28 Şubat 2009 Cumartesi

KAŞARLI MANTAR




Malzeme:
6 ad. irice kültür mantarı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
4-5 sap dereotu
fesleğen
3 yemek kaşığı mısır
Mantarlar saplarından ayrılır. Bol su ile yıkanır ve tuzlanır. Mantarlar, yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine ya da fırın ısısına dayanıklı cam tepsiye üst kısmı alta gelecek şekilde dizilir. Üzerine rendelenmiş kaşar ve fesleğen konur ve 200 C derecedeki fırında pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra üzerine dereotu ve mısır konup servis yapılır.

KIYMALI YUMURTA



Malzeme:
150 gr.kıyma
1 ad.kuru soğan
1 ad.domates
2 ad.yeşil biber
1 ad.kırmızı biber
1 yemek kaşığı zeytinyağ
4 ad.yumurta
tuz-karabiber
kırmızı pul biber

Kıyma az su ve tuz ile ocağa konur. Suyu çekildikten sonra yağı konur. Soğan küp doğranır ve kıymaya ilave edilir. Domates soyulur küp doğranır kıymaya eklenir. Yeşil ve kırmızı biber ince kıyılır ilave edilir. Hepsi birlikte kavrulur. Yumurtalar kıymanın üzerine kırılır. Üzeri tel kapakla örtülür. Yumurtalar pişince üzerine pul biber konur ve servis yapılır.

27 Şubat 2009 Cuma

ARABAŞI ÇORBASI


Malzeme:
1 ad.tavuk göğsü
1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
1 kahve fincanı un
2 lt. sade su ya da tavuk suyu
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz-karabiber-kırmızı pul biber

Tavuk haşlanır ve didilir. Ayrı bir tencereye 1 yemek kaşığı yağ konur sulandırılmış biber ve domates salçası kavrulur. Didilen tavuk üzerine ilave edilir birlikte kavrulur. Tavuk suyundan 1 çay bardağı ayrılır ve üzerine tavuk suyu (ya da sade su konulur) ve 10 dakika kadar kaynatılır. Bir tavaya 1 yemek kaşığı yağ konur ve un kavrulur. Un kavrulduktan sonra 1 çay bardağı tavuk suyu ile sulandırılır. Kaynayan sudan biraz kaseye eklenerek ılıtılır,hızlıca karıştırarak hazırlanan karışım tencereye dökülür. Üzerine sarımsak rendelenir ve sirke ilave edilir. Arasıra karıştırarak iyice kaynatılır. Kırmızı pul biberle sıcak servis yapılır.

BU TARİFİ KAYSERİLİ ARKADAŞIM GÜLSER TATLICI YILMAZDAN ALDIM. ANCAK ORİJİNALİNDE SARIMSAK VE SİRKE YOK BEN ONLARI DA EKLEDİM HATTA BİR MİKTAR DA KREMA İLAVE ETTİM ÇOK LEZZETLİ OLDU.

KREMALI MANTAR ÇORBASI


Malzeme:
200 gr. kültür mantarı
2 yemek kaşığı zeytinyağ
100 gr.krema
1 su bardağı süt
1 ad. soğan
1 adet patates
2 diş sarımsak
4 su bardağı sebze suyu (veya su)
1 su bardağı mantar suyu
4 su bardağı sebze suyu
1 yemek kaşığı soya sosu
tuz-karabiber
Üzerine;
1/2 demet dereotu
100 ml.krema
2 dilim çavdar ekmeği
2 tatlı kaşığı tereyağ

