11 Ocak 2009 Pazar

KİBBİP SAYNİ (TARSUS KÖFTESİ)(SİNİ KÖFTESİ)

Malzeme: 1/2 kg.kıyma 2 ad. soğan 300 gr.dana kıyma (3 kez çekilmiş) 3 yemek kaşığı irmik 3 ad. orta boy patates 1 yumurta 750 gr.çiğ köftelik bulgur 2 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı un kırmızı pul biber karabiber-kimyon-tuz 1 su bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı çekilmiş ceviz

1/2 kg. kıymaya 1 fincan su konur ve suyu çekilene kadar pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış soğan, sıvı yağ, kimyon , karabiber ve 1 kaşık salça ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Kıyma piştikten sonra içerisine ceviz içi ilave edilir ve soğuması için bir kenara konur.






Patatesler iyice haşlanır kabukları soyulur ve püre haline getirilir.

3 kez kıyılmış ve siniri alınmış dana eti ile yıkanmış ve süzgeçte süzülmüş olan bulgur iyice yoğrulur. Daha sonra kimyon, bir yemek kaşığı biber salçası ve patates püresi eklenerek iyice yoğrulur. Tuz ,yumurta, irmik koyup tekrar yoğrulur. 1 kaşık un konur ve yoğrulur. Fırın tepsisi ya da borcamın altı az yağlanır. Harç ikiye bölünür. Harçtan avuç içine alınıp , ince parçalar halinde tepsiye yayılır. Herbir parça elle şekil verilerek diğer parça ile birleşmesi sağlanır. Tepsinin tamamı harçla kaplanınca soğumuş olan kıyma yayılır.


Üzerine harçtan avucumuza alıp inceltip kıyma tamamen kapanana kadar döşenir. El hafif ıslatılıp üzeri düzeltilir. Kırmızı pul biber, az su ve zeytinyağı bir kaseye konur. bu karışım tepsi üzerine sürülür. (el ile hafif bastırılabilir) Daha sonra bıçakla baklava şeklinde kesilir.








Her dilimin ortasına derin olmamak şartıyla çizikler atılır. Üzerine yaklaşık 1/2 su bardağı zeytinyağı gezdirilir .


200 C derecedeki fırında yaklaşık 60 dakika kadar pişirilir. Kurumamasına özen gösterilir. Sıcak servis yapılır.

Tarsus usulü bulgur köftesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.