Malzeme:
10 ad.orta büyüklükte patates
1/2 kg.kıyma
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
2 ad.domates kabuğu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 demet dereotu
Karabiber-tuz- kimyon
kızartma yağı
Patateslerin kabukları soyulur, alt ve üst kısmı bir miktar kesilerek düzleştirilir. Oyacak ile oyularak yıkanır ve süzülür (patates içlerinden düzgün parçalar kapak olarak ayrılır. Kalanlar püre yapılarak değerlendirilebilir). Patateslerin içi ve dışı karabiber ve tuz ile sıvanıp az kızartılır. Patateslere kapak olarak ayrılan içler de kızartılır.Patatesleri kızartma işlemi bittikten sonra kıymaya 1 fincan su, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilip pişirilir. Bir tavanın içerisine yağ konur ve dolma fıstığı pembeleşene kadar kızartılıp pişmiş olan kıymaya ilave edilir ve karıştırılır. Tatlı kaşığı yardımıyla patateslerin içerisine kıyma doldurulur. Herbir kapağın kenarına domates kabuğu sarılarak patatesle kapatılır ve tencereye dik olarak yerleştirilir. Salçalı su hazırlanır. Patatesleri üzerini örtmeyecek şekilde su ilavesiyle salçalı su ile birlikte tencereye konur. (Arzu edilirse tuz ve az yağ ilave edilebilir). Patatesler pişmiş bir hal alana kadar kısık ateşte pişirilir. Suyu ara sıra kontrol edilmelidir azaldığı takdirde üzerine sıcak su ilave edilir.
Piştikten sonra 10 dakika demlendirilip tabaklara salçalı sos ile birlikte alınıp üzerine yıkanmış ve kıyılmış dereotu ile sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.