16 Haziran 2009 Salı

MANTI

Malzeme:

Hamur için;
4 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Açmak için;
1/2 su bardağı un
İç malzemesi ;
200 gr.kıyma
2 ad.kuru soğan
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
tuz

Sosu için;
1 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 çorba kaşığı su

Üzeri için;
500 gr.yoğurt
3 diş sarımsak
kuru nane
sumak
kırmızı pul biber

Haşlamak için;
6 su bardağı et suyu veya sade su
tuz

Un, yumurta tuz ve ılık su ile sıkı bir hamur yapılır ve hamurun üzeri kapatılarak 30 dakika dinlendirilir. Diğer taraftan soğan içce kıyılır, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilrek kıyma ile karıştırılır.
Hamur 2 beze haline getirilir. Eğer bezeler büyük geliyorsa 4 beze yapabilirsiniz.
Hamur açılacak yere un serpilir ve beze önce elde şekillendirilreker açılır. daha sonra oklava yardımıyla 2 mm kalınlığında açılır. Hamur unlanır ve pli şekli verilir. 1,5 cm.olarak kesilir. Kesilen her parça açılarak üst üste konur ve 1,5 cm.olarak kesilir. Elde edilen küçük kare hamurların içerisine nohut büyüklüğünde kıyma konup çapraz kapatılır. Üçgen olan hamurlar yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir az unlanır ve 150 C derecedeki fırında 10 dakika kadar bekletilir. Tencerede kaynatılan etsuyunun içerisine fırından alınan mantılar atılır ve pişirilir. Mantının pişmesine yakın rendelene sarımsak ile yoğurt karıştırılır. Domates salçası sulandırılarak yağ ile birlikte suyunu çekene kadar piirilir.
Pişen mantı servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt konur. Sos gezdirilir. Sumak ;kırmızı pul biber ve kuru nane ekilerek sıcak olarak servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.