22 Ocak 2009 Perşembe

SEMBUSEK

İç Malzeme:
1,5 kg.ıspanak,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı pul biber ,
3 ad.kuru soğan ,
1 fincan zeytinyağ,
tuz-kimyon-karabiber,
1 tatlı kaşığı karbonat,
1 yemek kaşığı Okyay Tahin,
Hamur Malzemesi:
3 su bardağı un,
1 su bardağı ılık su,
1 çay kaşığı şeker,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı kuru maya,
(arzu edilirse fırından ekmek mayası da alınıp yapılabilir)
Yağlamak için:
1 kase zeytinyağ

Ispanaklar 2 su yıkanır ve baş kısımları 3-4 cm. kesilip bi kaba ayrılır ( ıspanak başlarından daha sonra yemek yapacağız) geri kalan kısım 2'er cm.doğranır. doğrama işi bitince 4-5 su bol su ile yıkanır. 2 lt. suyun içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat konurve su kaynayınca ıspanaklar içerisine atılır ve ancak 1 taşım kaynayacak şekilde kaynar suda bırakılıp alınır. Süzgece konur ve süzülür.
Ispanağın suyunun iyice süzülmesini sağlamak için avuç içine alınıp sıkılabilir.
Diğer taraftan soğanlar küp doğranarak yağda kavrulur. Sulandırılmış salça konur 1-2 dakika sonra ıspanaklar ilave edilir. Tuz, kimyon, karabiber ekilir. pul biber konup karıştırlır. ocaktan alınır ve Okyay Tahin konur. Bir tarafa bırakılır.
Diğer taraftan hamurun 2 bardak un ve diğer tüm malzemesi karıştırlıp iyi bir hamur yapılır. Üzeri örtülüp ılık bir yerde 2-3 saat kadar (mayası gelinceye kadar) bekletilir.
ayası geldikten sonra hamur açılacak yere un serpilir ve hamurlar cevizden biraz daha büyüklükte bezeler yapılıp 10 dakika daha üzeri bir havlu ile örtülür. Daha sonra bezeler merdane yardımıyla yuvarlak hamurlar yapılır ve orta kısmına hazırladığımız ıspanak harcı konur. Börek üçgen şekli verilerek kapatılır. yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine konur, 200 C derecedeki fırında altı ve üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra soğumasını beklemeden ılık halde fırça ile yağlanır ve servis yapılır.

2 yorum:

  1. canım benim hepimiz(emel,bediş,selda,açelya) tarifine bakarken süper reklamla karşılaştık. OKYAY TAHİN..!!!Reklam almak için kaç para aldın ;)))

    YanıtlaSil
  2. siz yorumlarınıza ve beni izlemeye devam ederseniz, reklam da alacağım inşallah :-))

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeye çalışacağım.