra limon kabuğu rendesi ilave edilir. ( Limon kabuğu rendenin ince tarafıyla rendelenmelidir). Mikser çırpıcıları temizlenir ve yumurta akına tuz ilave edilerek mikserle 5 dakika (kar beyaz olana kadar) çırpılır. Yumurta sarılarına un ve nişasta elenerek ilave edilir ve ahşap kaşıkla karıştırılır. Kar beyaz olan yumurta akı ilave edilir ve ancak karışana kadar karıştırılır. Daha fazla karıştırılmamalıdır. (Fazla karıştırıldığı takdirde hamur söner ve istenildiği gibi pandispanya elde edilemez).

Bir kaç damla sıvıyağ damlatılmış düdüklü tencere fırça yardımı ile yağ taban ve kenarlarına dağıtılır. Az un serpilir ve tabanına yağlı kağıt konur. (tencere önceden hazırlanmalı, pandispanya harcı beklememeli). Pandispanya harcı tencereye konur ve kapağı kapatılır. Üstteki delikten hava alması gerekir ve oldukça kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir. Pişen pandispanya tencere ters çevrilerek çıkarılır ve soğuması beklenir.

Diğer taraftan ara krema için, un yağ ile az kavrulur nişasta ve şeker ilave edilir. Kakao konur ve süt azar azar akıtılarak diğer yandan karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır ve mikserden geçirilir.

Soğuyan pandispanya 3 yükseklikte ince bir bıçak yardımıyla kesilir. Muz likörü, su ve şeker karıştırılarak silikon fırça yardımıyla pasta tabağına konan alt parça ıslatılır. Ara krema ile üzeri kaplanır. 2. parça pandispanya üzerine konur ve ıslatılır, krema ile kaplanır ve 3.parça pandispanya konur ıslatılır.

Pasta kreması süt ile koyulaşana kadar mikserle çırpılır. Pastanın üzeri ve kenarları krema ile iyice kapatılır ve pasta buzdolabına konur.

Çikolata bir kabın içerisine konarak eritilir, süt ilave edilir. Pastanın üzerine aralıklarla çekilmiş fındık konur. Eriyen çikolata üzerine dökülür ve buzdolabında 1 saat kadar bekletilip servis yapılır.
Üçlü koalisyonla yaptığımız bu yaşpastaya Püren & Berke adını verdim. Tamamen onların yönlendirmesiyle yaptığımız bu yaş pasta oldukça lezzetli oldu. Denemenizi tavsiye ederim.

21 Temmuz 2009 Salı

MAHLUTA ÇORBASI


Malzeme:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 ad.patates
1 ad.kuru soğan
1 ad.havuç
2 lt.su
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz
Üzeri için;
2 çorba kaşığı yağ
1 ad.kuru soğan
Mercimek yıkanıp 1 saat kadar ıslatılır. Soğan, patates ve havuç soyulup doğranır. Düdüklü tencereye tuz ve su ilave edip mercimek,patates, kimyon, soğan ve havuç konur. Düdüklüdeki su kaynayınca üzerindeki köpük alınır ve kapağı kapatılır. 5 dakika sonra ocaktan alınır. Düdüklü tencerenin havası boşaldıktan sonra kapağı açılır. Ilıması beklenir. Ilıdıktan sonra blenderden geçirilir. Tekrar ocağa alınarak 1-2 taşım kaynatılır. Diğer taraftan küp doğranan soğan yağda pembeleşene kadar kavrulup çorbanın üzerine gezdirilir ve sıcak servis yapılır.

20 Temmuz 2009 Pazartesi

TOST


Malzeme: 4 dilim ekmek 2 dilim kaşar 1 yeşil biber 1 domates tereyağı


Ekmeklerin iç kısmına tereyağı sürülür. Kaşar, ince dilimlenen domates ve biber ilave edilir. Diğer ekmek dilimi üzerine kapatılır. Tost makinesine konur üzerine tereyağı sürülür ve kızarana kadar tost makinesinde bekletilir. Sıcak servis yapılır.


