2 Ocak 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI






Malzeme:

15 ad.dolma biber

1 su bardağı pirinç

3 ad.orta boy soğan

1 ad.domates

1 yemek kaşığı dolma fıstığı

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1/2 demet maydanoz

1/2 demet nane

1 çay kaşığı karabiber


1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı kahve

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı kuru nane

2 yemek kaşığı zeytinyağ

3 su bardağı su

Kapatmak için;

2 ad.domates


Biberlerin baş kısımları çıkarılıp biderleri temizlenir ve yıkanır. Diğer taraftan küp şeklinde doğranmış soğanlar yağda kavrulur. Yıkanmış suyu süzülmüş dolma fıstığı ilave edilir kavrulur. Kuş üzümü yıkanır süzgeçten geçirilir dolma fıstıklarına ilave edilip kavrulur. Pirinç birkaç su yıkandıktan ve süzgeçten geçirdikten sonra dolma fıstıklarına ve kuş üzümüne ilave edilerek 1-2 dakika kavrulur. Bunlara 3/4 bardak su ve 1 ad.rondodan geçirilmiş domates ilave edilir. Tuz, şeker, karabiber konur. Suyunu çekip yarı pişmiş bir hal alması gerekir. Ocağı söndürdükten sonra üzerne yenibahar, kahve, kuru nane, yıkanmış kıyılmış maydanoz ve nane ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır 15 dakika sonra karıştırılır ve ılıması beklenir. Dolma içi ılınınca biberler teker teker doldurulup ağız kısmı üste gelecek şekilde ocak ve fırına uygun bir tencereye dizilir. Biberler doldurulurken bir parmak kalınlığında boşluk bırakılmalıdır. Biberlerin üzeri arzu edilirse çıkarılan biber kapakları ya da domates ile kapatılır kalan su ilave edilir suya çok az tuz ve bir kaç damla sıvı yağ konup 30 dakika ocakta tutulur. Ocaktan aldıktan sonra 200 derecede 10 dakika fırınlanır. Suyu süzülür. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır soğuk olarak servis yapılır.


Zeytinyağlı biber dolması annemin(Meliha İzgialp'in) tarifi ve çok lezzetlidir. Bir deneyin isterseniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.