Mantarlar bol su ile yıkanır. Yarısı ayrılır ince kıyılır 1,5 su bardağı suya tuz ilave edilip 5 dakika kaynatılır içerisinden mantarlar alınır ve her ikisi bir kenara bırakılır. Mantarların diğer yarısı 2-3 parçaya bölünür. Soğan soyulur yıkanır. 5-6 parçaya bölünür. Yağ kızdırılır, soğan kavrulur. atates soyulup 4-5 parçaya bölünür ve soğanlara ilave edilir. 2-3 parçaya bölünmüş mantarlar da ilave edilip birlikte kavrulur. Sarımsak rendelenir ve birlikte kavrulur. Üzerine mantar suyu ve sebze suyu (sebze suyunun hazırlanmısına genel bilgiler ve püf noktalarında bulabilirsiniz.) ya da sade su ilave edilir.
Kaynadıktan 10 dakika sonra üzerine soya sosu,süt krema tuz ve karabiber ilave edilip 10 dakika daha kaynatılır. (Soya sosu çok tuzlu olduğu için ben tuz kullanmıyorum). Ilınması için bir kenara bırakılır. Ilındıktan sonra blenderdan geçirilir. Sonra tekrar ocağa konur içerisine bir kenara bıraktığımız haşlanmış mantarlar ilave edilir. 3-4 dakika kaynatılır ve ocaktan alınır.
Diğer taraftan dereotunun kalın sapları kesilir. (dereotunun kalın sapları sebze suyu hazırlanmasında kullanılabilir) Yıkanır ve 1 su bardağı su ile haşlanır. Süzgeç içerisine konur ve sıkılarak suyu iyice süzülür. Blenderden geçirilir krema ile karıştırılır.

Ekmekler küp doğranır. Fırın ısısına dayanıklı cam bir kabın içerisine konur. Tereyağ eritilir ekmeğin üzerine gezdirilir. 200 C derecedeki fırında kızarana kadar bırakılır.
Çorba kaseye konur üzerine kızarmış ekmek ve kremalı dereotu konarak sıcak servis yapılır.

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI


Malzeme:
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı su
1 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı tel şehriye
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz-kimyon
Yağ kızdırılır şehriye pembeleşince üzerine et suyu ve su ilave edilir. Bulgur süzgece konur ve üzerine su gezdirilerek yıkanır. Tenceredeki su kaynayınca bulgur ilave edilir. Tuz ve kimyon ilave edilir. Pilav suyunu çekince üzerine kağıt havlu kapatılır ve demlendirilir. Servis tabağına alınarak sıcak servis yapılır.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


Malzeme:
5 ad.pırasa
1 ad.havuç
1/2 kahve fincanı pirinç
1 ad.limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 su bardağı su
tuz
Pırasalar 1 cm.kalınlığında doğranır ve yıkanır. Havuç kazılır, doğranır ve yıkanır. Yağ kızdırılır. Havuç kavrulur. Pırasalar ilave edilir birlikte kavrulur. Su eklenir. Şeker, tuz ve yıkanmış pirinç ilave edilir. Pırasalar yumuşak bir hal alınca limon suyu konur bir kaç dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır ve soğuk servis yapılır.

MANTAR GRATEN


Malzeme:
350 gr.kültür mantarı
150 gr.kuşbaşı dana eti
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı mantar suyu
rendelenmiş kaşar
tuz-karabiber
Mantarlar iyice yıkanır. İnce doğranır. 1 lt. kaynayan suyun içerisine tuz ekilir 5 dakika haşlanıp delikli kepçe ile sudan alınır. Fırın ısısına dayanıklı cam kabın içerisine konur. Kuşbaşı et tuzlanır haşlanır. Mantarlara ilave edilir. Diğer taraftan un yağda az kavrulur. Mantar suyu ve süt ilave edilip salçası hazırlanır. Mantar ve kuşbaşı etin üzerine karabiber ilave edilir ve hazırlanan salça ile üzeri kaplanır. Rendelenmiş kaşar ile üzerini tamamen kapladıktan sonra pembeleşene kadar fırında pişirilir.

PIRASALI BÖREK


Malzeme:
650 gr.pırasa ( 6 ad. )
1/2 demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvıyağ

Beşamel sos;
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı süt
kaşar rendesi


