12 Mayıs 2009 Salı

ANALI KIZLI (YOĞURTLU)


Malzeme:
iç malzemesi:
250 gr.kıyma
1 çay bardağı su
3 ad.kuru soğan
50 gr.margarin
ceviz içi
karabiber-kırmızı pul biber
tuz-kimyon
1/2 demet maydanoz

Köfte malzemesi:
300 gr. çiğ köftelik bulgur
250 gr. dana kıyma
( 2 kez kıyılır)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağı un
tuz-kimyon
1 kase su

Çorbası için;
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
kırmızı toz biber
toz kekik-tuz

Soğan küp doğranarak tuzlanıp bekletilir. Kıymaya su ve tuz ilave edilir, ocağa konur. Suyunu çekince yağ eklenir. Soğanlar bol su ile yıkanır, suyu süzülür ve kıymaya ilave edilir. Soğan şeffaflaşıncaya kadar kıyma ile birlikte kavrulur. Ocaktan aldıktan sonra üzerine kimyon,kırmızı pul biber, karabiber ve kıyılmış maydanoz ilave edilir. Kıyma 1 gün buzdolabında bekletilir.
Bulgur ve 2 kez kıyılmış et yoğrulur. Bir kaseye su konur ve el ıslatılarak yoğrulmaya devam edilir. Salça ve kimyon konur ve yoğurmaya devam edilir. Daha sonra un kaşk kaşık eklenip el ıslatılarak yoğrulur. Köfte kıvamını elde edince ceviz büyüklüğünde harç alınır ve içli köfte gibi açılır. İçine bir gün önce hazırlanan kıyma konur ve kapatılır yuvarlanarak şekil verilir,geniş bir kap içerisine dizilir. Kıyma bitene kadar küçük içli köfteler yapılır. Kalan harçlar misket büyüklüğünde yuvarlanır az unlanan geniş bir kap içerisine konur. Hepsi bittikten sonra misket büyüklüğündeki köfteler kabı sallamak suretiyle una bulanması sağlanır.

Diğer taraftan yoğurt, un ,tuz ve yumurta karıştırılır. Derin bir tencereye 6 su bardağı su ya da et suyu konup kaynatılır. Yoğurtlu unlu yumurta karışımı azar azar akıtılır bir yandan da karıştırılır. Yaklaşık 10 dakika karıştırılarak kaynatılır. Hazırladığımız köfteler dikkatlice içerisine konur ve köfteler pişene kadar ara sıra dikkatlice karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra üzerine kırmızı biber ve kekik ilave edilir, sıcak servis yapılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.