19 Temmuz 2009 Pazar

KEKİK SALATASI


Malzeme:
1 demet yeşil kekik
1 ad.domates
1 çorba kaşığı nar ekşisi
4-5 ad. ceviz
kırmızı pul biber
zeytinyağı-tuz

Kekik yaprakları ayıklanıp yıkanır. Salata tabağına alınır. Üzerine tuz, nar ekşisi ve kırmızı biber konup harmanlanır. Ceviz içi ile süslenip üzerine yağ gezdirilir ve servise sunulur.

Antakya yöresi salatasıdır.

18 Temmuz 2009 Cumartesi

PEYNİRLİ SANDVİÇLER



Malzeme:
5 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 ad.yumurta
1 ad.yumurta akı
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Mantosu:
1 yumurta sarısı
beyaz susam

İç malzemesi
dereotlu peynir
domates
Süt ılıtılıp maya eritilir. 1o dakika bekletilir. Yoğurt, sıvıyağ, yumurta, şeker ve tuz karıştırılır. Mayalı süt ilave edilir. Un azar azar konup yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri kapatılarak hamur iki kat olup mayası gelene kadar ılık bir yerde bekletilir. (hamurdan bir çay kaşığı alıp, bardak içerisindeki oda sıcaklığında suyun içerisine konur. Hamurun suyun üstüne çıkmasıyla hamurun mayası gelmiş olur)
Mayası gelen hamur açılacak yere az un serpilir ve 12 beze yapılır. Bezeler oarta kısmı kalın ve kenarları inceltilerek 20 cm. uzunluğunda hazırlanarak yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. 15 dakika ılık yerde bekletilir. 15 dakika sonra silikon fırça yardımıyla üzerine yumurta sarısı sürülür ve beyaz susam serpilir. 175 C derecedeki fırında yaklaşık 30 dakika (üzeri pembeleşene kadar) pişirilir. Fırından alıp soğuduktan sonra bir tarafı kapalı kalacak şekilde enine ortadan ince bir bıçakla kesilir. Arasına dilimlenen otlu peynir, domates konur (Arzu edilirse yeşil biber de dilimlenebilir.) ve servis yapılır.

Çay servislerinizde veya sabah kahvaltılarınızda, seyahate çıkarken yapacağınız bir sandviç ekmeğidir.

17 Temmuz 2009 Cuma

MEYVE SALATASI


Malzeme:
2 ad.kayısı
1 ad.muz
4-5 ad.kiraz
1 ad.elma
1 ad. kuru incir
2 ad.kuru kayısı
3-4 ad.ceviz
1 çorba kaşığı bal
Meyveler yıkanır ve salata tabağına ince dilimlenir. Kirazların çekirdekleri ayıklanır. Kuru incir ve kuru kayısı yıkanır ve dilimlenir. Tüm malzeme harmanlanır ve üzerine bal gezdirilir. Cevizler serpilir ve servis yapılır.

16 Temmuz 2009 Perşembe

ÜZÜMLÜ KURABİYE



Malzeme:
3 su bardağı un
250 gr.margarin
3 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yumurta akı
1 çay fincanı kuru kara üzüm
2 çorba kaşığı kakao

Üzümler ortadan kesilerek çekirdekleri çıkarılır ve yıkanır. Süzgeçte süzülür ve kağıt havlu üzerinde kurulanır.
Oda sıcaklığındaki margarin ve şeker karıştırılır. Yumurta akı ve elenmiş un ile kabartma tozu koyarak sıkı bir hamur yapılır. Kuruyan üzümler ilave edilerek yoğrulur. Hamurun yarısı ayrılır ve kakao ilave edilerek yoğrulur. Sade ve kakaolu hamurların üzeri yağlı kağıt ile örtülerek (yeterli ise margarin kağıdı ile örtülebilir) 15 dakika oda sıcaklığında hamur dinlendirilir. Daha sonra avuç içine ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve kenarları ince orta kısmı kalın olmak üzere 10 cm. kadar uzatılır ve ay şekli verilir. Yağlı kağıt konan fırın tepsisine dizilir. 180 C derecedeki fırında 12 dakika pişirilir. Fırından alınır soğuduktan sonra servis yapılır.

