22 Haziran 2009 Pazartesi

PASKALYA ÇÖREĞİ


Malzeme:
4 su bardağı un
1 yumurta akı
1 çorba kaşığı kuru maya
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
4 çorba kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
Mantosu:
25 ad.badem içi
1 yumurta sarısı
Süt ılıtılarak maya içerisinde eritilir. Un derin bir kabın içerisine elenir. Ortası havuz gibi açılarak şeker, tuz, mahlep, yumurta akı ve sıvıyağ koyup karıştırılır. Mayalı süt unun içerisine azar azar içine akıtılarak hamur yapılır. Yapılan hamur mayası gelene kadar üzeri örtülerek ılık bir yerde 4 saat kadar bekletilir. ( Hamuru yaptıktan sonra 1 çay kaşığı kadar alıp oda sıcaklığındaki su konmuş bardağın içine atılır. Hamur suyun üstüne çıktığında hamurunuzun mayası gelmiştir.)
Bademler kaynar suda 1 dakika bırakılır ve kabuğu soyulur. Uzunlamasına ve ortadan kesilerek her badem 4 parçaya ayrılır.
Fırın 50 C derecede ısıtılıp söndürülür.
Mayası gelen hamur az un kullanılarak 12 eşit parçaya bölünür her bir parça yuvarlanıp beze haline getirilir. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine konur ve ısıtılmış, söndürülmüş fırında 15 dakika fırında bekletilir.
15 dakika sonra her bir bezeye 20 cm.uzunluğunda orta kısmı kalın kenarları ince olmak üzere şekil verilir. Şekillendirilen her üç hamur uç kısımları birleştirilerek saç örgüsü şeklinde örülür ve bittiği yerde üç uç birleştirilir.
Yaptığınız 4 adet paskalya çöreği yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine konur ve 10 dakika daha fırında bekletilir. 10 dakika sonra bademlerin uç kısımları hamura batırılarak üzerine silikon fırça ile yumurta sarısı sürülür.
Çöerkler kızarana kadar yaklaşık 30 dakika kadar 180 C derecedeki fırında pişirilir. Ilık veya soğuk servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.