27 Şubat 2009 Cuma

KREMALI MANTAR ÇORBASI


Malzeme:
200 gr. kültür mantarı
2 yemek kaşığı zeytinyağ
100 gr.krema
1 su bardağı süt
1 ad. soğan
1 adet patates
2 diş sarımsak
4 su bardağı sebze suyu (veya su)
1 su bardağı mantar suyu
4 su bardağı sebze suyu
1 yemek kaşığı soya sosu
tuz-karabiber
Üzerine;
1/2 demet dereotu
100 ml.krema
2 dilim çavdar ekmeği
2 tatlı kaşığı tereyağ

Mantarlar bol su ile yıkanır. Yarısı ayrılır ince kıyılır 1,5 su bardağı suya tuz ilave edilip 5 dakika kaynatılır içerisinden mantarlar alınır ve her ikisi bir kenara bırakılır. Mantarların diğer yarısı 2-3 parçaya bölünür. Soğan soyulur yıkanır. 5-6 parçaya bölünür. Yağ kızdırılır, soğan kavrulur. atates soyulup 4-5 parçaya bölünür ve soğanlara ilave edilir. 2-3 parçaya bölünmüş mantarlar da ilave edilip birlikte kavrulur. Sarımsak rendelenir ve birlikte kavrulur. Üzerine mantar suyu ve sebze suyu (sebze suyunun hazırlanmısına genel bilgiler ve püf noktalarında bulabilirsiniz.) ya da sade su ilave edilir.
Kaynadıktan 10 dakika sonra üzerine soya sosu,süt krema tuz ve karabiber ilave edilip 10 dakika daha kaynatılır. (Soya sosu çok tuzlu olduğu için ben tuz kullanmıyorum). Ilınması için bir kenara bırakılır. Ilındıktan sonra blenderdan geçirilir. Sonra tekrar ocağa konur içerisine bir kenara bıraktığımız haşlanmış mantarlar ilave edilir. 3-4 dakika kaynatılır ve ocaktan alınır.
Diğer taraftan dereotunun kalın sapları kesilir. (dereotunun kalın sapları sebze suyu hazırlanmasında kullanılabilir) Yıkanır ve 1 su bardağı su ile haşlanır. Süzgeç içerisine konur ve sıkılarak suyu iyice süzülür. Blenderden geçirilir krema ile karıştırılır.

Ekmekler küp doğranır. Fırın ısısına dayanıklı cam bir kabın içerisine konur. Tereyağ eritilir ekmeğin üzerine gezdirilir. 200 C derecedeki fırında kızarana kadar bırakılır.
Çorba kaseye konur üzerine kızarmış ekmek ve kremalı dereotu konarak sıcak servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.