25 Ağustos 2009 Salı

SALÇA SOSLU HALEP DOLMASI


Malzeme:
20 ad. kurutulmuş topak patlıcan
250 gr. yağlı koyun kıyması
20 tatlı kaşığı pirinç
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
6-7 ad. domates
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası tuz - karabiber- kimyon


Terbiyesi için;

3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kuru nane
1 limon suyu

Salça sosu için;
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz


Patlıcanlar ılık su ile ıslatılır yumuşadıktan sonra yıkanıp sıkılır. Diğer taraftan pirinç yıkanır. Kıyma, karabiber,tuz,kimyon ve salça ilave edilip karıştırılır. Domates soyularak küp doğranır ve suyu sıkılıp ilave edilir. Maydanoz ayıklanıp yıkanır kıyılır ve pirince eklenir. Haşlanmış nohut ve yağ ilave edilrerek karıştırılır. Patlıcanlar doldurulur. Bir parmak boşluk bırakılır ve ayız kısmı birbine birleştirilir. Tencerenin tabanına yağlı kağıt konur. Patlıcanlar ağız kısmı diğer patlıcanın alt kısmının üzerine gelecek şekilde dizilir.

Salça sosu malzemesi karıştırılıp patlıcanların üzerine dökülür. Patlıcan ağırlığı konur.Kapağı kapatılır ve orta kuvvetteki ateşte 36 dakika kadar kaynatılır. Terbiyesi için sarımsaklar rendelenir. Kuru nane ve limon suyu ile birlikte tencereye konur. 10 dakika kaynattıktan sonra tencere ocaktan alınıp 7-8 dakika dinlendirilir. Salça sosuyla birlikte sıcak olarak servis yapılır.
(Tarsus mutfağından)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.