Pırasalar ayıklanıp uzunlamasına 4'e bölünür ve 0.5 cm kalınlığında ince doğranıp yıkanır. Süzgece alınır. Yağ kızdırılır. Pırasalar kavrulur. Ilıması için bir tarafa bırakılır. Yoğurt ve 4 kaşık sıvıyağ karıştırılır. Yufka açılarak fırça yardımı ile yoğurtlu yağ sürülür üzerine 2. yufka açılır ve 6 eşit parçaya bölünür. Yufkanın iki uzun kenarına yoğurtlu harç sürülür. Ilımaya bıraktığımız pırasaya yıkanmış ince kıyılmış maydanoz ve beyaz peynir karıştırılır. ( arzu edilirse 2 ad.yumurta kırılıp karıştırılabilir.) Yufkanın üzerine 2 yemek kaşığı pırasa konur kenarlarını içe kıvırmadan bol bir şekilde sarılır. Sarılan uçtan Gül şekli verilerek kıvrılır uç kısmı harç yardımıyla yapıştırılır. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. Böreklerin sarma işi bittikten sonra 1 kaşık yağda un az kavrulur. Üzerine süt ilave edilip muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp her bir böreğin üzerine sos konur. 190 C derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 405 dakika kadar pişirilir. ( fırınınız daha uzun ya da daha kısa sürede pişirebilir. Ayrıca fırın derecesini kendi fırınınıza göre de ayarlayabilirsiniz. ) Fırından çıkardıktan sonra börek sıcak halde iken üzerine rendelenmiş kaşar koyup servis yapabilirsiniz.
Kız kardeşim bu böreği çok lezzetli yapar. Ama benim yaptığım da en az onun böreği kadar lezzetli oldu. Orijinali yumurtalı ancak yumurtasız daha hafif oluyor.
AFİYET OLSUN

20 Şubat 2009 Cuma

TAVUKLU MERCİMEK SALATASI


Malzeme:
1 parça haşlanmış tavuk
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 ad.kırmızı taze biber
2 ad.yeşil biber
1/2 demet dereootu
1/2 demet maydanoz
3 ad.yeşil soğan
5 ad.kornişon
2 yemek kaşığı Okyay tahin
1 ad.limon suyu
tuz-karabiber
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı mısır

Haşlanmış tavuk soğuduktan sonra tantuni doğranır (kuşbaşından daha küçük) Mercimek haşlanır. Yeşil ve kırmızı biberler ince doğranır. Yeşil soğan doğranır. Tahin az su ile sulandırılır. Limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Tavuk ve mercimek harmanlanır. Şeker, tuz,karabiber,doğranmış yeşil ve kırmızı biber, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ilave edilip karıştırılır. Kornişon küçük doğranır ve ilave edilir. Mısır eklenir. (Üzerini süslemek için mısır,maydanoz dereotu ve kornişondan bir miktar ayrılır)

Tahin hariç tüm malzeme karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır üzerine limonlu tahin gezdirilir. Dereotu, kornişon,maydanoz ve mısır ile süslenip servis yapılır.

AFİYET OLSUN

MEYHANE PİLAVI


Malzeme:
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 ad.taze kırmızı biber
3 ad.yeşil biber
1 yemek kaşığı arpa şehriye
1 ad.kuru soğan
1 ad.yeşil soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz-karabiber-kimyon
2 su bardağı et suyu
Şehriye yağda pembeleştirilir. Kuru soğan küp doğranır şehriyeye ilave edilir, kavrulur. Yeşil soğan ince doğranıp diğerleriyle birlikte kavrulur. Sulandırılmış salça ilave edilir. Kırmızı biber,yeşil biber ince doğranır sarımsak rendelenir. Hepsi soğanlara ilave edilir. İki su bardağı et suyu ya da sade su ilave edilir su kaynadıktan sonra yıkanan bulgur, kimyon ,tuz ve karabiber ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Pilav suyunu çekince üzerine kağıt havlu koyup demlendirilir. Sıcak servis yapılır.

18 Şubat 2009 Çarşamba

YUMURTALI PAZI SAPI




Malzeme:
250 gr.pazı sapı ( pazı sarmasından ayırdığımız saplar yaklaşık 250 gr.geliyor)
150 gr.yağsız kıyma
1 küçük soğan
1 yemek kaşığı domates salçası ve biber salçası
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 fincan su
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı zeytinyağ
4 yumurta
kimyon-karabiber-tuz


Küp doğrana soğan yağda kavrulur. Sulandırılmış salça ilave edilir. Salça suyunu çektikten sonra ince doğranmış ve yıkanmış pazı sapları ilave edilir.
Pazı suyunu bırakıp çekildikten sonra bir fincan su, şeker, tuz, kimyon ve karabiber ilave edilir (salçanız tuzlu ise tuz ilave etmeyin).

Az yağda çam fıstıkları pembeleştirilir ve pazıya ilave edilir. Suyunu çektikten sonra bir tavaya alınır. Ahşap kaşıkla yumurta için 4 yer açılır.Açılan yerlere yumurta kırılır. Kısık ateşte üzeri tel lapakla kapatılarak yumurtalar pişene kadar bırakılır. Tabağa aldıktan sonra üzerine arzu edilirse karabiber ve kırmızı pul biber ekilerek servis yapılır.

