30 Haziran 2009 Salı
TAVUKLU BEĞENDİ KEBABI
29 Haziran 2009 Pazartesi
HAVUÇLU-BEZELYELİ PİLAV
28 Haziran 2009 Pazar
KEKİKLİ EKMEK
27 Haziran 2009 Cumartesi
ANTEPFISTIKLI UN KURABİYESİ
26 Haziran 2009 Cuma
KİRAZ KOMPOSTOSU
25 Haziran 2009 Perşembe
MUHAMMARA (ACUKA )
24 Haziran 2009 Çarşamba
ÇOBAN SALATA
23 Haziran 2009 Salı
CACIK
22 Haziran 2009 Pazartesi
PASKALYA ÇÖREĞİ
21 Haziran 2009 Pazar
KÜÇÜK PİZZALAR
Malzeme
Hamur için:
4 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 yumurta
1 çorba kaşığı kuru maya
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Üzeri için;
1/2 kangal sucuk
1 ad. sosis
8 ad.siyah zeytin
8 ad.yeşil zeytin
1 ad.yeşil biber
1 ad. domates
1 tatlı kaşığı kekik
Rendelenmiş kaşar
1 çorba kaşığı ketçap
Süt ılıtılarak maya eritilir. Un derin bir kabın içerisine elenir. Tuz, şeker, yumurta ve sıvıyağ konur karıştırılır. Süt azar azar akıtılarak hamur yoğrulur ve yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri kapatılarak mayası gelene kadar 3-3,5 saat kadar ılık bir yerde bekletilir. ( Bir bardağın
içerisine oda sıcaklığında su koyup hamurdan bir çay kaşığı içerisine atılır. Hamur suyun yüzüne çıktığında hamurunuzun mayası gelmiş olacaktır).
Hamurunuzun mayalanmasını beklerken sucuk, sosis, biber ve domates küçük küçük doğranır ve karıştırılır. Zeytinlerin çekirdekleri çıkarılır ve küçük doğranarak sucuklara eklenir.
( Acımaması için kekik fırına sürmeden ekilmelidir.)
Hamurun mayası geldiğinde yumuşak bir hamur olduğundan kaşık yardımı ile hamur alınır ve az unlanarak avuç içerisinde yuvarlanır. El ile bastırılıp yuvarlak şekiller verilir.
Üzerine silikon fırça yardımı içe sulandırılmış ketçap sürülür. Rendelenmiş kaşarın üzerine hazırlanan karışım konur kekik serpilir ve 180 C derecedeki fırında 30-35 dakika pişirilir. Sıcak servisi daha lezzetli olmakla birlikte soğuk olarak da servis yapabilirsiniz.
20 Haziran 2009 Cumartesi
GALETALI KÖFTELER
YENİDÜNYA KOMPOSTOSU
Malzeme:
1 kg.yenidünya
1,5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Yeni dünyaların kabukları soyulur ve ikiye ayrılarak çekirdekleri çıkarılır. Tencerede su ve şeker kaynatılır. Yıkanan yenidünyalar ilave edilir. Yenidünyalar yumuşak bir hal alana kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra servis kasesine alınır. Buzdolabında bekletilir ve soğuk servis yapılır.
19 Haziran 2009 Cuma
DEREOTLU EKMEK
SUCUKLU AÇIK POĞAÇALAR
Malzeme:
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı aktif kuru maya
1 kangal sucuk
Süt ılıtılarak maya eritilir. Un derin bir kabın içerisine elenir.
Ortası havuz gibi açılarak yumurta tuz,şeker ve yağ koyulur ve süt azar azar akıtılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun mayası gelene kadar üzeri kapatılarak yaklaşık 3,5-4 saat kadar ılık bir yerde bekletilir. (mayadan 1 çay kaşığı alınıp içerisinde oda sıcaklığında su buluna bardağa konur ve hamurun mayası geldiğinde sudaki hamur su yüzüne çıkacaktır)
Mayası gelen hamur kaşık yardımıyla alınıp az un ile ceviz büyüklüğünde yuvarlanır ve yassı şekiller verilir zarı çıkarılan ve dilimlenen sucuklardan 1 dilim ortasına konur. Yağlı kağıtlı fırın tepsisine dizilir. 180 C derecede 30 dakika kadar pişirilir.
18 Haziran 2009 Perşembe
YEŞİL MERCİMEK SALATASI
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 demet dereotu
1/2 limon suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
(arzu edilirse 1 taze soğan)
Mercimek yıkanır ve yumuşak bir hal alana kadar haşlanır. Haşladıktan sonra suyu süzülür ve salata tabağına alınır. Dereotu yıkanıp kıyılır. Mercimeklerin üzerine konup karıştırılır. Tuz ilave edilir. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır.