15 Temmuz 2009 Çarşamba

TUZLU ÜÇGENLER








Malzeme:

1,5 su bardağı un

1,5 su bardağı kaşar rendesi

125 gr.tereyağı ya da margarin

1 yumurta

1çay kaşığı tuzlular için toz maya

1 çay kaşığı tuz



Mantosu:

1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı çörekotu



hamuru açmak için:

1 çay bardağı un



Oda sıcaklığında yağ ile yumurta 5 dakika kadar çırpılır. Kaşart rendesi ilave edilerek birlikte yoğrulur. Un elenir ve tuz ilave edilerek sıkı bir hamur yapılır. Üzeri yağlı kağıt ile kapatılarak buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir.


Hamur açılacak yere az un serpilir. Oklava ya da merdane yardımıyla 1/2 cm. kalınlığında hamur açılır. Üçgen bisküvi kalıbı yardımı ile şekiller çıkarılır. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. Üzerine silikon fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülerek çörekotu serpilir. Önceden ısıtılan 180 C derecedeki fırında 20-25 dakika kadar (üzeri kızarana kadar) pişirilir. 5 çaylarında ılık veya soğuk olarak servis yapılabilir.








14 Temmuz 2009 Salı

MEYVE SALATASI



Malzeme:
1 ad.muz
1 dilim kavun
1 dilim karpuz
6-7 ad.kiraz
6-7 ad.ceviz
Krem şanti

Meyveler ince dilimlenir. Kirazları çekirdekleri ayıklanır. Servis kaselerine meyveler konur. Krem şanti hazırlanır ve meyvelerin üzerine 1 yemek kaşığı konur. Ceviz ve kiraz ilave edilerek servis yapılır.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

ROKA SALATASI


Malzeme:
1 demet roka
5-6 ad. çeri domates
2 diş sarımsak
1 fincan üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
Roka ayıklanıp yıkanır ve sirkeden 1 çorba kaşığı alınarak sirkeli suda 10 dakika kadar bekletilir. Daha sonra süzgece alınarak süzülür. Salata tabağına doğranır. üzerine sarımsaklar ince doğranır. Çeri domatesler yıkanıp üzerine yerleştirilir. Tuz ekilir kalan sirke üzerine gezdirilir. Zeytinyağı ilave edilerek servis yapılır.

12 Temmuz 2009 Pazar

SANDVİÇ EKMEĞİ



















Malzeme:

5 su bardağı su

4/3 su bardağı süt

1 çorba kaşığı kuru maya

1/2 su bardağı sıvıyağ

1 yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker



Mantosu:

1 yumurta sarısı

küncü


Açmak için:

1 çay bardağı un



Süt ılıtılarak maya süt ile eritilir. 10 dakika bekletilir. Sıvıyağ, yumurta şeker ve tuz karıştıtılır. Mayalı süt ilave edilir. Un elenir ve yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayası gelene kadar bekletilir. Bir bardağın içerisine su koyup 1 çay kaşığı hamur ilave edilir. Hamur suyun yüzüne çıktığında mayası gelmiş demektir.





Mayası gelen hamur kaşık yardımıyla alınarak avuç içi ve hamur yapılan yer az unlanır. Avuç içinde yuvarlanan hamur orta kısmı kalın ve kenarları ince olmak suretiyle uzatılarak şekil verilir. Şekil verilen her hamur yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. 10-12 kadar ekmek yapılmalıdır. Fırını yakmadan 15 dakika fırında bekletilir.

Daha sonra fırından alarak fırın 180 C derecede yakılır. Her hamurun üzerine silikon fırça ile yumurta sarısı sürülür ve küncü serpilerek fırına sürülür. Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra servis tabağına alınır. Ilık ve soğu olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

11 Temmuz 2009 Cumartesi

ÇÖKELEK SALATASI


Malzeme:
1 ad. Antakya çökeleği
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
2 ad. taze soğan
1 ad.domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Çökelek çatal yardımıyla ezilir. Soğanlar ayıklanır yıkanır ve ince doğranır. Domates yıkanır soyulur suyu sıkılarak ince doğranır. Maydanoz ve nane ayıklanıp yıkanır ve kıyılır. Tüm malzeme çökelek ila karıştırılır. Salata tabağına alınır ve üzerine zeytinyağı gezdirilerek servise sunulur.
Sabah kahvaltılarında , 5 çaylarında sandviç ekmeği ile birlikte sunacağınız lezzetli bir salatadır.

