10 Ağustos 2009 Pazartesi

ŞUMUM ÇÖREĞİ (TARSUS ÇÖREĞİ)


Malzeme:
900 gr.un
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı şumum
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru aktif maya

Açmak için;
1 çorba kaşığı şumum
1 su bardağı sıvıyağ

Hamur malzemesi ile ekmek makinesinin hamur programında hamur yapılır. Mayası gelince sıvıyağ ve şumum bir kaseye konarak karıştırılır. Hamur açılacak yere şumumlu yağ sürülür ve hamurdan bir beze yapılarak yağda açılır üzerine da yağlı şumum süsrülür ve açmaya devam edilir.
Hamurun orta kısmı delinir ve kenarlara doğru kıvrılır. iki uçtan tutulup birleştirilir ve tekrar kıvrılır. Bir uç tutulur ve kendi etrafında çevrilir diğer uç birleştirilerek yağlı kağıt kaplanmış tepsiye dizilir. 12 adet çörek yaptıktan sonra üzerlerine de yağlı şumum sürülür ve 15 dakika fırını ısıtmadan içinde bekletilir. 15 dakika sonra 180 C derecedeki fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir ılık veya soğuk servis yapılır.







Şeker miktarını arttırdığınızda çöreğiniz daha yumuşak ve tatlı olacaktır. Artık tatlı olarak yapılsa da orijinali bu şekildedir. Annemin mutfağının güzel tatlarındandır.
Şumum: Safran,havlıcan, zencefil vs. bir çok baharatın karışımına verilen isimdir. Ayrıca işmum da denir. Tarsus'taki baharatçılarda bulabilirsiniz. Karışımın oranları önemlidir. Hoş kokulu bir baharattır.
Şumum çöreğine KOKULU ÇÖREK de denilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.