26 Ağustos 2009 Çarşamba

KABAK DOLMASI



Malzeme:
1 kg.kabak
250 gr.kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı haşlanmış nohut
2 ad.domates
1 demet dereotu
1/2 maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz-karabiber- kimyon

Terbiye için;
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuru nane
1 limon suyu
tuz-su

Kabaklar kazılır ortadan ikiye bölünür ve kabakların oyulacağı kısım tuzlanarak 1-2 dakika bırakılır. Kabaklar oyacak ile oyulur. Kabakların içinden alınan ilk kabak içi kapak olarak ayrılır. (Diğer içi de haşlayarak kabak borani yapabilirsiniz).

Diğer taraftan pirinç yıkanıp süzgece konur. Domatesler soyulup küp doğranır ve suyu sıkılır. Maydanoz ve dereotu ayıklanıp yıkanır ve kıyılır. Kıyma ve pirinç karıştırılır. Domates, maydanoz, dereotunun yarısı, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilir, yağ eklenir ve karıştırılır.
Haşlanmış nohut konur karıştırılır ve kabaklar bir parmak boşluk bırakmak suretiyle doldurulur. Kabaklar sağ ele alıp sol elin avucuna, kabakların alt kısmı 2-3 kez vurularak iç harcın kabağın içine yerleşmesi sağlanmalıdır. Kabak içlerinden ayrılan kapaklar bel kısmımdan kesilir. Doldurulan kabaklar bu kapaklarla kapatılır ve derince bir tencereye dik oturtularak dizilir. (Tencerenin tabanına yağlı kağıt konulmalıdır). Tencerenin kenarından kabakların yarı yüksekliğini geçecek kadar su ve yağ eklenir. Su kaynadıktan 35 dakika sonra sarımsaklar ayıklanıp rendelenir. Limon suyu, kuru nane ve sarımlaklar ilave edilerek 10 dakika daha kaynatılır. Ocaktan aldıktan 7-8 dakika sonra tenceredeki su boşaltılır. Dolmalar servis tabağına alınarak üzerine dereotu konup servis yapılır. Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.