SİGARA BÖREĞİ



Malzeme:
2 adet yufka
100 gr.beyaz peynir
1/2 bağ maydanoz
Kızartma yağı





Yufkaların her biri 16 parçaya bölünür. Peynir rendelenip yıkanmış kıyılmış maydanoz ile karıştırılır. Herbir yufkanın geniş tarafına 1 tatlı kaşığı kadar maydanozlu peynir koyup kenarları içe kıvırdıktan (peynirlerin dökülmemesi için )

sonra sarılır yapışması için uç kısmı az ıslatılır.

Diğer taraftan yağ kızdırılır. Börekler yağda önce bir tafar daha sonra diğer tarafı kızartılır. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu üzerinde bekletilir.
Servis tabağına alınır.

Hepsini Berke afiyetle yer.


ET DÖNER


Malzeme:
750 gr. biftek
700 gr.kıyma
3 ad. soğan (350 gr.)
tuz-karabiber

Soğanın kabuğu soyulur yıkanıp rendelenir ve suyu bir kaseye sıkılır (suyu sıkılan soğan buzdolabı poşetine koyup buzlukta daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz). Kıyma ,tuz, karabiber ve soğan suyu iyice yoğrulur. Buzdolabı poşeti dikdörtgen olacak şekilde kesilir. Üzerine 1 parça biftek konur, Bifteğin üzerine kıyma döşenir. Tekrar biftek konur ve üzerine kıyma döşenir. 3.biftek konur ve üzerine kıyma döşenir ve 4. biftek üzerine kapatılıp poşetle sıkıca sarılır. Bu şekilde 4 adet döner hazırlanır. buzlukta en az bir gün bekletilir. Hazırlanan döner bir gün buzlukta bekledikten sonra çıkarılır bıçak sırtı kalınlığında ince ince doğranır (donmuş olduğı için rahat kesilecektir). Az yağ konmuş teflon tava içerisinde döner suyunu salıp çekince kızarana kadar bırakılır. Kornişon, dereotu ve domates
dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

(Dönerleri hazırlayıp buzlukta bekletebilirsiniz. Ani bir misafirinizde ya da yemek yapamadığınız bir gün çıkarıp ev halkına sunabilirsiniz.)
( Arzu ederseniz 4 parça biftek,1 soğan suyu ve 200 gr.kıyma ile 1 adet döner yapabilirsiniz.)
AFİYET OLSUN

SEBZELİ PİLAV ( 1 )

Malzeme:
1 su bardağı pirinç
1 ad. domates
1 küçük soğan
2 ad.yeşil biber
4-5 ad.yeşil fasülye
3-4 sap dereotu
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı et suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz

ıslamak için;
2 su bardağı sıcak su
1/2 limon suyu
tuz

Pirinç yıkanır, tuz ve limon suyu ilave edilerek sıcak halde su ile soğuyana kadar ıslatılır. Diğer taraftan fasülyeler ayıklanıp yıkanır. Uzunlamasına ikiye bölünür ve 2 cm.kesilip haşlanır. Domates yıkanıp küp doğranır 4/1'i ayrılır. Yağ sulandırılmış salça ve küp doğranmış soğan ile birlikte tencereye konur ve suyunu çekip kavrulur. Üzerine haşlanmış fasülye ve yıkanmış küçük doğranmış yeşil biberler ilave edilir. Birlikte çevrilir. Etsuyu ilave edilerek birlikte 1-2 taşım kaynatılır. Üzerine süzgeçte süzülen pirinç ilave edilir tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çekince üzerine kağıt havlu konup demlendirilir. Tabağa aldıktan sonra üzerine dereotu ve ayrılan dmates parçaları koyduktan sonra sıcak servis yapılır .

AFİYET OLSUUN

KÖFTE ÇORBASI


Malzeme:
150 gr. kuzu kıyma
1 dilim bayat ekmek içi
1 soğan suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz-karabiber-kimyon
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı çorba kekiği
2 su bardağı etsuyu
1 su bardağı sade su
Kıyma, ıslanmış bayat ekmek içi, karabiber kimyon ve tuz ilave edilip iyice yoğrulur. Misket büyüklüğünde köfteler yapılır. Bir tatlı kaşığı yağ konmuş teflon tavada sallamak suretiyle her tarafı kızartılıp bir kenara bırakılır. Diğer taraftan kalan yağa, sulandırılmış salça konur ocakta pişirilir. Kaynar halde etsuyu ve sade su ilave edilir köfteler içerisine konur 5-6 dakika birlikte kaynatılır üzerine kekik serpilir ve sıcak servis yapılır.