KIYMALI MAKARNA
1 paket ince uzun (sedanini) makarna
250 gr. kıyma
1 ad.kuru soğan
1 demet maydanoz
2 ad.yeşil biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber-tuz
Haşlamak için:
8 su bardağı su
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
tuz
Tencereye su, süt, sıvıyağ ve süt konup kaynatılır. Kaynayan suya makarna konur ve yumuşayana kadar haşlanır. Makarna süzgece alınarak üzerine soğuk su gezdirilir ve bir kenara bırakılır.
Tencereye kıyma ve 1 fincan su,tuz karabiber konur. Suyu çekilince yağ ve küp doğranan soğan ilave edilerek kavrulur. Yeşil biberler küçük doğranarak eklenir. 1-2 dakika daha kavrulur ve makarna ilave edilrerek karıştırılır. Ocaktan alınarak sıcak servis yapılır.
17 Haziran 2009 Çarşamba
İÇ BAKLALI ENGİNAR DOLMASI
TARHANA ÇORBASI
1 çay bardağı tarhana
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
5 su bardağı su veya et suyu
1 diş sarımsak
tuz- karabiber
Un yağ ile kavrulur. Üzerine azar azar 4 su bardağı su ilave edilir. 1 su bardağı su ile tarhana eritilir. Kaynayan suya azar azar akıtılır ve sürekli karıştırılır. İçine sarımsak rendelenir. 10 dakika kadar pişirilir. Üzerine kuru nane ekilir ve sıcak servis yapılır.
16 Haziran 2009 Salı
CEVİZLİ EKMEK
MANTI
200 gr.kıyma
Un, yumurta tuz ve ılık su ile sıkı bir hamur yapılır ve hamurun üzeri kapatılarak 30 dakika dinlendirilir. Diğer taraftan soğan içce kıyılır, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilrek kıyma ile karıştırılır.
15 Haziran 2009 Pazartesi
MAMZANA
1 ad.taze soğan
5-6 sap maydanoz
4-5 ad.ceviz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
Üzeri için;
2 diş sarımsak
100 gr.yoğurt
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Bostan patlıcan ve kırmızı biber közlenir. Patlıcan közlendikten sonra soyun içine konur. Kabuğu soyulur ve limon suyu konmuş suya alınır. Biberin kabuğu soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve elde kıyılır. Patlıcan limonlu sudan alınır ve süzgeçte süzülür. Çatalla ezilerek püre haline getirilir. Patlıcan ve kırmızı biber karıştırılır cevizler iri çekilir ve patlıcana ilave edilir. Yeşil biber ve domates küçük doğranır ve ileve edilir. Maydanoz kıyılır eklenir. Taze soğan doğranır ve ilave edilir.Tuz ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır ve salata tabağına alınır.
Sarımsaklar soyulur ve rendelenir yoğurt ile karıştırılır. Sarımsaklı yoğurt salatanın ortasına konur. Yağda kırmızı pul biber az kızdırılır ve üzerine gezdirilir. Servis yapılır.
Edirne yöresine ait bir salata çeşitidir.
SEBZELİ MAKARNA
Haşlamak için: 3 lt. su, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ , 1 çay bardağı süt, tuz
Su, süt, tuz ve sıvıyağ bir tencereye konur. Kaynadıktan sonra makarna haşlanır. Haşladıktan sonra süzgece alınır ve bol soğuk su ile yıkanır, bir tarafa bırakılır.
Diğer taraftan kıyma az su, karabiber, tuz ve kimyon ile bir tencereye konur. Suyunu çektikten sonra 1 çorba kaşığı yağ konur. Kabak, havuç rendelenip kıymaya ilave edilir. Kapya biber küçük doğranır eklenir. Sarımsak ince doğranır ve sebzeli kıymaya ilave edilip birlikte kavrulur.
Bir başka tencereye 2 çorba kaşığı yağ kızdırılır ve makarna eklenir. İyice karıştırılır. Servis tabağına alınır ve üzerine sebzeli kıyma konupr. Sıcak servis yapılır.
