29 Ekim 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KOHLRABİ (ALABAŞ)


Malzeme:
2 ad.kohlrabi (alabaş)
1 ad.kuru soğan
1 ad.havuç
1 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı kuru dereotu
3 su bardağı su
tuz
Alabaşlar soyulup yıkanır ve küp doğranır. Havuç kazılıp küçük doğranır. Soğan küp doğranır ve yağda kavrulur. Un ilave edilir ve 1-2 dakika birlikte kavrulur. Havuçlar ilave edilip birlikte çevrilir. Daha sonra alabaşlar eklenip kavurmaya devam edilir.
Kavurduktan sonra üzerine su, şeker ve tuz ilave edilir. Alabaşlar yumuşak bir hal alana kadar pişirilir. Tencerede soğuması beklenir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır ve üzerine dereotu serpilir. Soğuk olarak servis yapılır. Afiyet Olsun.
Kohlrabi : Türkçe adı :Alabaş
Amerika ve Avrupa'nın bazı yerlerinde yetiştirilen alabaş Belçika, İngiltere, Almanya ve Hollanda'da çokça tüketiliyor.
Turpgillerden ve yer lahanası ve şalgama benzeyen iki ayrı renkte yumrumsu bir bitkidir. Yumru kısmından yemek yapıldığı gibi çiğ olarak salatalarda tüketilebilir. Ayrıca yaprakları da sarma ve çiğ olarak salatalarda kullanılır. Yaprak ve yumrusu etlerin yanında garnitür olarak da sunulabilir.
İçerdiği mineral ve vitaminler açısından zengin olduğu için kansızlığa, kalp hastalıklarına, akciğer kanserine karşı savaşçı yapıya sahip bir bitkidir. Felç geçirme riskini azaltıp, göz, böbrek, sinirsel hastalıklar, yüksek tansiyon gibi hastalıkları tedavi edici özelliği vardır.
Suyu sıkılıp içildiğinde ses kısıklığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük ve bronşit için de faydası vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.