17 Şubat 2009 Salı

IZGARA SARIKANAT


Malzeme:
12 ad.sarıkanat balık
tuz-zeytinyağ
Balıklar ayıklanıp yıkanır. (Balıkların taze olmasına dikkat edilmelidir) Kağıt havlu üzerine konup suyu alınır. Tuzlanıp zeytinyağ ile ovulur.
Mangal yakılır. Balıklar tel ızgaraya yerleştirilir. Önce bir taraf pişirilir. Diğer taraf çevrilip pişirilir. Yanmamasına dikkat edilir. Sevis tabağına alınır ve roka salatası ile servis yapılır.

PAZI SARMASI


Malzeme:
1 bağ pazı
1 çay bardağı pirinç
250 gr.dolmalık kıyma (orta yağlı)
1/2 bağ maydanoz
1/2 bağ dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
1 su bardağı su
kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı şeker
tuz
Pazı, sapları kesilerek yıkanır (saplarını ince ince doğrayıp buzdolabında saklayabilirsiniz saplarından ayrıca yemek yapacağız). Derin bir tencerede su kaynatılıp tuz ilave edilir. Pazı yaprakları kaynar suya batırılıp alınır. (Suda fazla bırakırsanız saramazsınız). Diğer taraftan pirinç yıkanır. Maydanoz, dere otu yıkanır ve ince kıyılır ve pirince ilave edilir. Karabiber, kimyon, tuz kıyma ve zeytinyağ ilave edilip iyice karıştırılır. Pazı yaprakları damarları üste gelecek şekilde sarılacak yere konur, Büyüklüğüne göre yapraklar ikiye ya da üçe bölünebilir. Bir tatlı kaşığı kadar iç alınır ve yaprağın üzerine konur (içi verev koyarsanız daha rahat sararsıznız) kenarlar içe doğru az bükülüp sarılır ve altına yağlı kağıt yerleştirilen 20 cm. çapındaki tencereye yuvarlak olarak dizilir(tencerenin ortası boş kalır). Salça bir bardak su ila sulandırılır. Tereyağ birkaç parça halinde sarmaların üzerine konur. Sulandırılmış salça ve şeker orta boşluktan tencereye dökülür. Üzerine bir kapak ve toprak bastırık konur. Tencerenin kapağı kapatılır 30 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınıp suyu süzülür. 10 dakika demlendirilir. Servis tabağına ters çevirerek orta boşluğuna yoğurt konur üzerine kırmızı pul bibrle sıcak servis yapılır.

14 Şubat 2009 Cumartesi

SEBZELİ MAKARNA


Malzeme:
1 paket fiyonk makarna
2 lt.su
1 kahve fincanı süt
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 kahve fincanı bezelye
1 kahve fincanı yeşil fasülye
2 ad.havuç
3 adiş sarımsak
3 sap yeşil soğan
1 ad.domates
8 sap maydanoz
3 ad.yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
kimyon-karabiber-tuz
1 çay fincanı rendelenmiş kaşar

Sudan 1 su bardağı ayrılır. Kalan su kaynar halde iken süt ve 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilip makarna haşlanır. Makarnanın suyu bitince ocak söndürülüp üzerine ayrılan 1 bardak su ilave edilip kapağı kapatılır. Diğer taraftan fasülye ayıklanıp uzunlamasına kesilip küçük küçük doğranır. Bezelye ile birlikte haşlanır. Havuçlar kazılıp küp doğranıp haşlanır. Domates küp doğranır. Salça az su ile sulandırılır. Biberler küçük doğranır. Soğanlar ince kıyılır. Sarımsak soyulup rendelenir.
Tencereye yağ konur soğan kavrulur. Sulandırılmış salça ve domates ilave edilir, kavrulur. Haşlanmış havuç,bezelye ve fasülyeler ilave edilip kavrulur.
Bir tarafa bıraktığımız makarna sudan geçirilir ve sebzelere ilave edilip karıştırlır. Üzerine maydanoz yaprakları serpilir. Tabağa aldıktan sonra kaşar rendesi ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

13 Şubat 2009 Cuma

TEL KADAYIF (CEVİZLİ)

Malzeme:
500 gr. tel kadayıfı
100 gr.margarin
75 gr.tereyağ
200 gr.ceviz içi (2 su bardağı)
500 gr.şeker
600 gr.su
1 yemek kaşığı limon











Tel kadayıfı ikiye ayrılır. 25cm.çapındaki kenarları yüksek fırın ısısına dayanıklı cam kabın içine didilir.