10 Temmuz 2009 Cuma

ÇESTER

Malzeme:
2,5 su bardağı un (275 gr)
3 su bardağı kaşar (250 gr)
250 gr.tereyağı ya da margarin
1 yumurta


Açmak için:
1 çay bardağı un


Mantosu:
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı çörekotu
1 çorba kaşığı beyaz susam
1 çorba kaşığı küncü


Oda sıcaklığındaki tereyağına yumurta ilave edilir ve 5 dakika kadar çatal yardımıyla karıştırılır. Kaşar ince rendelenerek yumurtalı tereyağına ileve edilir ve 5 dakika daha karıştırılır. Daha sonra buna elenmiş un azar azar konularak hamur yapılır. Sıkı bir hamur elde edilir ve üzerine yağlı kağıt koyarak 1 saat buzdolabında bekletilir.

1 saat sonra hamur açılacak yere un serpilir ve hamur merdane yardımıyla 1/2 cm.kalınlığında açılır. Bir fincan yardımıyla hamurdan yuvarlak parçalar elde edilir. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir.
Silikon fırça yardımıyla üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve çörekotu,susam ve küncü serpilerek önceden ısıtılmış 175 C derecedeki fırında 20-25 dakika (üzeri pembeleşene kadar) pişirilir.
Fırından aldıktan sonra ılıtılır ve servis tabağına alınır. Ilık ve soğuk olarak servise sunabilirsiniz.

9 Temmuz 2009 Perşembe

MİSKET KURABİYE

Malzeme:
250 gr.margarin
3 su bardağı un
3 çorba kaşığı toz şeker
1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı kakao
1 fiske tuz

Oda sıcaklığındaki yağ ile şeker çatal ile ezilerek karıştırılır. Yumurta akı ilave edilir karıştırılır. Un elenir. Una kabartma tozu ve tuz konur. Yağlı şeker ile karıştırılıp sıkı bir hamur yapılır ve oda sıcaklığında 20 dakika bekletilir.
Misket büyüklüğünde yuvarlanıp yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir ve 180 C derecedeki fırıda 10- 15 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır

8 Temmuz 2009 Çarşamba

YUMURTALI PATATES



Malzeme:
6 ad.patates
6 ad.yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz-karabiber
1 su bardağı kızartmalık sıvıyağ

Patatesler soyularak jülyen doğranır ve suyun içerisine konur.
Patateslerden bir miktar alınarak süzgece konur
Suyu süzüldükten sonra bir havlu içerisine alınır ve tuzlanır.
Kızartma tenceresine sıvıyağ konur ve kızdırılır. Tuzlanan patatesler yağa atılır ve kızartılır. Tenceredeki patatesler kızarırken sudan bir miktar patates süzgece alınır ve havlu üzerinde tuzlanır. Bir tavaya tereyağı konur ve eritilir

Tencerede kızaran patatesler tavaya alınır.
Pataeslerin kızartma işlemi bittikten sonra derin bir kaseye yumurtalar kırılır ve tuz ilave ederek çırpılır. Tava kısık ateşe konur ve yumurtalar üzerine akıtılır. Ahşap kaşıkla ara sıra karıştırılır. Karabiber ilave edilir. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.

7 Temmuz 2009 Salı

ÇİLEK REÇELİ


Malzeme:
2 kg.çilek
2 kg.şeker
4 ad.mercimek büyüklüğünde limon tuzu

Çilekler ayıklanıp yıkanır ve süzgece koyarak suyunun süzülmesi sağlanır. Akşamdan şekere yatırılır. Sabah tencereye alınarak limon tuzu eklenir ve 5 dakika kaynatılır üzerindeki köpük gevgir ile alınır. Ocaktan alınarak üzerine tül şemsiye koyarak kıvamı gelene kadar 4-5 gün kadar güneşlendirilir. Kıvamı geldikten sonra kavanozlara konur ve kahvaltılarda, pasta, tart, turta ve kreplerde kullanabilirsiniz.