14 Haziran 2009 Pazar
KIRMIZI LAHANA TURŞUSU SALATASI
13 Haziran 2009 Cumartesi
SOSLU BİFTEK SARMASI
Malzeme:
10 ad.biftek
1 çay bardağı bezelye konservesi
1 ad.havuç
1 kibrit kutusu kadar kaşar
1 ad.yeşil biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
tuz
kızartma yağı
Havuçlar kazılıp parmak şeklinde doğranır ve yumuşayana kadar haşlanır. Haşladıktan sonra suyu süzülür. Bezelye de haşlanır. Kaşar parmak parmak dilimlenir. Biftekler inceltilir ve tuzlanır. Bifteklere bezelye, havuç ve kaşar koyarak sarılır. Sarılan biftekler iplikle sarılarak kızdırılan yağda az kızartılır. Kızartılan biftekler fırın tepsisine dizilir. Üzerine sulandırılmış domates salçası sıvıyağ ve tereyağı ilave edilir. Yeşil biber küçük doğranıp üzerine serpilir. Tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kapatılır ve200 C derecedeki fırında pişirilir. Fırından aldıktan sonra üzerine kürdan koyarak sıcak servis yapılır.
12 Haziran 2009 Cuma
TAZE YAPRAK SARMASI
Malzeme:
1/2 kg. taze yaprak 200 gr. yağlı koyun kıyması 2 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 demet maydanoz
tuz
1 ad.limon
Yapraklar haşlanır. Pirinç yıkanır, kıyma, tuz ve karabiber ilave edilir. Maydanoz yıkanıp kıyılır ve kıymalı pirinçlere ilave edilir. Tencerenin altına yağlı kağıt konur. Yapraklar sarılarak tencere çevresine dizilir. Üzerine kaplamayacak şekilde su ilave edilir. Ortasına limonun yarısı konur. Yaklaşık 35-40 dakika sonra pişmiş hale gelir. Tencerenin suyu süzülür. Üzerindeki limon atılır. Ters-yüz yaparak servis tabağına alınır.
Limonun diğer yarısı ortasına yerleştirilir ve sıcak servis yapılır.
IZGARA LEVREK
Malzeme:
1 ad.levrek
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1/2 limon suyu
tuz
Levrek temizlenir. Zeytinyağı, tuz ve limon bir kase içerisinde karıştırılır. Balığın her yanı iyice hazırlanan karışımla ovulur.
Elektrikli ızgaranın ızgarası yağlanır ve balık ızgaraya yerleştirilir. Bir tarafı piştikten sonra diğer tarafı pişirilir. Tereotu, marul, balık soğanı ve limon ile servis yapılır
ARPA ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI
11 Haziran 2009 Perşembe
TAVUKLU BEZELYE SALATASI
SOSİSLİ POĞAÇA
Malzeme:
4 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı kuru maya
1 yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı süt
İç malzemesi:
100 gr. sosis
Mantosu;
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı mavi haşhaş
Süt ılıtılarak mayai süt ile eritilir. Un derin bir kabın içine elenir. Üzerine tuz ve şeker ilave edilir. Yumurta ve sıvı yağ ileve edilerek yoğrulmaya başlanır. Ilıtılmış mayalı süt azar azar akıtılarak hamur yoğrulur. Yumuşak bir hamur yapılır üzeri bir havlu ve kapak ile kapatılır. Ilık bir yerde 3-3,5 saat kadar mayalanması için bırakılır.
Sosisler yıkanır ve doğranır. Mayası gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kaşık yardımıyla alınır. z un kullanmak suretiyle yuvarlak şekil verilir. ortasına sosis konup kapatılır. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir ve 15 dakika fırında bekletilir. 15 dakika sonra üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür ve haşhaş konur. 180 C derecedeki fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirilir. Ilık veya soğuk servis yapabilirsiniz.
10 Haziran 2009 Çarşamba
BEZELYELİ PİLAV
ŞEHRİYELİ AVOKADO SALATASI
9 Haziran 2009 Salı
KUSKUSLU-HAVUÇLU TARHANA ÇORBASI
8 Haziran 2009 Pazartesi
ARAPSAÇI KIVIRCIK SALATA
7 Haziran 2009 Pazar
TURUNÇ REÇELİ
Malzeme:
8 ad. turunç
1 kg.şeker
1 ad.limon suyu
Turunçlar rebdelenir. Herbir turunç kabuğu 5'e bölünerek kabuklar dilimlenir. Dilimlenen Kabukların her biri sarma şeklinde sarılıp ipe dizilir. Turunçlar ipe dizildkten sonra yumuşak bir hal alana kadar haşlanır. Haşlama suyu dökülür ve üzerini kaplayacak kadar yeniden su eklenir. Her gün suyunu değiştirmek suretiyle 3 gün tatlanması için bekletilir. Tatlandıktan sonra şeker ve ancak üzerini örtecek kadar su konur kaynadıktan sonra limon suyu eklenir. Reçel kıvamlanınca ocaktan alınır. Soğuduktan sonra kavanozlara konur ve buzdolabında muhafaza edilir.
Sabah kahvaltılarında, pastalarda kullanabilir, misafirlerinize tatlı olarak da ikram edebilirsiniz.