Üzerine havanda dövülen ceviz her tarafına eşit döşenir. Kalan tel dididip cevizin üzeri kaplanır. Margarin ve tereyağ eritilir üzerine gezdirilir. Fırının sadece altını yakarak 175 C derecedeki fırında kızarana kadar pişirilir. Pişmeye yakın Su şeker ve limon suyu kaynadıktan 5-6 dakika sonra ocaktan alınır ve fırından çıkarılan kadayıfın üzerine azar azar yedirerek dökülür.

Üzeri kapakla kapatılıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirerek servis yapılır.





MERCİMEKLİ KÖFTE

Malzeme:
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı kırmızı mercimek
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 büyük kuru soğan
6 ad.yeşil soğan
1/2 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kırmzı toz biber
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 lt.su



Mercimek yıkanır bir lt.suda özleşene kadar kaynatılır (düdüklüde pişirilecekse 1/2 lt. su 15 dakika yeterlidir). Bulgura kimyon, karabiber, kırmızı toz biber ve pul biber konup özleşen mercimekli su ile ıslatılır. Soğan küp doğranır yağda pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine 1 fincan su ile sulandırılmış salçalar konur birlikte pişirilir.
Islanan bulgur şişince yoğrulmaya başlanır. Pişen salça ve soğanlar ilave edilir birlikte yoğrulur. Yıkanmış ayıklanıp ince kıyılmış maydanozla ve yıkanmış ince doğranmış yeşil soğanlar da ilave edilip birlikte yoğrulur.
Avuç içine alınıp şekil verildikten sonra servis yapılır.




TARİFİNİ AYLA YENGEMDEN ALMIŞTIM.

12 Şubat 2009 Perşembe

KAKAOLU RULO PASTA

Malzeme:
6 yumurta
2 kahve fincanı un (90 gr.)
1 kahve fincanı şeker (90 gr)
1 limon rendesi
1 tatlı kaşığı limonsuyu
2 yemek kaşığı kakao
1/2 fincan su
1/2 çay kaşığı tuz



Kreması için;
100 gr.margarin
3,5 su bardağı süt
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı şeker
1 çay kaşığı vanilya
2 yemek kaşığı kakao
100 gr.krema (istenirse)
(arzu edilirse hazır pasta kreması ile de yapılabilir)

süslemek için;
damla çikolata
hindistan cevizi



Pişirmek için;
30 x 40 ebatlarında fırın tepsisi
yağlı kağıt
sıvı yağ-un



Hazır pasta kreması ile yapılacaksa krema üzerindeki tarife göre hazırlanıp buzdolabına konur.
kremayı evde hazırlayaksak yağ eritilip un konur şeker,kakao ve vanilya ilave edilir ve sıcak süt koyup hızlıca karıştırlarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra mikserle 2-3 dakika daha çırpılır. Krema koncak ise ilave edilir soğuduktan sonra buzdolabında bekletilir.

Fırın tepsisi fırça yardımıyla yağlanıp unlanır. Tepsi yağlanıp unlandıktan sonra yağlı kağıt konur. Limon rendelenir. Yumurta akları ayrılıp sarıları ocağa uygun kaba konur. Yumurta sarılarına şeker, limon suyu ve sade su ilave edilir. Bu arada fırın 150 C derece ısıtılmalıdır. Ocağa alınır oldukça kısık ateşte mikserle çırpılır. Boza kıvamına gelince ocak söndürülür. Mikserin çırpıcıları temizlenir yumurta aklarına tuz konur ve kar beyaz olana kadar mikserle çırpılır ( mikser çırpıcılarından yumurta akları düşmemelidir.

