19 Mayıs 2009 Salı

KELEBEK PASTA


Malzeme:
Pandispanya için;
4 yumurta
2 fincan un
1 fincan buğday nişastası
2 fincan toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 limon rendesi
1/2 fincan ılık su
1 çay kaşığı tuz
Islamak için;
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı meyve likörü
Kreması için;
1 paket pasta kreması
1 su bardağı süt
hindistan cevizi
çikolata parçaları
yuvarlak renkli çkolatalı şekerler
Yumurta sarı ve akları ayrı kaplara konur. Yumurta sarılarına şeker, limon suyu ve su konur çok kısık ateşte bir yandan mikserle çırparak boza kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dakika kadar pişirilir ve bir tarafa bırakılır. Mikserin çırpıcıları iyice temizlenir. Yumurta aklarına sarı karışmamalıdır. Yumurta aklarına tuz konup mikserle bembeyaz olana kadar yaklaşık 1,5 dakika çırpılır. Yumurta akları milser çubuklarından akmamalı katı olmalıdır. Akları da çırptıktan sonra yumurta sarılarına limon rendesi, nişasta ve un elenir. Ahşap kaşıkla ancak karışana kadar karıştırılır (daha fazla karıştırılmamalıdır). Sonra yumurta sarılarına yumurta akı karıştırılır (yine fazla karıştırılmamalı) . Alt kısmı yağlanmış unlanmış ve yağlı kağıt konmuş alüminyum olan düdüklü tencereye veya yuvarlak bir fırın tepsisine konur. Düdüklü tencerede pişirilecek ise kapağı kapatılır ve oldukça kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Fırında ise 150 C derecede 30-35 dakika pişirilir.
Pandispanya pişerken hazır alınan pasta kreması üzerindeki tarife göre hazırlanarak buzdolabında bekletilir.
Likör , su ve şeker bir kase içerisinde karıştırılır.
Pandispanyamız pişip soğuduktan sonra tam orta kısmı işaretlenerek 1 cm.sağ ve 1 cm. sol tarafından kesilir. Her parça yüksekliği 3 parçaya kesilir. Elimizde 6 ad. D şeklinde ve 3 ad. I şeklinde pandispanya olmalıdır. Pasta tabağının ortasına I şeklindeki parça konur. Sağına ve soluna D parçaların düz kısımları dışa gelecek şekilde yerleştirilir. Pandispanya, silikon fırça yardımıyla likörlü su ile ıslatılır. Üzerine pasta kreması sürülür, 2. ve 3. parçalar da aynı şekilde üzerine konularak ıslatılır ve pasta kreması sürülür. Hindistan cevizi serpilir. Çikolata parçaları ve renkli çikolatalı şekerlerle süslenip 30 dakika buzdolabında bekletilir. Çay servisi ile birlikte misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Seldacım blogumda kelebek pasta görmek istediğini söylemişti. Biraz aceleye geldi Seldacım ama daha sonra tekrar dener onu da bloga eklerim.
Asker Mehmetimiz tezkere aldı 15 mayısta eve döndü. Ona hoşgeldin pastası olarak yaptım.

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.