7 Mayıs 2009 Perşembe

İKBEYBET (İÇLİ KÖFTE)


İç malzemesi:
750 gr. kıyma
250 gr. ceviz içi
100 gr.margarin
1/2 su bardağı su
1 demet maydanoz
karabiber-kimyon
tuz


Köfte malzemesi:
1 kg. çiğ köftelik bulgır
750 gr.dana kıyma (3 kez kıyılır)
2 çorba kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı un

tuz-karabiber-kimyon


Sosu:
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kırmız pul biber
1/2 demet maydanoz
1 limon suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı


Haşlamak için:
2 lt. su
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon tuzu

Soğan küp doğranıp tuzlanır ve bekletilir. Kıymaya su ilave edilip ocağa konur. Suyunu çekince yağ ilave edilir. Yağ eridikten sonra soğan bol suyla yıkanıp süzülür ve kıymaya eklenir. Soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Ocağı söndürdükten sonra kimyon, karabiber ve tuz ilave edilir . Soğuduktan sonra maydanoz yıkanıp kıyılır ve kıymaya eklenir. Cevizler iri çekilir ve kıymaya ilave edilir. Kıyma bir gün buzdolabında bekletilir.

Bulgur ve kıyma yoğrulur. Salça ,tuz, kimyon ve karabiber eklenir ve bir kaseye su konur el ıslatılarak yoğurmaya devam edilir. ( 2-3 kase kadar su kullanılır) . En son un kaşık kaşık ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir.


Kıvamı sağlanınca avuç içi kadar alınan parçalarla köfte açılır, içine bir gün önce hazırlanan kıyma ilave edilerek köfte kapatılır ve her bir köfte büyük bir tepsinin içine yerleştirilir. Bu miktarla yaklaşık 50 adet köfte yapılır.


Köfteler yapılıp bittikten sonra Derin ve genişçe bir tencereye su, tuz ve limon tuzu konur. Su kaynadıktan sonra köfteler teker teker tenceredeki kaynayan suyun içine atılır. Delikli kepçe ile ara sıra dikkatlice ve yavaşça karıştırılır. Köfteler piştikten sonra süzgece alınır. Süzgeçte süzülür.


Diğer taraftan sarımsaklar rendelenir. Limon suyu, zeytinyağı ve kırmızı biberle karıştırılır. Hepsi bir kaseye konur üzerine maydanoz kıyılır ve zeytinyağ ilave edilir. Köfteleri servis tabağına aldıktan sonra üzerine sos gezdirilir. Afiyetle yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.