Yumurta sarılarına limon rendesi,kakao ve un ilave edilir. Ancak karışana kadar ahşap kaşıkla karıştırılır sonra bu karışım yumurta aklarına ancak karışana kadar ahşap kaşıkla karıştırılır ve fırın tepsisine döşenir. (fazla karıştırılan harçtan iyi bir pandispanya elde edilemez)
Isıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Pandispanya kurumamalıdır.
Fırından çıkarılan pandispanya ters çevrilerek kağıdı çıkarılır. Hiç bekletmeden önceden hazırlanan krema sürülüp (üzerini kaplamak için kremadan bir miktar bırakılır) kısa kenarından rulo yapılır. Üzeri de krema ile kaplanır. Damla çikolata ve hindistan cevizi ile süslenir buzdolabında 1 saat bekletilip servis yapılır.

YER ELMASI

Malzeme:
1 kg.yer elması
3 ad.havuç
1 ad.soğan
1 kahve fincanı zeytinyağ
1/2 bağ dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 kahve fincanı pirinç
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
4 su bardağı su
1 limon suyu


Yer elmaları soyulup ceviz büyüklüğünde doğranır ve yıkanır. Havuçlar kazılır, doğranır ve yıkanır. Soğan küp doğranır. Pirinç yıkanıp pişirilir. Diğer taraftan yağ tencereye konur. Havuç ve soğanlar kavrulur. (Soğanlar sararmamalıdır).Yer elmaları ve 1 fincan su ilave edilir. Su azalınca tuz, şeker, kimyon ve karabiber ilave edilir. Kalan su sıcak halde üzerine dökülüp kaynatılır. Arada bir karıştırılır ve elmaları yumuşak bir hal alınca pişmiş pirinç ve limon suyu ilave edilir. 4-5 dakika birlikte kaynatılıp ocaktan alınıp demlenmeye bırakılır. Daha sonra servis tabağına alınır soğuduktan sonra yıkanmış kıyılmış dereotu ile süslenerek soğuk olarak servis yapılır.

KAYNAR (LOHUSA ŞERBETİ)


Malzeme:
2 kök zencefil
1 parça zerdeçal
2 ad.yaprak tarçın
2 ad.havlıcan
10-15 ad. karanfil
250 gr. bonbon şekeri
2 lt.su
ceviz içi



(Aktara gidip lohusa şerbeti malzemesi dediğinizde kaç kişilik yapacaksanız, miktarını ona göre hazırlayıp veriyor)

Ceviz içi havanda dövülür. Bir tabağa alınır. Diğer malzeme yıkanır. Su ile birlikte bir tencereye konur. 1,5 saat kaynatılır. Çay fincanlarına alınıp üzerine ceviz ilave edilerek içilir.



OLDUKÇA LEZZETLİ DOĞUM SONRASI ZİYARETE GELEN KONUKLARA İKRAM EDİLEN SICAK BİR İÇECEKTİR.

NADİŞCİM ANCAK FIRSAT BULUP DA YAPABİLDİM. dÜN AKTARA GİDİP MALZEME ALDIM BU GÜN DE PİŞİRDİM. UMARIM İSTEDİĞİN GİBİ OLMUŞTUR.


BAŞKA İSTEKLERİN VARSA PEÇETEYE GEREK YOK. MEKTUP YAZMAN YETERLİ ;-))

11 Şubat 2009 Çarşamba

SOĞAN YAHNİSİ

Malzeme:
500 gr.kıska soğan (arpacık soğan)
500 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 çay bardağı haşlanmış nohut
3 ad.yeşil biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 ad.domates
2 yemek kaşığı zeytinyağ
karabiber-tuz-kimyon-kuru nane
nar ekşisi

Kuşbaşı et yıkanır. Soğanlar soyulup yıkanır. Biberler doğranıp ayıklanır ve yıkanır. Domates soyulup küp doğranır. Yağ kızdırılır. Etler kavrulur. Etler alınıp soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Daha sonra etler de eklenir. birlikte kavrulur. Sulandırılmış salçalar ilave edilir. Domatesler konur. Sıcak halde üzerini örtecek kadar su dökülür. Karabiber, kimyon, yeşil biber ilave edilip kaynatılır. (bu sırada tuz ekilir. Eğer salçalar tuzlu ise tuz ilave etmeyiniz) Pİşmeye yakın nar ekşisi konur 1-2 taşım kaynadıktan sonra haşlanmış nohut ilave edilir ve ocaktan alınır. Tabaklara alınır üzerine kuru nane koyup sıcak servis yapılır.