6 Temmuz 2009 Pazartesi

HAVUÇLU ZENCEFİL ÇORBASI

Malzeme:
1 ad.havuç
1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
tuz-karabiber
maydanoz
5 su bardağı et suyu

Havuç kazıldıktan sonra yıkanarak kalın rendelenir. Zencefil ince rendelenir. Un yağ ile kavrulur, rendelenen havuç ilave edilir ve birlikte kavrulur. Zencefil ilave edilir. Etsuyu eklenerek 10 dakika kaynatılır tuz ve karabiber ilave edilir. 10 dakika daha kaynatılır. Ocaktan aldıktan sonra üzerine kıyılmış maydanoz konur ve sıcak servis yapılır.

5 Temmuz 2009 Pazar

ZENCEFİLLİ TAVUKLU MAKARNA


Malzeme:
1 paket fiyonk makarna
1 ad.tavuk göğsü
1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil
1/2 demet maydanoz
Makarnayı haşlamak için:
1 çay bardağı süt
6 su bardağı su
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz
Tavuğu ıslamak için;
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı sirke
su-tuz
Tavuğu haşlamak için;
3 su bardağı su
1 ad.kuru soğan
tuz
Tavuk göğsü yıkanır. Bir kabın içerisine un su , sirke ve tuz konur. Tavuk 30 dakika kadar bu karışımın içersinde bekletilir.
Diğer taraftan tencereye su, süt, yağ ve tuz konur, kaynatılır. Kaynadıktan sonra fiyonk makarna içerisine konur ve ara sıra karıştırmak suretiyle haşlanır. İstenen dirilikte haşlanan makarna daha sonra bir süzgece alınır ve üzerine soğuk su gezdirilerek süzgeçte bırakılır.
Tavuk göğsü unlu sudan alınarak yıkanır ve 3 su bardağı su, soyulmuş 4'e bölünmüş soğan ve tuz ilave edilerek haşlanır. Tavuk haşlandıktan sonra sudan alınır ve ılıması beklenir. Ilıdıktan sonra didilir.
Tencereye yağ konur, rendelenen zencefil ilave edilir ve makarnanın üzerine bir bardak kadar soğuk su gezdirilerek birbine yapışan makarnaların ayrılması sağlanır ve zencefilli yağa ilave edilir birlikta az kavrulur. Üzerine didilmiş tavuk ve kıyılmış maydanoz serpilerek sıcak srvis yapılır.

4 Temmuz 2009 Cumartesi

SADE EKMEK


Malzeme:
500 gr.un
2 çay bardağı su
1 çay bardağı soğuk su
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Ekmek pişirme makinesinin kazanına oda sıcaklığındaki ve soğuk su konur. Üzerine sıvıyağ, şeker, tuz ilave edilir. Un elenir ve eklenir. Unun üzerine maya konur. Kazan makineye yerleştirilir. Program, renk ve ağırlık seçimi yapıldıktan sonra ekmeğin pişmesi için makine çalıştırılır. Yaklaşık pişme süresi 3 saattir.Ekmek piştikten 15 dakika sonra makineden alınır ters çevrilerek kazandan çıkarılır. Ekmek parmaklı ekmek tabağına alınır. Karıştırma bıçağı ekmeğin içerisinde kalmış ise bıçağı çıkarıcı yardımıyla çıkarılır.

Ekmek soğuduktan sonra elektrikli bıçak yardımıyla kesip servis yapabilirsiniz.





3 Temmuz 2009 Cuma

KİRAZ REÇELİ

Malzeme:
1 kg.kiraz
900 gr.şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 su bardağı su

Kirazların sapları çıkarılır. çekirdek çıkarıcı ile çekirdekleri ayıklanır ve akşamdan şekere yatırılır.





Sabah tencereye alınarak üzerine su konur ve kıvamı gelene kadar kaynatılır. Köpükleri delikli kepçe yardımıyla alınır.


Limon suyu ilave edilir ve 2-3 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Üzerine tül şemsiye konur ve 1 gün güneşte bırakılır. Kavanozlara doldurulup kaldırılır.


Sabah kahvaltılarında pastalarda tart ve turtalarda kullanabilirsiniz.