7 Ocak 2009 Çarşamba

AŞURE


Malzeme :
1 su bardağı aşurelik buğday
2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı fasülye
1/2 su bardağı sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm
1/2 su bardağı kuru kayısı
1/2 su bardağı kuru incir
1/2 su bardağı ceviz
1/2 su bardağı fındık
1 ad.nar
tarçın
Döğme buğday akşamdan yıkanır üzerine bolca su konur ve pişirilir. Ocak söndürülür kapağı kapalı olarak sabaha kadar kalır. Diğer yandan fasülye ve nohut yıkanıp akşamdan ıslatılır. Sabah nohut ve fasülye pişirilir, suyu süzülür ( ben nohut ve fasülyelerin zarlarını ayıklıyorum). Süzdükten sonra buğday tenceresine konur üzerine bolca su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Sık sık karıştırılır. İyice özleştikten sonra şeker azar azar ilave edilir ve karıştırılır. Suyu kontrol edilir. Gerekirse su ilavesi yapılır. Diğer taraftan yıkanır ve üzüm ıslatılır. İncir ve kayısı yıkanır ince ince doğranır ve ıslanır. Buğday, fasülye ve nohut kıvama gelince içerisine suları süzülen incir , kayısı ve üzüm ilave edilerek bir-iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Kaselere konur, soğumaya bırakılır. Ceviz ve fındık çekilir ya da havanda dövülür, aşurenin üzerine serpilir. Tarçın ekilir. Nar ayıklanır aşurenin üzerine konur, soğuk servis yapılır ve komşulara dağıtılır.
7 ocak 2009 bugün aşure ayı başladı. Haydi birlikte aşure yapalım. Bu tarifi abimin sevgili eşi Tülay'dan aldım. Tülay aşureyi çok güzel yapar. Malzeme miktarını yanlış almış olmalıyım. Çünkü öyle çok oldu ki bütün mahalleye yetecek kadar !! Ben malzemeyi daha uygun miktarlarda vereceğim.

2 yorum:

  1. sevgili görümceciğim iltifatların için teşekkürler...ben 4 bardak ölçü kullanırken sana bir bardak ölçüsü verdim. bunları dikkate alıp bundan böyle kahve fincanı ölçüsü vermeye özen göstereceğim.
    not:askerim alsaydı hepsini bitirirdi "az bile derdin" hehe
    afiyet olsun
    tülay dedi

    YanıtlaSil
  2. iki gündür yoğun olduğum için bloguma girmedim. Yorumunuzu şimdi gördüm. Bugün geri kalan buğdayıda yaptım koromuza götürdüm. Ceren'e de kısmet oldu. Hatta yengem ve kuzenlerime de. Bu sefer biraz farklı yaptım o tarfi de ekleyeceğim. görüşmek üzere

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.