YEŞİL SALATALAR

Malzeme:
Waşington marul
kırmızı lahana
domates
mısır-kapari
limon suyu
zeytinyağ-tuz
sirke

Marul doğranır, sirkeli suda 15 dakika bekletilir ve iyice süzülür. salata tanağına alınıp tuz ekilir. Kırmızı lahana doğranır yıkanır, marul ğzerine konur. Domates soyulur doğranır lahananın üzerine konur. Mısır ve kapari ilave edilir. Az tuz ekilir. Limon suyu ve zeytinyağ ilavesiyle servis yapılır.

BROKOLİ SALATASI
Malzeme:
1/2 brokoli
3 yaprak kıvırcık marul
kapari-mısır-1 dal dereotu
domates-2 diş sarımsak
limon suyu- zeytinyağ
1 tatlı kaşığı sirke

Brokoli çiçekleri ayrılır ve az suda 3 dakika haşlanır. Ya da buhara tutulur. Marullar yıkanır ve sirkeli suda bekletilir. Suda alınan marul doğranır suyu süzülür ve salata tabağına alınır. Üzerine haşlanmış brokoli doğranmış domates, rendelenmiş sarımsak ve diğer malzeme de konur.Limon suyu ve zeytinyağ ilave edilip servis yapılır.


HAVUÇLU KIVIRCIK SALATA
Malzeme:
5-6 yaprak kıvırcık marul
1 ad.havuç
1 ad.domates
2 ad.yeşil soğan
tuz-zeytinyağ-limon suyu
sirke


Tüm malzeme kullanılarak salata hazırlanır ve servis yapılır.

PİRAMİT KARNABAHAR SALATASI
Malzeme:
6-7 çiçek piramit karnabahar
3 -4 çiçek brokoli
1 ad.havuç
2-3 yaprak kıvırcık marul
tuz-zeytinyağ
nar ekşisi

Piramit karnabahar ve brokoli 3-4 dakika haşlanır ve ya buhara tutulur.Soğuması için bir tarafa bırakılır. Havuç küp doğranır ve haşlanır. Marul yıkanır ve doğranır. Havuçlar da soğuyunca salata tabağına alınır. Üzerine tuz ekilir. Nar ekşisi ve zeytinyağ gezdirilerek servis yapılır.

MAYONEZLİ BROKOLİ SALATASI


Malzeme:
10 çiçek brokoli
kırmızı lahana
mısır-kapari
mayonez


Brokoli 3-4 dakika haşlanıp süzülür. Kırmızı lahana ince doğranır. Mısır ve kapari karıştırılarak salata tabağına alınır. Üzerine mayonez gezdirilip servis yapılır.

Salata malzemelerinin taze olmasına dikkat edilmelidir ve yeşillikleri mutlaka sirkeli suda bekletmeliyiz.

YOĞURTLU ISPANAK SALATASI


Malzeme:
200 gr.ıspanak
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
kırmızı lahana turşusu
kapari
tuz

Ispanak yıkanır 2-3 cm.doğranıp karbonatlı kaynar suda bir iki taşım kaynatılıp süzgece konur. İyice süzüldükten sonra sarımsak rendelenir. Yoğurttan bir kaşık ayrılır kalan yoğurtla sarımsak ve tuz karıştırılır. Ispanak ve sarımsaklı yoğurt karıştırılır tabağa alınır. Ortasına ayırdığımız yoğurt konur. Lahana turşusu ve kapari ile süslenerek servis yapılır.

BEDİŞ "D" BÖREK

Malzeme:
500 gr. kuzu kıyma
2 ad.kuru soğan
1/2 bağ maydanoz
karabiber
tuz
2 su bardağı un
su
kızartma yağı

Soğan küp doğranır. Maydanoz yıkanıp ince kıyılır. Soğan, maydanoz, karabiber, kıyma karıştırılır. Unun ortası havuz gibi açılır. Ortasına kıyma konur su ilavesiyle yoğrulur. 30 dakika üzeri örtülerek dinlendirirlir. Daha sonra avuç büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır ve oklava yardımıyla açılır. Çay tabağı yardımıyla D şekli verilerek kızgın yağda önce bir tarafı daha sonra diğer tarafı kızartılır. Kağıt havlu üzerine konarak yağı alınır. Daha sonra servis tabağına alıp sıcak servis yapılır.